Traian Băsescu va fi candidatul cert al Partidului Democrat – Liberal la preşedinţia României, pe când al Partidului Social Democrat va fi Sorin Oprescu. Asta susţine deputatul Ioan Oltean, liderul PD-L BN. Deputatul Radu Moldovan, liderul PSD BN, respinge ideea unui sprijin al lui Sorin Oprescu din partea social-democraţilor în locul lui Mircea Geoană, şi îl trimite pe Oltean la pescuit de broaşte.

Lupta pentru fotoliul de preşedinte al României îşi face tot mai acut simţită prezenţa şi la Bistriţa. Declaraţiile tăioase şi ironice ale celor doi lideri bistriţeni, Ioan Oltean (PD-L) şi Radu Moldovan (PSD), s-au făcut din nou auzite, săptămâna trecută la Bistriţa.
Legat de o eventuală candidatură a lui Sorin Oprescu, susţinută de PSD, deputatul Moldovan a avut curajul chiar să promită că dacă acest lucru se va întâmpla, el va merge de-a lungul Bistriţei cu o tablă legată de gât pe care să scrie ce doreşte lumea. În caz contrar, speră ca aceasta să o facă Ioan Oltean.

Băsescu, candidatul PD-L

Contrar declaraţiilor din ultima vreme legate de o eventuală candidatură din postura de independent a actualului preşedinte al României, Traian Băsescu, pentru un nou mandat la Cotroceni, deputatul Ioan Oltean susţine că acesta va fi candida din partea PD-L. Liderul PD-L BN respinge astfel orice speculaţii care se fac pe marginea acestui subiect şi le consideră a fi rău-voitoare.
„Vă asigur că PD-L va avea propriul lui candidat la preşedinţia României. Şi acest candidat nu va fi nimeni altul decât preşedintele actual al României, Traian Băsescu. Orice speculaţii care se fac şi se vor face pe marginea acestui subiect sunt rău-voitoare şi de natură a dezinforma opinia publică”, a declarat Ioan Oltean. Potrivit acestuia, PD-L va face acest anunţ la vremea potrivită, ca de altfel şi preşedintele Băsescu, dând totodată asigurări că preşedintele Băsescu va candida din partea PD-L, dar şi că va câştiga în mod cert alegerile din 22 noiembrie.

Oprescu, susţinut de Iliescu

Dacă viitoarea candidatură a lui Traian Băsescu este una certă ca fiind pe „lista” Partidului Democrat – Liberal, nu aşa sigură este cea a lui Mircea Geoană, preşedintele PSD, care este posibil să fie înlocuit în lupta pentru Cotroceni, de social-democraţi, cu actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Cel puţin asta susţine cu tărie Ioan Oltean, lansând totodată ideea că în sânul PSD există la ora actuală o luptă internă între anumite grupuri de interese, polarizate în jurul lui Mircea Geoană, pe de o parte, şi în jurul lui Ion Iliescu, de cealaltă parte. „PD-L, în buna sa tradiţie n-a încercat şi nu încearcă să dezinformeze opinia publică, aşa cum fac partenerii noştri de guvernare. De cel puţin un an de zile toată ţara ştie că PSD va avea drept candidat la preşedinţie pe liderul acestuia, Mircea Geoană. Vă asigur că nu va fi Mircea Geoană candidatul PSD la preşedinţie, că tovarăşul Iliescu este categoric împotrivă şi că o să-şi impună în mod sigur propriul candidat, după chipul şi asemănarea lui, nimeni altul decât Sorin Oprescu. Eu sunt absolut convins că Sorin Oprescu va fi candidatul PSD la preşedinţia României. De altfel, PSD trebuia să aibă mâine (n. r. – 12 septembrie) congresul prin care să-şi desemneze oficial candidatul la funcţia de preşedinte al României. S-a amânat pe 27 septembrie. De ce? Pentru că elemente serioase, obiective care să justifice o asemenea amânare nu există. Există însă acel motiv de luptă dintre grupările de interese din PSD, care doresc să impună pe Sorin Oprescu ca un candidat al PSD. Poate că există şi motive. Mircea Geoană s-a poziţionat, prin toată gălăgia care a făcut-o, prin toate acţiunile politice desfăşurate, cu mult sub cota partidului. Sigur că şansele unui asemenea candidat rămân foarte mici. Mai mult se constată că în ultimul timp, Mircea Geoană scade în sondajele de opinie. Nu mult, dar scade, câte o liniuţă în fiecare săptămână. Este regretabil că un partid atât de mare nu a reuşit să devină credibil şi să-şi prezinte propriul candidat fără nici un fel de dubii, fără niciun fel de şmecherii de natură politică”, a declarat Ioan Oltean.

