În 19 august 2019, o firmă cu trei angajați abia înființată a primit un contract pentru construirea unor proiecte clasificate NATO. Principalul subcontractant al firmei respective pentru lucrările cu caracter secret este UTI Grup SA, deținută de turnătorul Tiberiu Urdăreanu. Amintim că Urdăreanu păzește și documentele ”strict secrete” ale Parchetului General.

Lucrările au caracter secret

Unitatea Militară 02523 din Ministerul Apărării Naţionale a atribuit luna trecută un contract  în valoare de peste 42 milioane leipentru „lucrări de execuţie pentru proiectele clasificate NATO Security Investment, programe aferente pachetului de capabilităţi CP 9A0996- RSOM (Reception, Staging and Oward Movement)”.

Lucrările presupun realizarea unui centru operaţional de recepţie, facilităţi de manevrare încărcături de tip cargo, facilităţi tranzit personal, un depozit pentru echipamente de sprijin la sol, facilităţi depozitare şi o zonă de parcare, toate în cazarma 546 din Otopeni.

Licitația organizată de MApN a fost câștigată de Copraag Entrepreneur SRL ca lider al unei asocieri din care mai fac parte nouă firme: M&D Cons Investiţii SRL, Secunet Project SRL, Pyralis Services SRL, Expert Instal SRL, UTI Grup SA (cel mai mare subcontractant, cu 30% din lucrări), Idecon S.A.U. Zaragoza, Confrasilvas Cofraje SRL, Wapo Service SRL şi Ascon Partners SRL. Cel mai mare subcontractant, cu 30% din lucrări este UTI Grup SA, controlată de Tiberiu Urdăreanu.

Firma Copraag Entrepreneur SRL are sediul în Pitești și a fost înființată în anul 2017 când a avut o cifră de afaceri 0. În 2018, cifra a explodat la aproximativ 37,8 milioane de lei și un profit de 5 milioane de lei. Societatea se ocupă de lucrări de construcții și are doar trei angajați, fiind administrată de Dorel Adrian Grigore și Alexandra Andreea Gheorghe. Asociații juridic ai firmei din Pitești sunt Ubitech Construcții SRL și Ascon Partners SRL, cea din urmă fiind deținută de altfel subcontractantă și în prezentul contract de la MApn, firma fiind deținută de Nelu Ciobanu, director general al Conarg Construct. Firma lui Ciobanu face parte din grupul Conarg, controlat de milionarul Valentin Vişoiu, reţinut în 2014 de DNA în dosarul de corupţie al lui Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteştiului. Vişoiu a fost beneficiarul unei despăgubiri de 84 de milioane de euro, acordată ilegal de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). În 2018, instanţa a decis anularea despăgubirii acordate în acţiuni la Fondul Proprietatea pentru cele 20 de hectare de teren din Sectorul 3 solicitate de Vişoiu.

Lipici la Armata 

Contractul din august nu este primul Conprag Entrepreneur SRL. În primăvara acestui an, UM 02523 îi atribuit trei lucrări. Primul contract a fost pentru realizarea unui complex multifuncţional de pregătire, cu pavilion special şi modernizarea reţelei de utilităţi în cazarma 3503 Bucureşti, un alt proiect clasificat secret de serviciu, în valoare de 41.663.111,6 lei.

Ulterior, i-a mai acordat un contract de 20.084.507,77 lei, pentru un „proiect clasificat secret de serviciu: lucrări şi servicii având ca obiect proiectul complex pentru o structură de informaţii a Armatei – asigurare facilităţi noi în cazarma Bucureşti”.

Iar pe 11 aprilie 2018, tot UM 02523 i-a oferit lucrările de 38.407.579,18 lei pentru realizarea unui pavilion multifuncţional în cazarma 3493 Bucureşti.

Urdăreanu păzește documentele ”strict secrete” ale Parchetului General

Așa cum am menționat mai sus, principalul subcontractant al lucrărilor oferite de MApN este UTI Grup SA, firma lui Urdăreanu care de-a lungul timpului a primit mai multe contracte de la instituții cheie ale statului, inclusiv cu privire la servicii și lucrări de securitate. Spre exemplu, în noiembrie anul trecut,

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a achiziționat echipamente IT pentru „stocarea/procesarea informațiilor clasificate secret de stat nivel strict secret”. Acestea au fost cumpărate, în cadrul a două contracte în valoare totală de 22.300 de lei (aproximativ 5.000 de euro).

Echipamentele sunt un sistem de calcul tip desktop TEMPEST noWAVE nivel B, o imprimantă A4 monocrom TEMPEST noWAVE, un hard disk extern TEMPEST noWAVE și o memorie USB TEMPEST noWAVE.

Potrivit caietului de sarcini, transportul echipamentelor se va efectua cu poșta specială a Serviciului Român de Informații la sediul Parchetului General, iar plata se va efectua numai după emiterea certificatului de conformitate TEMPEST de către ORNISS. Data limită de primire a echipamentului certificat este 21 decembrie 2018.

De menționat că produsele TEMPEST oferă siguranță utilizatorilor de tehnică de calcul care procesează informații clasificate, eliminând pericolul de interceptare și reconstituire a datelor.

Echipamentele au fost livrate de grupul de firme UTI Grup SA.

Turnător de serviciu

Despre Tiberiu Urdăreanu se spune că este denunțătorul de serviciu al generalului Florian Coldea, cel care ajunsese să dispună după bunul plac de serviciile de ”sifon” ale lui Urdăreanu, totul pe principiul „eu te-am făcut mare, eu te controlez”. Aceeași sursă mai spune că miliardarul ”UTI” a fost pus cu generozitate și la dispoziția procurorilor anticorupție, atunci când aceștia aveau nevoie de o „scânteie” pentru a putea aprinde vreun nou dosar, precum cel al Liei Olguța Vasilescu. Culmea este însă că până și după ruperea binomului, Urdăreanu a rămas să fie stors ca o lămâie scofâlcită de către cei de la Direcția Națională Anticorupție, acesta ajungând să-și execute și prieteni intimi precum Ludovic Orban. Dar aici cel puțin parcă se potrivește de minune zicala despre „cine se aseamănă se adună”, pentru ca denunțătorul UTI, cunoscut în sistem și drept „sclavul lui Coldea” l-a „sifonat” pe președintele PNL, ajuns și el să fie văzut ulterior drept „sclavul lui Kovesi”. Însă înainte de acest denunț care a inflamat opinia publică și care s-a dovedit mincinos într-o primă instanță, Tiberiu Urdăreanu a făcut și  ”stropeala” prin care s-a încercat „înfundarea” fostului ministru al Economiei, pesedistul Constantin Niță, tocmai atunci când acesta călcase „pe becul” intereselor uriașe din domeniul comercializării „energiei verzi”, devenindu-i astfel antipatic „stăpânului” patronului din acte a concernului UTI. Așa că Urdăreanu, care tocmai ce era „agățat” și în dosarul fostului primar din Iași, Gheorghe Nichita, a fost asmuțit să facă o „stropeală” și împotriva politicianului care astfel a fost imediat apoi înlocuit la șefia Economiei de către Mihai Tudose, un ministru mai pe gustul lui Florian Coldea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.