În fiecare zi ne izbim de paradoxurile societatii românesti, aflata de aproape doua decenii într-o continua tranzitie. Discrepantele majore ale diferitelor categorii sociale din România se accentueaza pe zi ce trece. Mai exista, însa, în România mileniului III, cazuri în care justitia este „dreapta” doar cu cei saraci. Multi dintre ei, desi nevinovati, sunt condamnati si închisi, pentru fapte hilare, în timp ce marii corupti ai zilei, respira dulcele aer al libertatii.

Un bistritean în vârsta de 81 de ani a fost arestat din cauza unei bucati de pamânt. Emil Moldovan din Livezile a încercat sa îsi faca singur dreptate pentru o bucata de pamânt, care, dupa cum sustin si copii acestuia, îi apartine de drept. Desi batrân si bolnav, Moldovan îsi dorea foarte mult bucatica de pamânt din curtea sa. Povestea a devenit incendiara când lupta dintre batrânul din Livezile si vecinul sau, Ioan Rupea, a ajuns la tribunal în 1991. Si asta din cauza unei palme de pamânt, care se afla în marea ei majoritate sub casa în care locuieste Moldovan.

Ioan Rupea sustine ca terenul de sub casa batrânului, precum si curtea si gradina din spatele casei acestuia sunt ale lui si cu orice pret îsi doreste sa intre din nou în posesia „patrimoniului”. Procesul este înca pe rol, dar pâna acum octogenarul nu a avut câstig de cauza. Instanta a emis 13 sentinte din care reiese ca de fapt proprietarul terenului este Ioan Rupea. Batrânelul nu nu si-a pierdut nicio clipa speranta, stiind o treaba, una si buna: ca terenul e al lui si astfel nu este obligat sa respecte sentintele de judecata.

Dupa cum se stie, imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, sasii au început sa paraseasca tara. Românii au primit din partea statului suprafetele de teren ramase libere si care au apartinut sasilor. Unii au început sa construiasca pe aceste terenuri case. Exista însa persoane care nu au tinut cont de acte sau alte documente oficiale. Într-o astfel de situatie se afla, se pare, Emil Moldovan. În 1952, pe terenul „liber de proprietar”, Moldovan si-a construit o casuta. Numai ca a sosit Revolutia si odata cu ea au fost promulgate legile proprietatii si ale fondului funciar, prin care fostii proprietari îsi puteau recapata averile. În acest caz, terenul de sub casa batrânului si curtea au fost revendicate de Ioan Rupea, devenit cetatean german. Mai mult, potrivit declaratiilor unor livezeni, acesta si-a gasit prin Germania unele neamuri cu origine „sanatoasa” saseasca, plecate din România. Astfel, Rupea a devenit Meinhard, adica neamt sadea. Omul a venit în tara cu gândul de a recupera câte ceva din averea neamului sau si, în consecinta, a trecut la fapte. Deoarece batrânul nu a vrut sa cedeze bruma de avere, adica terenul de sub casa si curtea, a fost actionat în instanta. Dar neavând actele doveditoare, a pierdut de fiecare data. Pentru a-si recupera averea, Rupea-Meinhard a apelat la executorul judecatoresc. Acesta a pus sub sechestru cele 10 ari de gradina aferente constructiei, dupa cum sustine fiica batrânului, Emilia Moldovan. Oricum, familia Moldovan are în realitate mai putin teren decât este trecut oficial în acte, adica într-o decizie emisa de Primaria comunei Livezile, acestea fiind si singurele acte ale batrânului. Rupea sustine ca, în documente figureaza, însa, un alt teren, nu cel pe care se afla acum casa.

„Comisia a decis”

Dupa efectuarea masuratorilor de catre comisie, a rezultat ca familiei Moldovan îi revin de drept 250 metri patrati, suprafata de teren aflata sub casa si curte. Comisia a decis, în aceste circumstante, ca Emil Moldovan sa primeasca o portiune delimitata strict, din terenul lui Rupea, lucru cu care batrânul nu a fost de acord. De aici a început tot scandalul: Rupea monta garduri în curtea lui Moldovan pentru a-si marca proprietatea, iar Moldovan strica gardurile. Vecinii celor doi spun, însa, ca adevarul se afla undeva la mijloc, deoarece fiul lui Rupea este proprietarul unui service auto, aflat chiar în curtea casei lui Rupea. Deoarece activitatea service-ului nu se desfasura în conditii legale, a fost somat sa îl închida. Acum, spun oamenii are nevoie de terenul lui Moldovan tocami pentru a intra în legalitate cu service-ul auto.

Pentru ca procesul dureaza de mai bine de 17 ani, Moldovan a avut de platit de fiecare data cheluieli de judecata. Asa ca, din acest motiv, executorul judecatoresc le-a vândut casa. Familia Moldovan sustine însa ca vânzarea a avut loc fara stirea lor. Au aflat cu stupoare, în momentul în care au avut nevoie de un extras de carte funciara, ca, de fapt, proprietar este un anumit tip Gavriloaie. Emilia Moldovan, fiica batrânului, considera ca în acest caz justitia a comis un abuz.

La 81 de ani, dupa gratii

Acum, la 81 de ani, batrânul Moldovan a fost acuzat de nerespectarea hotarârilor judecatoresti si condamnat la sase luni de închisoare. La începutul acestei saptamâni avea o programare pentru o interventie chirurgicala. Nu a mai apucat, însa, sa ajunga pe patul de spital deoarece în cursul zilei de marti seful Postului de Politie Livezile, Alexandru Vlad, a primit un mandat de arestare pe numele Emil Moldovan. Cu toate ca familia a adus la cunostinta sefului de post starea de sanatate a batrânului, acesta nu s-a jucat cu legea. Emil Moldovan a fost dus la Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud, de unde a fost trimis direct la Penitenciarul cu Regim Închis Bistrita. Din cauza bolii, Emil Moldovan nu a fost încarcerat imediat, ci a fost transportat la Spitalul Penitenciarului din Dej.

Adevarul întotdeauna doare

Primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamt, cunoaste foarte bine ce s-a petrecut între cei doi concetateni ai sai. Sustine, însa, ca nu poate sa tina partea niciunuia dintre ei, cu atât mai mult cu cât acolo mocneste un conflict care nu poate fi dezamorsat. „Desi obiectul disputei e o fâsie de teren lata de câteva palme, care nu poate avea mai mult de câtiva metri patrati, a stârnit discutii interminabile între vecini, urmate de sesizari, reclamatii, interventii la toate organele posibile. Le-am recomandat celor doua familii sa-si rezolve nemultumirile în instanta, legea urmând sa stabileasca cine are dreptate, cine si cum a gresit si mai ales cine va beneficia de fâsia de teren respectiva”, a declarat primarul.

Drama familiei e cu atât mai mare, cu cât s-au vazut dintr-o data singuri, în batatura, cu toata gospodaria pe cap. Sotia lui Emil Moldovan este paralizata si are nevoie tot timpul de un însotitor.

Exemplul batrânelului este poate, unic, dar… sfâsietor. Bruma de fericire adunata într-o viata de opt decenii a fost întrerupta brusc si poate nemeritat. Este mai tragic însa, faptul ca traim într-o tara, în care adevaratii hoti si corupti se bucura de libertate.

Octogenarul a facut greseala de a nu respecta deciziile instantei, drepte sau nu, si de a-si face dreptate în felul sau, deoarece pamântul reprezenta pentru el singura sursa de venit.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.