Luchian Octavian Seciu, fostul lider judeţean al PP-DD Bistriţa-Năsăud, cel „prăduit” de „celebrul” Lucian Ungur, este implicat în dosarul lui Toni Greblă, instrumentat de DNA pentru fapte de corupţie. Fostul judecător constituţional şi-a dat recent demisia din funcţia deţinută şi este cercetat sub control judiciar. Surse judiciare au devoalat Gazetei de Bistriţa că deocamdată Octavian Seciu a fost audiat în dosarul lui Toni Greblă în calitate de martor, existând posibilitatea ca încadrarea juridică a acestuia să fie schimbată.

 

În data de 26 ianuarie 2015, Judecătoria Bistriţa a pronunţat o primă hotărâre în dosarul lui Octavian Seciu, trimis în judecată de procurorii DNA Cluj pentru fapte de corupţie în ciudata întâmplare în care a fost „prăduit” de Lucian Ungur.

Astfel prin Hotărârea nr. 206/2015 din data 26.01.2015 „…condamnă pe inculpatul Seciu Octavian Luchian, (…) cetăţean român, studii superioare, jurist, căsătorit, cu domiciliul în Bistriţa, str. …. fără antecedente penale, CNP…, pentru comiterea infracţiunii prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 CP, la pedeapsa de: – 2 ani închisoare. În baza art. 81 VCP dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de 4 ani, potrivit art. 82 VCP. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 alin. 1 VCP. În baza art. 71 CP interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b și c CP, iar în temeiul art. 71 alin. 5 CP suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale. Menţine sechestrul asigurator instituit prin Ordonanţa procurorului din data de 02.11.2012 asupra sumelor de 2.000 Euro și 6.250 lei, consemnate la Sucursala Judeţeană Cluj a CEC Bank, precum și a celui instituit prin Ordonanţa procurorului din data de 07.12.2012 asupra apartamentului situat în municipiul București….. Obligă pe inculpatul Seciu Octavian Luchian să restituie martorului Ungur Lucian Adrian, domiciliat în Bistriţa, str. Axente Sever, nr. 5, jud. Bistriţa-Năsăud, suma de 3.ooo Euro, pe care acesta a pus-o la dispoziţia DNA în vederea realizării flagrantului. În temeiul disp. art. 112 CP dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 3.ooo Euro provenită de la DNA, ce se va face venit la bugetul de stat. În baza art. 274 alin. 1 CPP, obligă inculpatul la plata sumei de 6.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în ședinţă publică, azi, 26.01.2015”. După cum bine reiese  din finalul hotărârii, sentinţa nu este definitivă.

 

Acuzaţii aduse lui Greblă

Conform procurorilor DNA, Luchian Octavian Seciu audiat în dosarul lui Toni Greblă, „fost membru al Corpului de Control al Primului – Ministru şi inspector general la Transelectrica în anul 2011 a recunoscut că s-a întâlnit, în noiembrie 2011, cu Toni Greblă, Ion Bîrcină, finul lui Greblă și primarul municipiului Radu Mazăre într-un hotel din Mamaia”. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că s-a întâlnit cu Toni Greblă deoarece judecătorul era în concediu, în noiembrie 2011, pe litoral. Toni Greblă a fost senator în Parlamentul României până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională și ulterior judecător la Curtea Constituțională.

Până la această dată, procurorii DNA l-au acuzat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Detaliind, procurorii au reţinut faptul că„…în perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională) și ulterior judecător la Curtea Constituțională, a exercitat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (activități comerciale), disimulate prin interpuși, încălcând dispozițiile de incompatibilitate (privind incompatibilitățile judecătorului de la Curtea Constituțională și ale senatorului). Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale (export produse agroalimentare) pe linia România – Federația Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agroalimentare din Uniunea Europeană.

În acest sens, membrii grupului (din care făcea parte şi Octavian Seciu) s-au întâlnit de mai multe ori, atât în țară, cât și în afara țării, acționând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceștia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 – Codul Vamal”.

 

Deocamdată, Seciu e doar martor în dosarul lui Greblă

Luchian Octavian Seciu a fost audiat în dosarul lui Toni Greblă, deoarece în calitate de „fost membru al Corpului de Control al Primului – Ministru şi inspector general la Transelectrica în anul 2011”, a avut mai multe întâlniri în noiembrie 2011, cu Toni Greblă, cu finul acestuia Ion Bîrcină, dar şi cu primarul municipiului Radu Mazăre într-un hotel din Mamaia. Conform anchetatorilor DNA în cursul acestor întâlniri la care a participat şi Octavian Seciu au fost puse la care anumite afaceri, care în viziunea procurorilor sunt ilegale şi constituie motivul acuzaţiilor aduse fostului judecător constituţional.

