Lucian Rostas, copilul ucis de asistenta maternala a devenit o amintire. Ucis si îngropat, cei vinovati au ramas în urma lui pentru a plati pentru chinurile prin care a trecut micutul. Pe lânga asistenta maternala Marcela Fagarasan, care este arestata, pentru moartea copilului de patru ani ucis sunt anchetati si directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud (DGASPC BN), Marin Rus, adjunctul Adela Marieta Cârcu, seful serviciului asistenta maternala Flaviu Bercea precum si asistentii Mihaela Bulz si Rodica Sima.
Semnatura decisiva
Cazul cutremurator al asistentei maternale din Bistrita, care a ucis un copil de patru ani Lucian Rostas, a scos la iveala multe nereguli comise de DGASPC BN cu privire la plasarea copiilor catre asistentii maternali. Povestea copilului o cunoasteti dintr-un material publicat anterior. Pe scurt copilul, care provenea dintr-o familie de rromi destramata si a carui mama naturala se afla în arest, iar tatal este necunoscut, a fost luat din familie de catre DGASPC BN. Micutul putea fi îngrijit de catre bunicii din partea mamei aflati în comuna Reteag. Din motive economice, dar si la insistentele reprezentantilor DGASPC BN, acestia au preferat sa-i ofere un trai mai bun nepotului lor semnând acordul cu institutia pentru încredintarea copilului într-un mediu mai propice. Bunicii însa nu aveau sa preconizeze ca ei au semnat condamnarea la moarte a celui mai mic dintre nepoti. Moarte care avea sa survina din partea celei care trebuia sa-i devina o a doua mama.Copilul a fost încredintat în 2007 uneia dintre cele mai vechi asistente din sistem, Marcela Fagarasan, în vârsta de 38 de ani. O persoana care pe lânga cei doi copii naturali, o fata si un baiat, mai avea înca un copil în plasament înca din 2000. Lucian Rostas, un copil care în mod normal ca orice copil ar fi trebuit sa-si traiasca copilaria înconjurat de afectiunea parinteasca, a avut parte de-a lungul celor patru ani doar de socuri crunte oferite de „cei mari” pentru el.
Schimb de mame de trei ori
Plasat initial unei asistente maternale care mai avea un copil în plasament apropiat de vârsta cu Lucian, acesta a putut simti ce înseamna totusi dragostea celorlalti pentru el. Hranit, educat, îngrijit mai bine spus, micutul avea sa plece din bratele unei mame în adevaratul sens al cuvântului si încredintat în martie 2007 unei femei care avea sa-l nenoroceasca si sa-l bage prea devreme între patru pereti reci – în mormânt. Viata copilului în noua „familie” nu avea sa-i fie deloc una lipsita de durere si chin. Deseori lovit cu pumnii, zgâriat, ars cu tigara, dat cu capul de obiecte rigide si mutilat cu foarfeca de cea care trebuia sa-l îngrijeasca si caruia îi spunea „mama rea”, copilul a sfârsit tragic dupa ce femeia l-a fortat sa manânce, micutul decedând asfixiat.
Film horror devenit realitate
Totul parca e urnit dintr-un film de groaza a carui protagonisti sunt simpli actori care si-au jucat rolul foarte bine. Daca analizam putin situatia, lucrurile nu stau departe de un film bine realizat. Doar ca, de aceasta data viata a batut filmul.
Într-un sistem, precum DGASPC, în care ar trebui sa avem siguranta si încredere, declaratia directorului Marin Rus, care vine sa justifice nepasarea cu care a abordat aceasta situatie ce a luat amploare, si anume ca nu exista suficient personal, motiv pentru care nu s-au mai facut controale la domiciliu celei mai vechi asistentde maternale din sistem, este de-a dreptul socanta.
Dintr-un calcul efectuat de cei de la Autoritatea Nationala a Drepturilor si Protectia Copilului (ANPDC) reiese ca zilnic puteau fi verificate trei asistente maternale de catre angajatii DGASPC BN. De la moartea copilului multe minciuni au fost spuse si multe nereguli au iesit la iveala. Si toate se bat cap în cap. Sa o luam sistematic.
