O firmă de apartament din Reghin a reușit să pună mâna pe două contracte, în valoare totală de 100.000 de euro, de la Consiliul Județean, pentru marcarea drumurilor județene. Contractele au ajuns la firma de apartament, care până anul trecut avea doar un angajat, prin atribuire directă.

Consiliul Județean a cheltuit anul trecut nu mai puțin de 100.000 de euro pentru a asigura marcajele pe drumurile județene. Aceste servicii au fost împărțite în două contracte, a câte 50.000 de euro fiecare. Ambele contracte au fost semnate cu o firmă din Reghin, care a primit lucrările prin atribuire directă.

Primul contract a fost atribuit în vara anului trecut, mai exact în 30 iulie, câștigător fiind Proliniarut SRL din Reghin. Valoarea contractului este de 258.718 lei, adică 55.941 de euro).

Trei luni mai târziu, în luna octombrie, Consiliul Județean mai pune la bătaie un contract tot pentru marcajul drumurilor județene. Valoarea acestuia este de 189.302 de lei, adică 40.598 de euro. Culmea și pe acest contract, câștigat tot prin atribuire directă, a pus mâna aceeași firmă – Proliniarut SRL.

Potrivit caietului de sarcini, lucrările presupun marcaje longitudinale de separare a sensurilor de circulație, marcaje de delimitare a părții carosabile, marcaje transversale de oprire și cedarea trecerii, marcaje pentru pietoni, pentru bicicliști, de ghidare, pentru spații interzise, de interzicerea staționării, marcaje pentru stațiile de autobuze sau pentru locuri de parcare.

Firma câștigătoare trebuia să dețină o autospecială dotată cu perii sau instalații de spălare specifice pentru curățirea suprafeței de lucru pe care se aplică marcajul rutier, mașină de marcaj cu mecanic deservent și ajutor, remorcă de transport mașină de marcaj, muncitori pentru pozare și ridicare a conurilor de semnalizare și aprovizionarea mașinii de marcaj cu produse de marcare, mașină de însoțire a eșalonului dotată cu semnalizarea corespunzătoare, trusă dotată cu termometru, higrometru și pieptene și indicatoare rutiere sau panouri mobile de avertizare luminoasă cu comandă electronică.

Consiliul Județean cerea firmei să folosească vopsea pe bază de solvent organic cu uscare la aer. Se acceptau doar vopselele testate pentru minim două milioane de treceri.

Într-un răspuns oferit de Consiliul Județean unui bistrițean care a întrebat cum e posibil ca o firmă de apartament să pună mâna nu pe unul, ci pe două contracte în valoare totală de 100.000 de euro, instituția spune că lucrările au fost deja finalizate în conformitate cu prevederile contractului de lucrări și a caietului de sarcini.

„Pentru realizarea marcajelor rutiere pe drumurile județene din administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, conform legislației în vigoare pentru anul 2018 s-a încheiat un contract de lucrări cu SC Proliniarut SRL. Contractul de lucrări s-a încheiat aplicându-se tipul de achiziție – achiziție directă. Lucrările au fost finalizate în conformitate cu prevederile contractului de lucrări și a Caietului de sarcini”, se arată în răspunsul Consiliului Județean.

Au marcat drumul prin gropi

Deși Consiliul Județean se arată mulțumit de aceste lucrări, situația din teren este demnă de o tragi-comedie. Mai mult, marcajele realizate de SRL-ul din Reghin au ajuns „popular” în întreaga țară.

Asta după ce firma a marcat drumul județean 162, care trece prin localitățile Sânmihaiu de Câmpie – Miceștii de Câmpie – Visua și Silivașu de Câmpie, prin gropi, din greșeală.

Deși în caietul de sarcini al licitațiilor se precizează clar că marcajele se fac abia după reabilitarea drumurilor respective, muncitorii firmei din Reghin s-au grăbit și au marcat un drum ticsit cu gropi. Mai mult, marcajul evită cu măiestrie gropile, dând impresia că cei care l-au realizat au tras câteva păhărele de tărie înainte de a executa aceste lucrări.

Explicația pentru aceste erori este și ea comică. Reprezentanții Consiliului Județean au motivat la acea vreme faptul că au transmis datele corecte privind lucrările de marcaj, însă muncitorii au încurcat tronsoanele de drum și au marcat altă șosea, care încă nu era reabilitată, respectiv porțiunea Sânmihaiu de Câmpie –Visuia. Aproape 10 kilometri de drum au fost marcați aiurea.

Muncitorii trebuiau să reabiliteze porțiunea Visuia – Silivașu de Câmpie, care a fost deja modernizată. Managerul companiei se scuza la acea vreme și spunea că trebuia să vină cineva de la Consiliul Județean să le arate muncitorilor exact tronsonul de drum ce trebuie marcat.

„Știm despre ce e vorba și analizăm situația, iar dacă nu se vor deconta aceste lucrări, le vom suporta noi ca firmă. Marcajele rutiere se realizează și pe drumurile care nu sunt reabilitate, deoarece crește vizibilitatea mai ales pe timp de noapte. Noi am câștigat licitația și am considerat de cuviință să marcăm și acea porțiune, cu toate că nu este încă modernizată. Dacă nu ni se admit facturile pentru acel tronson, asta e, ne asumăm greșeala!”, declara pentru Ziar de Bistrița, Iulian Cociș, managerul firmei.

În urmă cu un an, firma câștigătoare avea 0 angajați

Culmea, Proliniarut SRL a început să angajeze oameni pentru a-și putea onora contractul abia anul trecut, când a câștigat lucrările. În anul 2017, firma figura cu 0 angajați, iar în 2018 cu 6 angajați. Se pare că firma a reușit cu cei 6 angajați să „deseneze” toate drumurile județene.

În 2018, cifra de afaceri înregistrată de firma de apartament din Reghin ajungea la 2,1 milioane de lei, cea  mai mare de până acum. Profitul ajungea la 719.482 de lei, iar datoriile la aproape 400.000 de lei.

Un an mai devreme, în 2017, deși figura cu zero angajați, firma înregistra o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei și un profit net de 495.750 de lei. Datoriile nu lipseau nici atunci, ajungând la 236.229 de lei.

Cifra de afaceri a SRL-ului din Reghin a trecut de un milion de lei în 2015. Profitul net era atunci de 234.435 de lei. În 2015, firma figura cu doar 2 angajați, la fel și în 2016 și 2014.

Pe site-ul  oficial, Proliniarut SRL se laudă cu lucrări similare realizate pentru Primăria Făgăraș, Primăria Negrești-Oaș, Primăria Târnăveni, Primăria Reghin, Primăria Sărmașu, dar și Serviciul Public de Întreținere și Reabilitare Caransebeș, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani. În județul nostru, SRL-ul a executat astfel de lucrări doar pentru Primăria orașului Năsăud.

Ambițiile par să fie și mai mari: „Deoarece suntem în plină ascensiune și dezvoltare, pe viitor dorim să ne extindem domeniul de activitate și pe teritoriile țărilor vecine, propunându-ne să începem cu Ungaria”, mai spus reprezentanții firmei, pe site-ul oficial.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.