Deocamdată, Octavian Seciu a fost audiat în calitate de martor şi în funcţie de prestaţia acestuia în faţa procurorilor DNA, poziţia juridică a acestuia în dosarul lui Toni Greblă va fi schimbată sau nu.

 

Din filmul „Seciu, tras în piept de Ungur”

În dosarul aflat la Judecătoria Bistriţa, Seciu a fost interceptat de procurorii DNA Cluj, cu tehnica ambientală montată pe corpul lui Lucian Ungur transformat în “sifon” al DNA din motive numai de el ştiute, în momentul în care cei doi discutau despre suma de 75.000 de euro pe care Ungur era de acord să o plătească pentru a fi reprimit în PP-DD şi a candida la parlament. Din conţinutul discuţiei reiese că Lucian Adrian Ungur părea interesat ca povestea să nu ajungă la urechile presei.

Din această sumă, procurorii arătau în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Seciu că, 35.000 euro reprezentau mită pentru ca Ungur să fie reprimit în PP-DD după ce conducerea i-a retras sprijinul politic. Acuzaţia DNA arăta clar că Seciu ar fi vinovat de „corupţie politică”.

 

Iată şi un fragment din stenogramele ataşate la referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Octavian Seciu, înaintat instanţei:

Seciu: Eu nu ştiu ce-o fost, eu nu ştiu ce-o fost, habar n-am ce-o fost. Dar în orice caz şi io vreau o garanţie, nu pot să aşa şi ei vor o garanţie.

Ungur: Tavi, garanţia în felul următor: îmi aduci aia, decizia de revocare, ţi-am dat 35.000, îmi aduci de la circumscripţia electorală că m-ai înscris ca şi deputat 40.000, nu stau, nu dau â…

Seciu: Dar te înscrii tu.

Seciu: Vii cu mine la Bucureşti.

Ungur: Îţi dau ţie şi îi duci.

Seciu: Dă-mi mie.

Ungur: Deci tu ai veni mâine dimineaţă cu aia, nu trebuie să-mi dai nimic. Mi-o areţi în faţă…. ţi-am dat banii, tu îmi dai actul şi am plecat. Dar nu vrei să ştii discuţia, ştii de ce, pentru că, să-ţi spun o chestie. Tu erai prieten cu Avram, tu eşti pretenul meu de ani de zile, dar nu vreau să iasă în presă vreun rahat să mă fac de cacauă. De aia mă feresc…

Într-o altă stenogramă „prăduitorul” şi victima lui au următorul dialog:

Seciu: Am rezolvat o chestie mult mai tare decât aia, mânca-ţi-aş!

Ungur: Bun, şi cum îţi dau 40 ? Sau să-ţi dau toţi ?

Seciu: Păi mă, cum a fost ?

Ungur: Păi o fost aşa, o fost 35.000 pentru consilier şi 40 pentru deputat.

Seciu: Păi şi cum o fost, 70 ….

Ungur: 75.000.

Seciu: 30,35.

Ungur: 35.000.

Seciu: Da şi 40 pentru … Şi am zis că-i facem pe paşi aia cu consilierii, am zis că….

Ungur: Şi cum să, şi cum să procedez?

Seciu: Pe paşi, acuma îl schimb pe acesta şi-l pun pe următorul pe listă.

 

În referatul înaintat instanţei, procurorul Ioan Irimie descrie, din punctul de vedere al DNA, scena flagrantului, una demnă de “cascadorii rasului”, adică momentul despre care susţine că Seciu a primit 6.000 de euro de la Lucian Ungur. Potrivit procurorului, pe 30 octombrie, la ora 23:00, după ce listele cu candidaţi au fost depuse la Biroul Electoral Judeţean, Octavian Seciu, care era preşedinte interimar al PP-DD Bistriţa-Năsăud, s-a întâlnit cu Ungur „într-un cartier al municipiului Bistriţa, un loc întunecos, ferit de privirile indiscrete ale altor persoane”.