Minciuni scoase la iveala
Prima asistenta maternala careia i-a fost initial încredintat copilul a renuntat la acesta pe motive financiare. Marin Rus a declarat, însa, cu totul altceva, si anume ca aceasta a iesit din sistem în anul 2007, motiv pentru care copilul a fost încredintat Marcelei Fagarasan. Ne întrebam daca aceasta a iesit din sistem, cum de în prezent aceasta mai are în grija un copilas luat în plasament cu câtiva ani în urma? Mai mult, din punct de vedere legal, ca sa intri în sistem si sa devi asistent maternala trebuie, printre altele, sa treci de evaluarea psihologica. Surprize, surprize! Evaluarea psihologica nu a fost efectuata nici celei care avea sa omoare un copil nici celorlalti asistenti maternali. Întrebat într-o conferinta de presa, daca exista o evaluare psihologica a Marcelei Fagarasan, Marin Rus a declarat: ”sigur ca exista, dar nu vi le pot arata acum pentru ca este în desfasurare o ancheta a celor de la ANDPC”. O adevarata minciuna. Nu a existat nicio evaluare psihologica în toti cei opt ani de profesie a femeii devenita azi criminala. Din declaratile unei asistente nmaternale cu domiciliu într-o comuna apropiata de Bistrita si care are dealtfel doi copii în grija am aflat ca dânsei aflata de trei ani în sistem nu i s-a facut niciodata un test psihologic si nici nu a fost verificata vreodata de cei de la DGASPC. Aceasta sustine ca era nevoita în fiecare luna sau de câte ori avea nevoie sa se deplaseze la sediul DGASPC pentru a-si exprima doleantele. Strigator la cer. Marin Rus, care de altfel se considera nevinovat, sustine ca ultimul control a fost efectuat în luna februarie. Pe lânga faptul ca pâna în prezent mai trebuiau efectuate doua controale, se pare ca nici macar în luna februarie nu a fost efectuat controlul. Toate aceste aspecte au dus la un final nefericit pentru un suflet de copil ajuns acum amintire si pentru cei lasati în urma lui. Copilul a fost înmormântat în comuna natala a mamei lui, Reteag. Slujba si ceremonia funerara a baiatului a avut loc în casa bunicilor maternali. La sicriul acestuia a venit pentru a-si lua ramas bun si mama naturala a copilului, Sumita Rostas. Aceasta având o condamnare de opt ani de ispasit pentru infractiunea de furt, ea a fost înconjurata de protectorii legii si încatusata.
Pedepse morale si legale
Copilul de patru ani nu este acum decât o amintire. A scapat de chinuri si de o lume a carei legi nu au putut sa-l salveze. În urma lui ramân însa multe persoane care au de-si ispasit pedeapsa pentru suferintele pe care i le-au provocat.O pedeapsa atât morala, cât si legala.
Marcela Fagarasan este în arestul Politiei Bistrita si speram pentru multi ani. Daca regreta sau nu, acum este prea târziu, fapta ei a facut sa desparta un copil de viata si pe ea de proprii ei copii.
Cât despre directorul DGASPC BN, Marin Rus, si persoanele din cadrul institutiei responsabile de evaluarea periodica a asistentilor maternali situatia lor este neclara. Parchetul Bistrita Nasaud s-a sesizat din oficiu cu privire la neglijenta în serviciu a celor implicati, motiv pentru care li s-a întocmit dosar penal. Echipa de control din cadrul ANDPC au decis în urma controlului care a avut loc la DGASPC BN sa formuleze plângeri penale la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bistrita împotriva lui Marin Rus, directorul institutiei, directorul adjunct Adela Cârcu, sefului Serviciului de Asistenta Maternala Flaviu Bercea, si asistentii sociali Mihaela Bulz si Rodica Sima.
