Ministerul Justiției are încheiat un contract cu firma Star Storage pentru arhivarea dosarelor de judecată din justiția românească. Firma este controlată de omul de afaceri Cătălin Păunescu implicat, potrivit DIICOT, într-o evaziune, alături de Cristi Borcea și o serie de oameni de afaceri din Rusia, care se ridică la 40 de milioane de lei. SC Star Storage lucrează în tandem cu corporația rusească Softline, controlată de milionarul rus Igor Borovikov, unul dintre ”sateliții” președintelui rus Vladimir Putin. Softline și Star Storage asigură arhivarea documentelor pentru  SRI, MApN, Parchetul General, Parchetul Militar, Agenția Națională de Integritate, și câteva consilii județene.

Ministerul Justiției, SRI, MApN, Parchetul General, Agenția Națională de Integritate și alte instituții publice își arhivează documentele, unele de interes strategic, în depozitele companiilor Star Storage SRL sau Softline.

La Star Storage  sunt asociați Cătălin Păunescu (care face parte și din consiliul de administrație) și compania olandeză Star Accesion B.V. iar administrarea este asigurată de  VALENTIN ROMEO TABUS și EUGENIA VASILIU. În ultimii cinci ani fiscali, firma a mers pe minus. Anul trecut, compania a înregistrat cea mai mare pierdere, de peste 13 milioane de lei la o cifră de afaceri de 61,8 milioane de lei și 352 de angajați.

Valentin Romeo Tabus mai este administrator, alături de Dan Sturza (fiul fostului premier al Republicii Moldova Ion Sturza, și acționarul majoritar al Elefant Online, n.red.), la Elefant Online SA, unul dintre primele ”mall-uri” online din România.

În cadrul Star Storage, acționarul olandez Star Accesion B.V. este reprezentat de  MANDA HORIA DRAGOS, care este și administratorul de fonduri de investiții Axxess Capital, implicat în ample afaceri imobiliare, bancare, IT din România.

”Satelitul” lui Putin arhiveazădocumentele SRI

Grupul rusesc Softline este controlat de miliardarul rus Igor Borovikov, unul dintre ”sateliții” președintelui rus Vladimir Putin. Softline este prezent în 40 de state în diverse afaceri, iar multe dintre contractele câștigate în România sunt în asociere cu Star Storage. Spre exemplu, la licitația ”Servicii de extindere a subsistemului informatic Buletinul Procedurilor de Insolventa din dotarea ONRC cu modulul BPI-Persoane Fizice ce va funcționa pe infrastructura externalizată a prestatorului” organizată de ONRC, SOFTLINE CORPORATE SOLUTIONS a participat în tandem cu Star Storage și TRENCADIS CORP.

La licitația ”Achiziția infrastructurii hardware și software necesare pentru realizarea proiectului, respectiv a serviciilor de dezvoltare și implementare a Sistemului Informatic de Gestiune a Activității Primăriilor” organizată de Consiliul Județean Dolj, contractul în valoare de aproximativ un milion de euro a fost câștigat de asocierea SC Softline International SRL – Lider al Asocierii SC Softline International SRL – SC Star Storage SA – S Transcendence Systems Group SRL – SC. Ramboll South East Europe SRL.

Guvernul Republicii Moldova a atribuit o licitație de 6,5 milioane de dolari asocierii JV between BTS Pro SRL (Leader) – Softline International LLC (Partner) – Emerson d.o.o. (Partner). În cadrul aceleiași licitații, JV a participat și alături de Star Storage.

Igor Borovikov a fost declarat cel mai bun om de afaceri din industria IT a Rusiei. Softline International, împreună cu off-shore-ul cipriot Axion Holding, au înființat în România firma Softline International, iar în urmă cu trei ani în România a mai fost fondată Softline Corporate Solutions SRL. Aceste două firme românești au câștigat peste 200 de contracte în valoare de aproximativ sase milioane de euro.

