Primăria Bistrița a aprobat la ședința din iulie limitele maxime de cheltuieli privind acțiunile de protocol. Oaspeții Primăriei pot să primească cadouri în valoare maximă de 400 de lei, iar cazarea poate să coste și ea maxim 400 de lei. Doar 26 de lei îi despart pe oaspeți de Hotel Metropolis, cel mai luxos din oraș.

Primăria Bistrița a stabilit o limită maximă a cheltuielile cu protocolul. Este vorba despre cadourile și cazarea oaspeților care ajung în orașul nostru, la invitația municipalității.

Potrivit documentelor prezentate în ședința din iulie, cazarea nu poate să depășească 400 de lei, pe persoană, pe noapte. În același preț trebuie să se încadreze și cadourile oferite oaspeților.

„Propun aprobarea normativului și limitei maxime de cheltuieli pentru cazarea reprezentanților oficiali ai orașelor înfrățite și partenere ale municipiului Bistrița, precum și a altor parteneri. De asemenea, conform practicii comune, cât și pentru o reprezentare cât mai distinsă a municipiului, în cadrul deplasărilor în străinătate a reprezentanților municipiului Bistrița, sunt oferite gazdelor și partenerilor străini cadouri constând în obiecte reprezentative pentru municipiul Bistrița, care evidențiază tradițiile și obiceiurile locale. Similar cu acțiunile de protocol din țară la primirea delegațiilor străine și în cazul deplasării în străinătate a reprezentanților municipiului Bistrița pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar se realizează schimburi de cadouri, de aceea este necesară aprobarea unui normativ și a limitelor maxime de cheltuieli pentru acestea”, se arată în expunerea de motive.

Unde erau cazați oaspeții până acum

În aceleași documente se precizează că pentru stabilirea limitei maxime au fost solicitate oferte de prețuri de la unitățile de cazare din municipiul Bistrița, care sunt folosite în prezent pentru cazarea invitațiilor. Ofertele primite variază pentru camerele de tip business între 160 și 426 lei/persoană/noapte. Limita maximă stabilită este de 400 de lei, cu 26 de lei mai puțin decât prețurile practicate de cel mai scump hotel din Bistrița – Hotel Metropolis.

Hotel Bistrița a cerut 200 de lei pentru o cameră single business cu mic dejun inclus. Cea mai scumpă cameră la Hotel Bistrița este cea dublă business cu mic dejun inclus, care ajunge la 240 de lei/zi.

La 4 stele, la Hotel Coroana de Aur o cameră single costă 52 de euro, iar una dublă 60 de euro. La partea de 3 stele, o cameră costă 200 de lei, iar una dublă 250 de lei. La Codrișor, o cameră business single costă 160 de lei, iar una dublă 190 de lei. Toate tarifele includ micul dejun.

Hotel Metropolis, în schimb, cere 426 de lei pe o cameră single standard. Prețurile ajung până la 1.170 de lei pe noapte, adică peste 250 de euro. Este cazul apartamentului Royal Metropolis. Și apartamentul executiv și cel prezidențial se apropie de 1.000 de lei pe noapte.

Mai ieftine pe booking.com

Culmea, aceleași camere sunt mai ieftine dacă sunt rezervate de pe site-ul booking.com. Astfel, dacă Primăriei Bistrița cei de la Metropolis cer 426 de lei pe noapte, pe booking, aceeași cameră este găsită cu 7 lei mai ieftină.

În cazul Hotelului Coroana de Aur prețul oferit Primăriei Bistrița este mai bun decât cel de pe booking. Acolo se cere cu 22 de lei mai mult pentru același tip de cameră. În schimb, la Codrișor se găsesc camere cu 25 de lei mai ieftine.

Hotel Bistrița în schimb vine cu o ofertă mai bună pentru Primăria Bistrița. Astfel, pentru o cameră business single cere Primăriei Bistrița 160 de lei, iar aceeași cameră poate fi rezervată pe booking.com cu 200 de lei.

Vacanțele angajaților Primăriei, fără limită

Dacă pentru cadouri și cazarea invitaților a fost stabilită o limită, când vine vorba despre vacanțele și deplasările angajaților Primăriei Bistrița, limita e cerul. După cum a arătat Gazeta de Bistrița, în toamnă, 40 de angajați ai municipalității vor avea ocazia să viziteze Grecia, Italia, Germania sau Polonia într-o excursie de studiu. Întreaga distracție costă în jur de 130.000 de lei.

Valoarea totală a proiectului este de 412.055 de lei, din care 130.000 de lei vor merge doar pe excursii.

În 2017, Primarul Ovidiu Crețu mergea într-un „city break” în Besançon, pentru a-i vizita pe francezii care au participat la Târgu Mare al Bistriței. Da, exact așa motivează Ovidiu Crețu această vizită, într-un document oficial care a ajuns pe masa consilierilor locali.

„Pe principiul reciprocităţii şi urmând procedura statornicită în relaţiile de înfrăţire, primarul oraşului înfrăţit Besançon, domnul Jean – Louis Fousseret, a transmis Primăriei municipiului Bistriţa, invitaţia de  a participa la manifestările dedicate aniversării celor 20 de ani de înfrăţire dintre municipiul Bistriţa şi oraşul Besancon, care se vor desfăşura la Besançon (Franţa) în perioada 5-10 octombrie 2017”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre care s-a aflat pe masa consilierilor locali.

La vizita respectivă au mai participat viceprimarul Cristian Niculae, Liliana Coceșiu directorul specializat pe atragerea fondurilor europene, Corina Șimon, responsabila cu relații internaționale, Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal sau Luca Răzoare, directorul de la Piețe.

Delegația a fost completată de elevi și profesori, în total 60 de persoane au vizitat Franța cu acea ocazie. Întreaga distracție a costat 36.570 de lei și a inclus totul sau doar o parte din cheltuieli.

Astfel, primarul, viceprimarul, directorii din primărie și consilierii locali au avut totul asigurat, iar ceilalți 50 de participanți doar cazarea.

De diferitele „înfrățiri” ale orașului nostru cu alte localități din alte țări a profitat Primăria Bistrița în mai multe rânduri pentru a organiza excursii pe bani publici. În 2016, directorii din Primăria Bistrița s-au plimbat prin orașul israelian Rehovot. Atunci, primarul Ovidiu Crețu și-a dus inclusiv soția să viziteze orașul înfrățit cu Bistrița.

Tot în 2016, 11 consilieri și 7 directori din Primărie au vizitat Wiehl (Germania), un alt oraș înfrățit cu Bistrița. În 2017, primarul Crețu mergea la schi în Austria, alături de 40 de funcționari din instituție și familiile acestora.

Toate aceste excursii pe bani publici au atras atenția inspectorilor de la Curtea de Conturi. Deși toate excursiile sunt cel puțin dubioase, Curtea de Conturi a identificat, în anul 2017, abateri de doar 7.000 de lei.

Printre deplasările verificate de inspectorii Curții de Conturi se numără cele de la Vatican și Maastricht – Olanda. Acestea ar fi scos din bugetul local aproape 7.000 de lei, cheltuieli considerate nelegale în opinia celor de la Curtea de Conturi.

„Din verificările efectuate a rezultat că în luna decembrie 2016, au fost achitate din bugetul local cheltuieli pentru 2 (două) deplasări externe ale primarului municipiului Bistriţa în valoare totală de 6.691,10 lei”, se arăta în Raportul Curții de Conturi publicat anul acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here