Efecte benefice pentru PD-L

Liderul PD-L BN este însă convins că toate aceste frământări din interiorul PSD nu au decât urmări benefice pentru Partidul Democrat – Liberal, pentru că astfel Traian Băsescu va reuşi să câştige cu uşurinţă un nou fotoliu la Cotroceni. Ioan Oltean a recunoscut totodată că Sorin Oprescu ar fi de preferat drept candidat al PSD, în locul lui Mircea Geoană, din cauză că acesta este totuşi, candidatul unui partid. „Sorin Oprescu vine din afară, cu multe strigături, introdus pe uşa din spate a PSD ca şi candidat. Mircea Geoană se comportă ca un candidat veritabil”, a mai adăugat Oltean.

Niet Oprescu!

De cealaltă parte a baricadei, deputatul social-democrat Radu Moldovan îl contrazice pe liderul PD-L BN în ceea ce priveşte o posibilă candidatură a lui Sorin Oprescu din partea PSD şi neagă cu vehemenţă faptul că data Congresului PSD s-ar fi amânat de pe 12 pe 27 septembrie. Acesta precizează în mod clar că evenimentul a fost anunţat de la bun început în a doua decadă a lunii septembrie. „Oracolul din Unguraş, broscoiul Oltean, văd că cunoaşte tot ce se întâmplă în zona PSD. Eu nu ştiu să fi avut PSD vreo dată de congres care să fie amânată. Ştiu că am spus că în doua decadă a lunii septembrie vom parcurge şi a trei etapă statutară – un congres extraordinar al PSD. Statutul PSD are câţiva paşi pentru desemnarea candidatului la preşedinţie. (…) Glumele domnului Oltean nici măcar nu le mai gust. Disperarea îl aduce acum în situaţia de a ne spune despre tovarăşul Iliescu care ne impune candidatul, Mircea Geoană cade în sondaje… Domnul Ioan Oltean nu ajunge nici la degetul mic al lui Mircea Geoană. Mie mi-a fost ruşine că sunt deputat de Bistriţa-Năsăud, când a putut să-l compare pe Emil Boc cu Ştefan cel Mare. Dar nu mă mai miră absolut nimic la domnul Ioan Oltean. Nu cred că România şi Bistriţa-Năsăud are nevoie de polemică între Ioan Oltean şi Radu Moldovan”, a declarat liderul PSD BN. Acesta a adăugat că Ion Iliescu a precizat foarte clar pe cine va susţine în această campanie, susţinând că în PSD, Mircea Geoană nu are nici cea mai mică problemă de susţinere.

Oprescu, fără şanse pentru turul II

Chiar dacă a infirmat o posibilă susţinere din partea PSD a lui Sorin Oprescu la preşedinţia României şi a susţinut că Mircea Geoană creşte şi nu scade în sondajele de opinie, Radu Moldovan a recunoscut faptul că în cazul în care actualul primar al capitalei va intra în bătălia pentru Cotroceni, acesta va lua cele mai multe procente de la Mircea Geoană. „Opt – zece la sută cu cât era cotat în sondaje, înseamnă 15 de la Mircea Geoană, 13 de la Traian Băsescu, 14 de la Crin Antonescu, nouă sau zece de la Duda, pentru că el s-a retras, şi, un lucru interesant, 36 sau 37% dintre nehotărâţi, care nu ar fi votat pe niciunul dintre candidaţii lansaţi ar vota cu Sorin Oprescu, ca independent”, a declarat Radu Moldovan. Cu toate acestea, în opinia deputatului social democrat, Sorin Oprescu nu are nici cea mai mică şansă să intre în turul doi la prezidenţiale.

Există un DACĂ

Acceptând totuşi un scenariu în care Sorin Oprescu ar fi candidatul PSD la alegerile prezidenţiale în locul lui Mircea Geoană, liderul PSD BN a propus un târg: „Dacă Sorin Oprescu va fi candidatul PSD, Radu Moldovan va merge de-a lungul centrului (n. r. – oraşului) cu o tablă de gât şi să scrieţi ce vreţi dumneavoastră (n. r. – mass-media) pe ea. Dacă nu va fi Sorin Oprescu candidatul PSD, să meargă Ioan Oltean cu tabla aceea de-a lungul centrului cu vreţi dumneavoastră să scrie pe ea. Dar eu vă spun că nici în glumă nu vreau să mai discut un asemenea subiect. Nu cred în asemenea scenarii. (…) Am înţeles că Ioan Oltean are linie roşie cu tovarăşul Iliescu, dar eu am văzut poziţia domnului Iliescu la reuniunea grupurilor parlamentare. Pentru mine e clar. (…) Domnul Oltean, în ultima perioadă, e la pescuit de broaşte”.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here