Obama a dat un ultimatum vicepreşedintelui Suleiman, în urma deciziei lui  Mubarak de a trimite trupele de şoc ale Partidului Naţional Democrat asupra protestatarilor anti-guvernamentali. Ultimatumul este adresat şi capilor armatei  şi serviciilor secrete. Hillary Clinton l-a sunat pe vicepreşedintele Omar Suleiman, Secretarul de stat al Apărării Robert Gates, care l-a sunt pe ministrul egiptean al Apărării Mohamed Tantawi iar şeful Forţelor Armate americane, Moke Mullen, l-a sunat pe şeful statului major egiptean Sami Enan.Preşedintele francez Sarkozy, cancelarul german Merkel, şi premierul britanic Cameron fuseseră montaţi mai dinainte să facă presiuni puternice asupra şefilor armatei egiptene pentru îndepărtarea de urgenţă, în câteva ore, a lui Mubarak.

1. Armata egipteană a renunţat pentru prima dată la neutralitate şi a permis celor 50.000 de susţinători ai lui Mubarak să intre în Piaţa Tahrir, fără să îi oprească la punctele de control. Aceştia au năvălit în piaţă călări pe cămile şi cai, i-au călcat în picioare pe protestatari şi i-au atacat cu cuţite, săbii, topoare şi cocteiluri Molotov. Până în acel moment, Casa Albă a avut încredere că armata sprijină cu toate puterile un proces paşnic de tranziţie pentru înlocuirea preşedintelui. Dar acum toate beculeţele s-au aprins. Sursele Debka au aflat că Washingtonul încearcă să descopere dacă schimbarea atitudinii armatei este cauzată de iniţiativa izolată a vreunui comandant, sau întreaga conducere a armatei s-a sucit. O sursă militară egipteană a informat Debka că Egiptul se află în pragul unei băi de sânge.

2. Casa Albă a aflat că invadarea Pieţei Tahrir de către haidamacii lui Mubarak nu este şi ultima mişcare violentă pe care acesta o plănuieşte. Dimpotrivă.  Mai multe asemenea iureşuri sunt programate să aibă loc în zilele următoare, în mai multe oraşe, apogeul urmând a fi atins vineri. Americanii au înţeles că preşedintele de 82 de ani, deşi grav bolnav, nu vrea să renunţe la putere.

3. Primele fisuri au apărut miercuri în rândurile opoziţiei egiptene. Toate cele zece partide seculare au acceptat să participe la dialogul lansat de vicepreşedintele Suleiman asupra reformelor constituţionale. Nu însă şi Frăţia Musulmană, cea mai mare şi mai bine organizată mişcare politică. Ea refuză orice contact cu actuala putere şi cere înlăturarea eu imediată.

Sursa: www.ziuaveche.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.