Micro Vision Consult SRL, o firmă de apartament din Cluj Napoca care face achiziții imobiliare pentru statul maghiar, a vândut Hotelul Ardealul din Arad, pe care îl achiziționase în urmă cu doi ani, către o societate controlată de Guvernul Orban. Prin intermediul acestei societăți a fost cumpărat cu 800.000 euro și unul dintre cele mai mari castele din Transilvania: Wesselenyi din Jibou. La câteva zile, după tranzacție imobilul a fost vândut către o societate aflată în patrimoniul statului maghiar. Însă CJ Sălaj a contestat tranzacția în instanță și a câștigat.

Firma Micro Vision Consult din Cluj Napoca a mai încheiat o tranzacție imobiliară în favoarea statului. În urmă cu doi ani, societatea a cumpărat Hotelul Ardealul din Arad, iar acum a vândut clădirea către MANEVI Zártkörű Részvénytársaság, companie controlată de Guvernul Orban. Inițial, hotelul a fost cumpărat de la omul de afaceri Adrian Mateiaș, în 2019, cu suma de 750.000 euro, de către „Pensiunea Mayumi SRL”, iar în 2021 Micro Vision Consult SRL a cumpărat hotelul cu 3,5 milioane euro.

Firma clujeană este administrată de Fekete Radu Mihai. Pentru anul trecut compania a declarat o cifră de afaceri de peste 77 milioane lei, un profit de aproape 15 milioane și 3 angajați. 

Firma lui Fekete a cumpărat cu 800.000 euro unul dintre cele mai mari castele din Transilvania: Wesselenyi din Jibou. La câteva zile, imobilul a fost vândut către societatea maghiară Manevi.

Însă, administrația județeană sălăjeană a contestat tranzacția imobiliară și a câștigat. Tribunalul Sălaj a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempţiune la cumpărare, garantat prin lege şi notificat vânzătorului. Moştenitorul, pe de altă parte, a considerat că CJ Sălaj a depăşit termenul de exercitare a dreptului său de preempţiune.

„Noi, Consiliul Judeţean Sălaj, am respectat toate normele legale şi tot calendarul astfel încât să ne exprimăm legal şi în timp dreptul de preempţiune asupra negocierilor care urmau să se desfăşoare cu proprietarul castelului de la Jibou. Din punctul nostru de vedere, totul a fost respectat, cine nu a respectat procedurile legale considerăm că este fostul proprietar, care a înstrăinat bunul argumentând că noi nu ne-am fi exprimat din timp dreptul de preemţiune. Urmăm procedurile legale şi vom ataca în instanţă contractul de vânzare-cumpărare, aşa cum prevede legea”, declara la acel moment preşedintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Conform preşedintelui CJ Sălaj, între Consiliul Judeţean Sălaj şi proprietarul castelului a existat o corespondenţă scrisă, în cadrul căreia instituţia şi-a exprimat intenţia de a negocia cumpărarea castelului.

Tribunalul a dispus radierea din cartea funciară a încheierii de întabulare din anul 2021 şi a admis cererea societăţii Manevi, obligând firma Micro Vision Srl să ramburseze acesteia suma de 830.000 euro reprezentând preţul de vânzare, precum şi cheltuielile de autentificare în valoare de 78.448 euro şi cheltuielile privind perfectarea contractului în sumă de 72.623 lei.

Statul maghiar deține un hotel din centrul orașului Cluj Napoca

În 2020, statul maghiar a cumpărat o clădire istorică prin intermediul diferitelor instituții și companii din țara respectivă. Statul Român avea drept de preemțiune, fiind vorba despre o clădire istorică precum Hotelul Melody, dar Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca, nu ar fi acceptat să plătească prețul cerut de proprietar, mai exact 5,6 milioane de euro. Moștenitorii fostului proprietar, Marius Trif au vândut clădirea către  Fundația Sapienția, care este finanțată  de statul maghiar.

Diferite instituții și companii care sunt deținute de către statul maghiar, au tot cumpărat în ultimii ani clădiri de pe teritoriul Transilvaniei. În 2002, Fundația Sapienta a cumpărat cu un milion de dolari fostul sediul al Băncii Bankcoop din Piața Matei Corvin. În 2017 compania maghiară de stat, MANEVI Zrt a cumpărat Hotelul Dacia. În Carei, aceeași firmă a achiziționat sediul istoric în care a funcționat primăria orașului.

În luna iunie 2020, Guvernul Ungariei a inițiat un proiect legislativ, trimis deja în Parlament, care i-ar da posibilitatea să cumpere proprietăți imobiliare în toată Europa Centrală și de Est. Statul maghiar va cumpăra clădirile vizate, le va reface și gestiona, potrivit proiectului legislativ inițiat de vicepremierul Zsolt Semjén.

Cum cumpără statul maghiar clădiri de patrimoniu în România

Cele mai multe clădiri de patrimoniu din România au fost cumpărate de Ungaria prin firma maghiară Manevi Zártkörű Részvénytársaság.

Dar, în luna aprilie a anului trecut, compania ungurească a înfiinţat, la Satu Mare, societatea Manevi Pro Transilvania SRL prin care a continuat cumpărarea de imobile de patrimoniu.

Firma sătmăreană, care se ocupă cu „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, este reprezentată la noi de cetăţeanul maghiar Zsanett Olah (născut la Ljubljana, în fosta Iugoslavie) şi administrată în prezent de cetăţeanul maghiar Robert Petras (născut la Braşov).

Înfiinţată în 1997 la Budapesta, Manevi Zártkörű Részvénytársaság este o companie de stat maghiară şi s-a aflat în portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (Agenţia Naţională de Management al Activelor din Ungaria).

Apoi, în anul 2018, a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe, intrând astfel direct în subordinea Guvernului Ungariei.

Manevi Zártkörű Részvénytársaság (Manevi Zrt) avea anul trecut un capital social de 102 000 000 forinţi şi 16 angajaţi.

Ţara vecină nu a ascuns că scopul înfiinţării acestei companii este de a sprijini, alături de o altă organizaţie numită Comitatus-Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt, demersul guvernului maghiar de a proteja clădirile cu semnificaţie pentru Ungaria, prin înfiinţarea „Fundaţiei pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală”.

Hotelul poeților și scriitorilor

Hotel Ardealul, cunoscut în trecut ca Hotelul Crucea Albă, a fost construit în 1840-1841, după planurile arhitectului Franz Mahler, iar în camerele sale au fost cazate de-a lungul timpului mari personalități precum George Coșbuc, Ion Luca Caragiale, Octavian Goga, sau Ady Endre, iar în sala de spectacole au concertat Franz Liszt, Johann Strauss-fiul, Johannes Brahms, Pablo Casals și soția arădeanului Jacques Faix, cel care avea singura fabrică de piane din Arad.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.