O femeie si un sistem deplorabil au fost cauza chinurilor unui copil de patru ani. Acestia vor plati legal pentru faptele lor. Ne întrebam doar cum pot ceilalti care cunosteau trauma copilului sa puna noaptea capul pe perna? Un caz cu un final nefericit si asta probabil si din inconstienta si nepasarea unor oameni pentru durerea unui copil. Vecinii criminalei declara ca ei nu au vazut si nu au auzit nimic. Sa fim realisti! Întru-un bloc, într-un apartament unde si apa de la baie de la vecini o auzi, nimeni nu a auzit niciodata tipetele copilului? Traim într-o lume în care nepasarea celor din jur omoara. Micutul frecventa o gradinita, a fost de altfel dus la medic unde i s-a pus diagnosticul de anemie. Si totusi nici aceste persoane nu au sesizat nimic. Oare când vezi ca dintr-un copil fericit, grasut, bine îngrijit a ajuns în nici trei luni un copil slab, caruia i-a pierit zâmbetul nu ti se pare nimic anormal? Iar mai apoi micutul s-a transformat într-o umbra plina de vânatai, mai mult mort decât viu. Si niemni nu s-a întrebat oare de ce? Copii naturali, adolescenti fiind, cu discernamânt, traiau în aceeasi casa cu micutul abuzat si observau zilnic cum corpul copilului se mai umple cu câte o vânataie si au tacut. Îsi aparau mama probabil. Dar se pare ca pe aceasta toti o aparau si îi ascundeau nebunia: copiii, vecinii, educatoarea, mediciul de familie, si, cel mai grav, DGASPC BN. Absurd si total deplasat este motivul pentru care aceasta femeie criminala a recurs la torturarea unui copil. Faptul ca micutul era de etnie rroma ar fi deranjat-o se pare cel mai tare, cu atât mai mult cu cât fiica sa, cel putin asa reiese din declaratiile sale date anchetatorilor, avea un prieten de origine rroma cu care femeia nu era de acord, motiv pentru care a ales cea mai simpla metoda de a scapa de un suflet fara nici o vina: l-a omorât.
Obligatiile asistentilor maternali si a institutiei
Evaluarea unui asistent maternal trebuie sa cuprinda elemente sociale, psihologice si medicale ale capacitatii solicitantului care vor fi determinate prin: interviuri luate solicitantului si persoanelor cu care acesta locuieste de catre un asistent social si de catre un psiholog, prin care se determina profilul psihologic al solicitantului, motivatia acestuia de a deveni asistent maternal profesionist si pozitia persoanelor cu care acesta locuieste fata de implicatile desfasurarii acestea activitati. DGASPC mai are obligatia sa faca vizite la domiciulul solicitantului, pentru a verifica daca acesta are în folosinta o locuinta care acopera necesitatile de preparare a hranei, igiena, educatia si odihna ale utilizatorilor sai, inclusiv cele ale copiilor care urmeaza a fi primiti în plasament sau în încredintare.
Asistentii maternali trebuie de altfel sa aiba recomandari ale vecinilor, cunoscutilor, rudelor solicitantului, precum si ale reprezentantilor autoritatii publice locale de la domiciliu acestuia cu privire la comportamentul social al solicitantului.
Cursurile de formare profesionala au o durata de minim 60 de ore iar programa analitica a acestora se va elabora de catre DGASPC .
Atestatul de asistent maternal se elibereaza pentru o perioada de trei ani. Acesta poate fi reînnoit, suspendat sau retras de comisia pentru protectia copilului.
Asistentul maternal are urmatoarele obligatii privind copii primiti în plasament: sa asigure cresterea, îngrijirea si educarea copiilor, în vederea asigurarii unei dezvoltari armonioase fizice, psihice, intelectuale si afective a acestora. Sa asigure integrarea copiilor în familia sa, aplicându-le un tratament egal cu al celorlalti membri ai familiei.
Pe perioada încredintarii copilului unui asistent maternal, „mamele de schimb” beneficiaza de urmatoarele drepturi: salariu de baza stabilit în functie de pregatirea medie, în functie de vechimea în mmunca. Un spor de 15% calculat la salariu de baza pentru încordarea psihica ridicata si conditii de munca deosebite. Un spor de 15% calculat la salariu de baz pe perioada în care în plasament sau încredintat cel putin doi copii.
Elisabeta Ciuta