O femeie de 56 de ani din Constanța a murit marți după ce a căzut de la balconul apartamentului de la etajul 6, cuprins de un incendiu violent. Ea ieșise pe balcon pentru a scăpa de flăcările din locuință și a așteptat acolo minute bune să fie salvată, potrivit Hotnews.

Pompierii veniți la fața locului nu aveau însă nici autoscară și nici o saltea pe care femeia să poată sări, așa că au privit neputincioși cum femeia a căzut, în timp ce încerca să coboare pe zidul blocului, din balcon. Explicațiile ISU Constanța: autoscara a trebuit adusă de la 8 kilometri distanță și a ajuns la două minute după ce femeia a căzut în gol, iar saltea nu există în dotarea pompierilor.

Clipul video poate fi urmărit aici.

 Potrivit presei locale, bărbatul aflat în apartament a reușit să se salveze fugind pe scări. Soția lui s-a întors să ia ceva din apartament. Apoi, ea a ieșit pe balcon, în încercarea de a se salva. A stat până când flăcările s-au apropiat de ea, apoi a încercat să coboare pe zidul blocului. Ea a căzut însă în gol, iar echipajul medical sosit la fața locului nu a mai putut să o salveze și a fost declarat decesul.
Femeia a căzut de la etaj sub privirile pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, care au ajuns acolo la scurt timp de la apelul la 112. Ei au venit însă fără autoscară și fără o banală saltea, astfel că au fost spectatori ai momentului în care femeia s-a prăbușit în gol de la etajul 6. Pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu momentul șocant în care femeia cade de la balconul din care ieșea un fum negru, în timp ce în fața blocului se afla mașina ISU, cu cel puțin 3 pompieri.
Contactat de Hotnews.ro, purtătorul de cuvânt al ISU Constanța, Anca Chiriță, a spus că pompierii au mers fără saltea pentru că nu există așa ceva în dotarea ISU.
Cum e posibil ca ISU să nu aibă în dotare o saltea? „Pentru că inspectoratul nu este dotat, nu există în dotarea Inspectoratului nicio saltea. Au fost la un moment dat și s-au înlocuit cu alte mijloace de intervenție la înălțime – autoscări mecanice”, este răspunsul reprezentantului ISU.
Pompierii aflați la fața locului nu aveau însă nici autoscară.
Întrebată cum a fost totuși posibilă o astfel de tragedie, sub ochii pompierilor, Anca Chiriță a răspuns: „Se vor verifica toate aspectele”. Convorbirea s-a întrerupt, iar reprezentantul ISU nu a mai putut fi contactat.
ISU Dobrogea a transmis, printr-un comunicat de presă, că la detașamentul care a intervenit la incendiu nu există în dotare o autoscară, astfel că aceasta a trebuit adusă de la un alt detașament, aflat la o distanță de 8 kilometri. Concluzia cinică: Autoscara a ajuns la fața locului la exact două minute după ce femeia a căzut în gol.

Explicațiile oficiale ale ISU:

  • „Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța la ora 09.14
  • La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: 1 ambulanță SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere și 1 autoscară.
  • Ambulanța SMURD tip B2 și cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detașamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș, care se află la aproximativ 2 km față de locul producerii incendiului.
  • Primul echipaj care a ajuns la locul intervenției a fost ambulanța SMURD tip B2, la ora 09.21.
  • Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas.
  • Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25.
  • Forțele aflate la locul intervenției în momentul sosirii autoscării erau 2 autospeciale de stingere, 1 ambulanță SMURD tip B, precum și 2 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță.
  • La nivelul județului Constanța există 3 autoscări, repartizate astfel încât să acopere întreaga zonă de competență, astfel: Cernavodă, Medgidia și Constanța”.

Potrivit Poliției Județene Constanța, care a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, femeia avea 56 de ani.
Un caz similar
Un caz similar s-a petrecut în 2015, în Capitală. Atunci, o femeie care de circa 35 de ore amenința că se aruncă de pe o clădire din sectorul 1 a căzut în gol și a murit, tot sub privirile echipajelor de intervenție. Explicația: pompierii ISU București nu aveau în dotare perne și plase care să atenueze căderea. În cele din urmă, autoritățile ar fi făcut rost din Argeș de o saltea uriașă, însa aceasta nu a fost umflată.
„Au adus perna acolo cu o ora jumătate înainte să se sinucidă. Umflarea pernei putea să îi atragă atenția. (…) Perna are un efect limitat. Este calculată pentru o persoana cu aproximatv 100 de kg, de la o distanță de 20-25 de metri. Daca persoana vrea sa se omoare, daca vede alta persoana, oricum se muta și se arunca”, declara atunci șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Citește și: Un hoț român a fugit de poliția americană ani întregi dar a fost prins în Spania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.