Cei doi au parcat maşinile în paralel. Seciu şi Ungur au deschis geamurile maşinilor. Procurorii susţin că fostul lider al PP DD i-a spus omului de afaceri să îi înmâneze banii. Procurorul Irimie afirmă că din înregistrarea video a flagrantului reiese că Seciu i-a indicat omului de afaceri bistriţean să îi arunce banii pe geamul maşinii. „Aruncă-i!”, i-ar fi spus Seciu denunţătorului său, care s-a conformat şi i-ar fi aruncat pe geamul maşinii un plic cu 6.000 euro marcaţi în prealabil de procurorii DNA.

După primirea banilor Seciu a fugit de la locul de întâlnire în momentul în care poliţiştii şi procurorul de caz au încercat să îl reţină. Ulterior, Seciu a povestit că s-a speriat crezând că poliţiştii erau de fapt hoţi care doreau să-l jefuiască.

 

Seciu: S-a-ntâmplat ceva foarte, foarte urât.

Neagu: Ia, spuneţi.

Seciu: Domnu’ Ungur m-a chemat la o discuţie să ne întâlnim, să… nu ştiu ce, să vorbim şi… el tot spunea de ceva bani, de ceva… nebunii. Eu n-am zis nimica. I-am şi zis, da’ ce tot vorbeşti de bani? Zi ce-o mai zis ăştia, care-i efectu’ politic care…?” Şi zice, “hai să mergem încoace. Hai să mergem încoace… hai să…” S-a ridicat din maşina lui şi a venit la maşina mea şi mi-a aruncat în maşină ceva, sau nu ştiu ce s-o-ntâmplat şi în spate o venit nişte hoţi, nişte bandiţi şi am fugit de acolo şi acuma sunt în fugă prin oraş.

Neagu: V-am zis cu domnu’ Ungur. Of! Am înţeles. Haideţi că vă sun într-o secundă.

Seciu: Da…

Seciu: Şi acuma m-a sunat procuroru’ Irimia… Am fost cu el într-o… Am fost… Am pus maşina mea paralelă cu maşina lui am deschis geamu’ şi el mi-a aruncat pe geam o chestie. Nici nu ştiu dacă mi-a aruncat-o, că eu nu mai am în maşină. Şi în momentu ăla au venit şapte-opt vlăjgani spre maşina să bată cu maşina în maşina mea, eu m-am speriat, am dat cu spatele şi am fugit de acolo.

 

În documentul întocmit de DNA se mai precizează că procurorul Irimia l-a sunat pe Seciu, dar acesta nu l-a crezut că este procuror.

„Procurorul Irimie? Eu nu cred… deci eu în seara asta am fost atacat, am fost atacat de şapte indivizi. Deci eu nu cred că sunteţi cine sunteţi. Eu nu mă joc cu nimeni, eu o să dau telefon la Poliţie. Confirmaţi-mi că domnul Ungur trăieşte, e în viaţă”, se arată în motivarea instanţei. Seciu a fost reţinut abia la trei ore după presupusul flagrant când a fost oprit în trafic de un echipaj de poliţie. Potrivit referatului, Seciu a plecat din Bistriţa şi a ajuns în Vatra Dornei unde a fost prins de poliţie. Anchetatorii au decis să îl şi percheziţioneze pe Seciu. Căutau banii flagrantului. Deziluzie totală. Seciu nu avea asupra lui cei 6.000 euro pe care i-ar fi primit de la omul de afaceri Lucian Adrian Ungur. Procurorii au găsit asupra lui doar 2.000 euro şi de 6.200 lei. Procurorul de caz spune în referat că este convins că acea sumă de bani nu a fost distrusă de către inculpat, ci a fost ascunsă de acesta.

 

Obligat de judecători să îi restituie 3.000 de euro lui Ungur

In hotărârea Judecătoriei Bistriţa există un paragraf interesant, “…obligă pe inculpatul Seciu Octavian Luchian să restituie martorului Ungur Lucian Adrian, domiciliat în Bistriţa, str. Axente Sever, nr. 5, jud. Bistriţa-Năsăud, suma de 3.ooo Euro, pe care acesta a pus-o la dispoziţia DNA în vederea realizării flagrantului”. Deci, cetăţeanul vigilent Lucian Ungur a împrumutat DNA Cluj cu 3.000 euro pentru a organiza flagrantul pentru a-l prinde pe Seciu???!!!!

Aceeaşi hotărâre mai arată că „în temeiul disp. art. 112 CP dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 3.ooo euro provenită de la DNA, ce se va face venit la bugetul de stat”. Este vorba de cei 6.000 euro marcaţi şi folosiţi la flagrant, pe care Lucian Ungur spune că i-a aruncat înspre geamul deschis al maşinii lui Seciu.

Vom reveni

toni_greblalucian_ungur.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.