Aproximativ şapte milioane de oameni mor în fiecare an din cauza aerului poluat, cei mai mulţi în Asia şi Africa, se arată într-un raport dat publicităţii miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

Nivelul poluării din aer rămâne la cote periculoase în mai multe zone ale lumii, potrivit raportului Organizației Naționale a Sănătății (OMS). Noile date indică faptul că 9 din 10 persoane respiră aer care conţine un nivel ridicat de poluanţi.

 

Poluarea aeriană ambientală a provocat aproximativ 4,2 milioane de decese în anul 2016, iar aerul poluat din gospodării, din cauza combustibililor şi tehnologilor poluante, a provocat alte 3,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă.

 

Peste 90% din decesele legate de poluarea atmosferică apar în țările cu venituri mici și medii, în principal în Asia și Africa, urmate de țările cu venituri mici și mijlocii din regiunea Mediteranei de Est, Europa și America.

Aproximativ 3 miliarde de oameni – mai mult de 40% din populația lumii – încă nu au acces la carburanți și tehnologii curate pentru gătit în casele lor, principala sursă de poluare a aerului în gospodării. OMS a monitorizat poluarea aerului în gospodării timp de mai mult de un deceniu și, în timp ce rata accesului la combustibili și tehnologii curate este în creștere peste tot, îmbunătățirile nu țin cont de creșterea populației în multe părți ale lumii, în special în Africa Subsahariană.

Datele OMS arată că aerul poluat este un factor critic de risc pentru boli netransmisibile, cauzând aproape un sfert (24%) din decesele provocate de boli de inimă în rândul persoanelor adulte, 25% în cazul accidentelor vasculare cerebrale, 43% în ceea ce priveşte decesele provocate de boala pulmonară obstructivă cronică şi 29% în cazul cancerului pulmonar.

 

sursă foto: Digi24

1 COMENTARIU

  1. Pe moment ce populatia globului a ajuns la 6 md de oameni… inseamna ca „este trai pe varai frate ” … ! Daca nu existau conditii „umane ” … n-am fi ajus atat de multi si nu ne-am fi inmultit ca iepurii … ! In anii comunistilor ( anii 1970… ) se vorbea de doar 3 md populatie… si acuma deja in 40 de anji, se discuta de peste 6 miliarde… si va creste in continuare… Pai, in acest caz, de ce mai vorbim de „poluare ” sau conditii proaste de viatza si de trai „… ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.