Institutul de Politici Publice (IPP) a dat de curând publicităţii raportul cu privire la monitorizarea activităţii parlamentarilor, în sesiunea februarie – iunie 2011. În Camera Deputaţilor, s-au dovedit foarte conştiincioşi 15 deputaţi care au întrunit o prezenţă de 100%, dar cel mai delăsător s-a dovedit a fi social-democratul Iulian Iancu – deputat de Bacău. La Senat, cel mai harnic a fost Gheorghe David – senator de Timiş, iar cel mai leneş Vasile Ion, alesul Buzăului.
Dintre deputaţii bistriţeni, cel mai sârguincios a fost deputatul democrat-liberal Ioan Oltean, iar cel mai dezinteresat a fost liberalul Ioan Ţintean, obişnuit cu această stare de-a lungul mandatului.

„Sesiunea februarie – iunie 2011 este departe de a fi satisfăcătoare. Cu uşoare creşteri, mediile de prezenţă din Cameră şi mai ales din Senat continuă să fie mici. În Parlament persistă acte normative suspendate de ani buni de la a fi dezbătute în plen. Restanţele legislative din cele 2 Camere fiind într-un număr aşa mare, nu vor putea fi dezbătute cu suficientă atenţie în sesiunea din toamnă. Cum 2012 este un an electoral, ne exprimăm rezerva că întârzierile serioase care există în acest moment vor fi recuperate. Raportul explică foarte bine mai departe situaţia neplăcută de la momentul încheierii sesiunii din iunie a.c., când, la Camera Deputaţilor, se aflau pe ordinea de zi a Comisiilor Permanente peste 400 de proiecte/propuneri legislative ce au termenele de depune a rapoartelor depăşite2. Mai mult, peste 200 dintre acestea sunt proiecte ce au termenele depăşite din anii 2008, 2009, 2010”, se precizează în raportul de monitorizare întocmit de IPP.

Transparenţa din Parlament lasă de dorit

Potrivit sursei citate, activitatea Camerei Deputaţilor a devenit mai mult politică în ultimele sesiuni şi mai puţin tehnică, iar evenimentele din plen arată indubitabil acest lucru. La Senat în schimb, relevă documentul, s-a constatat o eficientizare a activităţii în Biroul Permanent şi mai ales în plen, Camera Superioară rămânând restantă la nivelul accesului la informaţiile derivând din activitatea Comisiilor Permanente. Transparenţa nu a fost punctul forte nici a Camerei Deputaţilor, punctul culminant fiind limitarea temporară a accesului publicului în sala de plen la momentul dezbaterilor pe Codul Muncii care au avut loc în martie.
Dincolo de aceste aspecte, fenomenul absenteismului din legislativ rămâne piatra de încercare pentru toţi liderii acestuia, indiferent de culoarea politică.
IPP precizează că situaţiile statistice şi în general datele prezentate public se referă exclusiv la voturile finale exprimate în plen prin intermediul cartelei electronice individuale, de către fiecare deputat sau senator. Aceste voturi finale se acordă într-un interval de câteva ore pe săptămână, stabilit de conducerea Camerei respective tocmai în efortul ca măcar atunci toţi senatorii şi deputaţii să facă eforturi să fie prezenţi.

