Au trecut alegerile, unii s-au cocotat în functii înalte si bine platite. "Prostimea", noi cei multi, marea muta, ne-am facut datoria si am votat. Ei au fost alesi si aproape au uitat de cei multi si de promisiunile care au fost facute cu atâta patos în aceasta adevarata "daciada", cunoscuta sub denumirea de campanie electorala pentru alegerile locale.

Stati sa vedeti ce va fi la cele generale… Toti am fost prinsi în aceasta febra, am ascultat niste vorbe despre care instinctiv stiam ca nu sunt adevarate, dar ne-a facut placere sa le auzim, traind cu iluzia ca speranta moarte ultima. Am devenit o tara de masochisti. Sigur, ei pot minti o persoana, doua, zece, o suta, dar nu pot sa minta la infint pe toata lumea.

1 iulie a aparut la orizont cu nori negri, învolburati, românii vor plati cu circa 25% mai mult la gazele naturale, iar fumatorii vor trebui sa scoata din buzunar 0,6 lei, pentru un amarât de pachet de tigari. Pe scurt, România, este obligata sa alinieze nivelul accizelor cu cel din Uniunea Europeana, iar de aici, conform pricipiului dominoului, toate produsele care poarta aceast taxa se scumpesc. Daca ar fi salariile ca în celelalte tari ale UE, mai treaca-mearga. Ele sunt însa ca la noi, iar preturile mai mari ca în UE. Nu numai gazele naturale se scumpesc, ci si energia electrica se scumpeste. Logica este implacabila – scumpirea preturilor la utilitati va conduce în mod automat scumpiri în lant la ceea ce îl doare cel mai tare pe român, mâncarea. Preturile alimentelor se estimeaza sa creasca, într-o prima etapa, cu 5%, ajungând în final la 15%. Si acesta este doar începutul. La gaze naturale, scumpirea este halucinanta, majorarea medie este de 12,5%, iar în plan real oamenii vor plati cu 11,6% mai mult. Oamenii sunt bulversati, gazele nu vor mai fi platite asa cum au fost platite pâna acuma, în metri cubi, ci în kilowati/ora. Dar nu trebuie sa uitam, de la începutul lui 2008, pretul gazelor, pâna la aceasta scumpire, au crescut cu 20%. Dupa cum bine stiu platitorii de facturi, ultima scumpire la gaze, cu 8,5%, a avut loc în luna februarie.

Tot începutul lunii iulie a mai adus o schimbare, autovehiculele vor fi impozitate printr-o taxa de mediu, care înlocuieste vechea taxa auto. O fi bine, o fi mai rau, cine stie?Vom trai si vom vedea.

Dar ce se întâmpla în plan politic? Chiriasul vremelnic de la Cotroceni, pe faza, premeditat, stiind ce se întâmpla, a facut prima mutare. Printr-o abila miscare de imagine, a organizat o întâlnire cu reprezentantii partidelor politice, chipurile pe tema ce trebuie facut în planul acestui val de scumpiri. Întâlnirea a avut un efect fix zero, îmbracata cu o demagogie adusa la rang de arta si de un populism de cea mai joasa speta. Indiferent de formatiunea politica din care au facut parte, unele propuneri au vizat ridicolul, iar Ceausescu cred ca se învârte în groapa si constata ca unii sunt mai comunisti decât el. Cei de la PD-L sunt de parere sa faca altii nu ei, bineînteles nefiind la guvernare si au atacat problema venitului minim garantat, dar si a salariului minim pentru care au avansat suma de 575 lei, acordarea ajutoarelor de încalzire, energie electrica, majorarea punctului de pensie, acordarea de compensatii directe pentru cei cu venituri foarte mici. Halal propuneri ale unui partid care spune ca este de dreapta. Toate aceste masuri au fost propuse de guvern, nu de ei. Ramura liberala din PD-L a venit cu propuneri de reducera dependentei fata de importul masiv de energie, izolarea termica a cladirilor, dezvoltarea resurselor regenerabile de energie, revigorarea agriculturii. Pesedistii, poate un pic mai realisti si în concordanta cu orientarea lor politica de stânga, au venit cu un plan în zece puncte care vizeaza un TVA diferentiat, alocarea catre populatie exclusiv a gazelor din productia interna, alocarea de energie electrica ieftina, deblocarea programului national de termoficare, salariu mediu de 600 lei, subventii pentru agricultori.

Ce înseamna toate acestea? Demagogie si un populism ieftin. Miscarea a fost facuta în ideea ca la toamna vor fi alegeri parlamentare si poate, poate oamenii vor fi prostiti din nou. Discutii pe tema scumpirilor la utilitati, la gaze si curent, de unde va decurge o scumpire în lant la tot ceea ce înseamna existenta vietii, nu ar trebui sa fie dusa cu partidele politice. Ce pot ele sa faca, decât sa vorbeasca fara nici un folos. Discutiile ar trebui duse, cu cei care ar putea în mod real sa stopeze aceasta crestere halucinanta de preturi – Guvernul României. Asa ca toata mascarada de la Cotroceni, nu a fost decât un exercitiu de imagine, praf aruncat în ochii oamenilor.

Fara sa vrem, ajungem la concluzia ca scumpa noastra tara, România, a devenit la propriu o tara extrem de scumpa, în care multora dintre semenii nostri le va fi tot mai greu sa traiasca.

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.