Pe lângă asocierile cu Star Storagem cele două firme au câștigat contracte cu firmele fostului deputat Sebastian Ghiță. Printre instituțiile care au atribuit contracte se numără SRI, parchetele din România, MApN, administrații județene, etc.

Acționarul Star Storage implicatîntr-o evaziune de 40 de milioane de lei

Cătălin Păunescu, acționarul și administratorul Star Storage, este implicat într-o anchetă a DIICOT în care ”cap de afiș” este Cristi Borcea, fostul acționar al clubului de fotbal Dinamo. Ancheta procurorilor vizează o evaziune fiscală, care se ridică la suma de 40 de milioane de lei, făcută de un grup infracțional organizat în care, pe lângă Borcea, se regăsesc Păunescu și mai mulți oameni de afaceri ruși.

Potrivit surselor judiciare, „grupul infracţional a acţionat în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, pe două circuite fictive de tranzacţionare dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale (ce a avut drept rezultat denaturarea masei impozabile cu consecinţa sustragerii de la plata unor taxe şi impozite către bugetul de stat), şi spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne/externe. (…) Grupul infracţional organizat a fost constituit de  Vitalie Burcă, Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Sergey Vassilyev, activitatea acestuia fiind sprijinită de numiţii Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group), Jubleanu Marius Andrei, Maria Victor Andrei, Ruslan Dumitraş şi Muntean Valeriu, în mecanismul evazionist fiind implicaţi şi reprezentanţii societăţilor beneficiare (şi care aveau relaţii contractuale cu firme din grupul Rompetrol) printre care numiţii Fottu Stelian, Tulea Marius Emilian, Borcea Cristian, Gâdoiu Dragoş Mădălin, Vintilă Cornel, Gâdoiu Corneliu George, Oancea Augustin Constantin, Oancea George Alexandru, Golumbeanu Cezar Florin, Cristea Robert Florin, Cilibia Dumitru, Antonevici Serghei, Bătrânu Mihai, Constantinescu Viorel Gheorghe, Ciocodeică Dumitru, Vasile Bogdan Mihail, Cârligea Florin Eugen, Barbu George Cristian, Feraru Daniel Dumitru, Neculae Valentin, Roşu Georgian Roberto, Oancea Daniel Constantin şi Păunescu Cătălin Nicolae, care prin intermediul societăţilor comerciale ce le deţineau au încheiat în scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzacţionare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care ulterior (din dispoziţia numiţilor Dmitriy Grigoriev,Sergey Vassilyev şi Burcă Vitalie) erau rulate succesiv “în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării şi în final al obţinerii sumelor respective. (…) a rezultat că societăţile comerciale controlate de către Burcă Vitalie, Dmitriy Grigoryev şi Sergey Vassilyev şi care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, în considerarea scopului ilicit sus-expus, au facturat în mod fictiv anumite achiziţii şi prestări servicii şi către alte societăţi comerciale”, arată sursele.

Reporterii Gazeta de Cluj i-au contactat pe reprezentanții Star Storage, dar aceștia nu au formulat până la închiderea ediției un punct de vedere referitor la implicarea lui Cătălin Păunescu în evaziunea de 40 de milioane de lei.

Star Storage – afaceri si cu SRI

Firma care a câștigat licitația de la ANI ca unic ofertant, SC Star Storage SRL, a mai încheiat și alte contracte cu instituții de stat, printre care și cu Serviciul Român de Informații (SRI). Pe 28 septembrie 2006, Star Storage a încheiat un contract cu UM 0929, unitate militară a SRI, căreia i-a livrat un scanner de mare viteza pentru microfilme și un aparat pentru microfilmat cu procesor film. În 2007, Star Storage a mai câștigat două contracte și cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliara, căreia i-a furnizat servere, computere, imprimante, notebook-uri, iar apoi i-a convertit cărțile funciare într-o bază de date și arhivă digitale, cuantumul celor două contracte fiind de câteva milioane de lei. Pe 11 septembrie 2009, Star Storage a mai primit un contract de 685.440 euro de la Autoritatea Electorală Permanentă, în urma unei evaluări de oferte.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.