Oltean plus, Ţintean minus

Cu sută la sută prezenţă la lucrările Camerei Deputaţilor, potrivit raportului IPP, sunt 15 deputaţi. Printre aceştia se numără Gheorghe Albu (PDL – Dâmboviţa), Roberta Anastase (PDL – Prahova), Gabriel Andronache (PDL – Braşov), Mihai Apostolache (PDL – Prahova), Gheorghe Ciobanu (PDL – Timiş), Constantin Dascălu (PDL – Dolj), Marius Dugulescu (PDL – Timiş), Ovidiu Ganţ – Minorităţi.
Alţi 130 de deputaţi au avut o prezenţă cuprinsă între 90% şi 99,9% la lucrările Camerei. Printre aceştia îi regăsim şi pe deputaţii bistriţeni Ioan Oltean, reprezentantul Colegiului 3 Bistriţa-Năsăud şi Ioan Nelu Botiş, alesul Colegiului 1 din judeţul nostru. Mai precis, liderul PDL BN, deputatul Ioan Oltean este ocupantul poziţiei 85 în clasament, cu 416 voturi finale la lucrările Camerei Deputaţilor. Alături de Oltean cu aceeaşi rată de prezenţă mai sunt alţi cinci deputaţi, patru dintre aceştia fiind democrat-liberali şi unul reprezentant al minorităţilor.
Democrat-liberalul Ioan Nelu Botiş este ocupantul poziţiei 130 în clasament, rata prezenţei sale la Cameră fiind de 91,4 procente şi 392 de voturi finale. La egalitate cu Botiş este deputatul social-democrat de Constanţa, Matei Radu Brătianu.
Liderul PSD BN, deputatul Radu Emil Moldovan, reprezentantul Colegiului 3 Bistriţa-Năsăud, este ocupantul locului 177 în clasament. Moldovan a avut o rată de prezenţă de 86,5 procente şi 371 de voturi finale la lucrările Camerei. La egalitate cu deputatul bistriţean se află reprezentantul diasporei, deputatul democrat-liberal William Brânză şi deputatul social democrat din judeţul Constanţa, Antonella Marinescu.
Reprezentantul Colegiului 4 Bistriţa-Năsăud, deputatul liberal Ioan Ţintean, se află la mare distanţă faţă de colegii săi bistriţeni, din toate punctele de vedere. Cu o rată de prezenţă de doar 50,1 la sută şi doar 215 voturi finale, liderul PNL BN, este ocupantul locului 300 în clasamentul întocmit de IPP. După Ioan Ţintean se mai află doar încă 22 de deputaţi, care s-au dovedit mai chiulangii în sesiunea parlamentară februarie – iunie 2011.
De altfel nici chiar liderul grupului PNL de la Camera deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu nu s-a dovedit mai harnic decât bistriţeanul nostru. Tăriceanu ocupă locul 314 în clasament, el fiind prezent doar în proporţie de 44,5% la lucrările în plen şi a avut doar 191 de voturi finae.

Prunea, între primii nouă

La lucrările Senatului, niciunul dintre aleşi nu a întrunit o prezenţă de sută la sută, însă unii au fost foarte aproape de acest procent.
Astfel, în frunte se află tot un democrat-liberal, în acest caz fiind vorba de senatorul de Timiş Gheorghe David. Acesta a avut o prezenţă de 99,2 la sută şi 381 de voturi finale dintr-un total de 384 la Senat.
Alţi şase senatori au avut o rată a prezenţei foarte ridicată, de peste 95%, la lucrările plenului Camerei Superioare a Parlamentului. Aceştia sunt democrat-liberalii Ion Ruşeţ (Gorj – 98,2%), Ion Bara (Tulcea – 95,8%), Iulian Urban (Ilfov – 95,8%), Dorel Borza (Timiş – 95,3%) şi Dorin Păran (Hunedoara – 95,1%), dar şi reprezentantul UDMR, sătmăreanul Günthner Tiberiu, cu 95,3%.
Pe senatorul social-democrat bistriţean Nicolae Dănuţ Prunea, reprezentantul Colegiului 2 Senat Bistriţa-Năsăud, avem surpriza de a-l regăsi pe locul 9 în clasamentul întocmit de IPP. El a avut o prezenţă  de 94,3 procente la lucrările Camerei Superioare a Parlamentului şi 362 de voturi finale.
Celălalt senator bistriţean, democrat-liberalul Ioan Sbîrciu, este ocupantul locului 101, dintr-un total de senatori. Reprezentantul Colegiului 1 Senat Bistriţa-Năsăud a avut o prezenţă la lucrările Camerei Sueprioare a Parlamentului de doar 56,8% şi 218 voturi finale.

Crin Antonescu iubeşte chiulul

Cu o rată a prezenţei foarte slabă, de sub 30 de procente, în coada clasamentului se află şapte senatori, patru dintre aceştia fiind reprezentanţii PNL. Printre aceştia, reprezentantul judeţului Braşov, Ioan Ghişe, prezent în proporţie de doar 29,7 la sută la lucrările Senatului şi 114 voturi finale, el fiind ocupantul locului 126, dar şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, cu doar 27,3% prezenţă şi 105 voturi finale, el ocupând antepenultima poziţie în clasament.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

1 COMENTARIU

  1. Poi sa ne zica si noua Oltean ce-a facut in judetu nostru de cand e deputat? va spun eu ..nimic a umblat cu vorba dupa el toata ziua…o rusine,nici altii nu-s mai breji

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.