Consumul şi traficul de droguri, aspecte care până nu de mult erau cunoscute de români mai mult din filme, au devenit o realitate şi în ţara noastră. Pe zi ce trece, drogurile pun stăpânire pe tinerii români, aceştia ajungând să aibă o viaţă de calvar.

 
Din cauza supradozelor sau a narcozelor, tinerii mor pe capete în România. Pentru a-şi obţine dozele aceştia recurg la fapte de tâlhărie asupra oameni nevinovaţi sau asupra bunurilor acestora. Părinţii nu mai ştiu la ce şcoli să-şi înscrie copiii pentru a-i feri de flagelul “morţii albe”.
La nivel naţional sunt aproximativ 40.000 de consumatori, dintre care 30.000 doar în Capitală.

Flagelul drogurilor este din păcate în extindere. Autorităţile naţionale încearcă să lupte împotriva consumului de droguri, dar mai sunt încă multe hopuri de trecut. La nivel local şi zonal au fost înfiinţate centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, care au ca misiune principală, aşa cum se deduce şi din denumire, prevenţia. O problemă la nivel naţional este oferirea unui tratament integrat, care să cupleze toate etapele unei îngrijiri medicale complete: să ajute consumatorul să depăşească sevrajul, să beneficieze de dezintoxicare şi, în acelaşi timp, de şedinţe de consiliere psihoterapeutică.

Specialiştii sunt de părere că dependenţa de droguri este o boală cronică, iar recăderea nu e excepţie, e regulă.
În lupta împotriva acestui flagel, Agenţia Naţională Antidrog are, la nivel naţional, 37 de parteneri.

Activităţi de prevenire

La nivel judeţean, lupta este dusă de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistriţa-Năsăud (CPECA BN), ale cărui servicii de asistenţă acordate consumatorilor de droguri cuprind două componente: servicii acordate beneficiarilor (consumatori de droguri sau foşti consumatori de droguri) – informare, evaluare, management de caz, servicii medicale, psihologice şi sociale), şi servicii acordate altor persoane (aparţinători ai beneficiarilor, persoane de suport, alte persoane) – informare şi consiliere. Toate serviciile de asistenţă socială, medicală şi psihologică sunt supuse principiului confidenţialităţii şi sunt gratuite. 

Potrivit datelor furnizate de CPECA BN, instituţia a monitorizat şi consiliat 14 persoane.
În anul 2008 s-au adresat Centrului (din proprie iniţiativă) în vederea admiterii la tratament integrat în domeniul adicţiilor patru beneficiari (consumatori şi foşti consumatori de droguri).
În perioada 2006-2008 echipa interdisciplinară a CPECA B-N a acordat servicii integrate de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru: consumatori de droguri care s-au adresat direct Centrului, foşti consumatori de droguri care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate în Penitenciarul Bistriţa, dar şi altor persoane care nu fac parte din categoria beneficiar, adică nu sunt consumatori sau foşti consumatori.
De asemenea, CPECA BN a desfăşurat între 2006 – 2008 82 de activitaţi de prevenire a consumului de droguri, majoritatea fiind implementate prin operaţionalizarea parteneriatelor cu instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale de pe raza judeţului.

Destăinuiri…

Cu sprijinul Mariei Borcani, care conduce activitatea CPECA BN, „Gazeta de Bistriţa” aduce în atenţie cazul unui tânăr care, pe fondul consumului de droguri, a ajuns „locatar” al Penitenciarului Bsitriţa, acesta fiind condamnat la şapte ani închisoare pentru furt şi trafic de droguri, din care mai are de ispăşit doi ani. Din motive obiective nu-i vom reda integral numele.

S.D. s-a născut în Bistriţa în urmă cu 27 de ani. A rămas fără mamă în urmă cu mai mulţi ani, pe când era copil, alături de fratele lui mai mic. La vârsta de 14-15 ani a nimerit printre „prieteni” care aveau obiceiul nefast de a consuma droguri şi acest fapt a fost suficient pentru a-i schimba viaţa într-un mod dramatic. Apucase să termine şapte clase, dar a abandonat şcoala şi chiar familia, stabilindu-se la aşa numiţii lui prieteni. Din acel moment începe drama tânărului.
S.D ne-a acordat un scurt interviu, în care, în câteva cuvinte ne-a destăinuit începutul acestui calvar.

Gazeta de Bistriţa: Cum şi când aţi început să consumaţi droguri?

S.D.: Pe când eram prin clasa a 7-a, cu un grup de prieteni am încercat şi eu după spusele lor ca să văd cum este. Nici nu ştiu ce droguri erau, mai târziu am înţeles că era vorba de haşiş, cocaină şi ecstasy. Atunci habar n-aveam ce-s astea. După un timp am început să am dureri de cap şi vărsături, dar după ce luam altele nu mai aveam şi chiar dormeam câteva minute. Ca să fac rost de bani am început cu furturile din maşini şi din bancomate. M-au prins şi am ajuns în puşcărie. După ce am ieşit la câteva luni, am continuat cu furtul şi cu traficul de droguri şi iar am ajuns aici.

Gazeta de Bistriţa
: Pentru ce faptă ai fost condamnat ultima dată, pentru furt sau pentru trafic de droguri?
S.D: Pentru trafic de droguri, cel cu care lucram m-a pârât şi după ce m-au găsit am intrat dinou aici.

Gazeta de Bistriţa: Ce alte urmări aveai în urma consumului de droguri?

S.D. Pe lângă ce v-am spus aveam dureri de stomac, vărsături, au început să-mi cadă dinţii, am fost şi la dezintoxicare dar am luat-o de la început şi mi-m distrus viaţa. Am încercat să mă angajez dar nu vroia nimeni să mă primească, c-am făcut puşcărie.

Gazeta de Bistriţa
: Ce ştii să faci, ai o meserie?
S.D.: Nu am nici o meserie, dar la anul vreau să învăţ aici ceva în construcţii şi să termin opt clase ca să găsesc un loc de muncă.

Gazeta de Bistriţa: Când ai luat legătura cu specialişti antidrog şi spune-mi dacă te-au ajutat?

S.D. De câteva luni, şi pot spune că mă ajută. Eu n-am ştiut ce mă aşteaptă după consumul de droguri. După ce voi termina cred că voi găsi un loc de muncă şi vreau să-mi refac viaţa.

Gazeta de Bistriţa
: Când ai început să consumi droguri ştiai ce te aşteaptă?
S.D. Nu ştiam, cei care cosumă droguri nu ştiu ce-i aşteaptă sau nu ştiu ce să facă cu banii. Mai târziu eram în stare să fac orice ca să fac rost de droguri. M-au prins odată cu un grup mai mare care ne ocupam de aceste lucruri deşi nu ne cunoşteam între noi. Eu cunoştem numai pe unl care îmi dădea drogurile şi pe unul la care îi dădeam banii.

Gazeta de Bistriţa
: Ce i-ai sfătui pe cei ce se află la începutul drumului greşit pe care ai mers şi care te-a adus în acestă situaţie?
S.D.: Să nu o apuce pe acest drum. Cosumul de droguri nu poate face bine la nimeni. Eu am renunţat definitiv la asta, deşi este tare greu. Nu merită …să-ţi ratezi viaţa pentru droguri. Dacă nu începeam să consum droguri, nu ajungeam să fur.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.