carte și statuie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câştig de cauză lui Dragoş Ciupercescu în procesul cu statul român. Astfel că atacatorul cu grenadă de la liceul bucureştean „Jean Monnet“ din 2002 trebuie să primească daune morale în cuantum de 3.000 de euro pentru condiţiile de detenţie pe care le-a experimentat la penitenciarele din Giurgiu şi Jilava.

CEDO a decis ca statul român să-i achite lui Ciupercescu daune morale în valoare de 3.000 de euro pentru condiţiile de detenţie necorespunzătoare de care acesta a avut parte de-a lungul anilor la penitenciarele Giurgiu şi Jilava. Comunicatul publicat marţi poate fi consultat aici.

Potrivit documentului, statul român a încălcat articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv interzicerea tratamentului inuman sau degradant, în perioada 24 iulie 2012 – 23 martie 2015, cât timp Dragoş Ciupercescu a fost încarcerat la Giurgiu şi apoi Jilava. 

În cererile formulate, Ciupercescu a invocat, în special, supraaglomerarea şi încălzirea inadecvată, dar şi alte motive, respinse însă de CEDO, precum: expunere la fumul de ţigară cât timp era transportat către instanţă pentru audieri sau în camerele de aşteptare, dar şi tratament dentar inadecvat, imposibilitatea de a comunica online cu soţia sa, care locuia în Italia, precum şi faptul că trebuia să informeze conducerea peniteniciarului despre toate numerele de telefon pe care voia să le apeleze. 

Ciupercescu a fost condamnat de instanţa supremă la 18 ani de închisoare, după ce, la data de 6 noiembrie 2002, a detonat pe trotuarul din faţa Liceului „Jean Monnet” din capitală o grenadă, rănind cinci elevi şi degradând unele bunuri.

În 14 martie 2003, Ciupercescu a amplasat o altă grenadă, pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, magistraţii militari arătând atunci că, în ambele cazuri, acesta a urmărit uciderea unor persoane prin detonarea muniţiei respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here