Direcția de Servicii Publice, condusă de Ioan Crețiu, produce gunoaie de 100.000 de lei. Cel puțin atât este dispusă direcția Primăriei Bistrița să plătească unei firme pentru a prelua și depozita deșeurile rezultate în urma activității sale. Contractul va fi oferit prin atribuire directă.

Direcția de Servicii Publice a Primăriei Bistrița caută o firmă care să ofere servicii de transport și depozitare a deșeurilor rezultate în urma activității instituției. Pentru aceste servicii, direcția a pregătit peste 100.000 de lei, fără TVA. Contractul va fi oferit prin atribuire directă, fiind selectată, teoretic, firma care va oferi cel mai bun preț.

Această sumă va asigura preluarea și depozitarea deșeurilor doar până la final de an, mai exact până în 31 decembrie 2019. Direcția de Servicii Publice a depozitat temporar deșeurile la stația de transfer de pe Valea Boilor.

„Prestatorul trebuie să dovedească că are în administrare vehicule adecvate pentru transportul deșeurilor, cât și un depozit ecologic pentru care deține autorizațiile necesare conform legislației în vigoare. Prestatorul se obligă să cântărească atât la intrare, cât și la ieșire vehiculele care vor transporta deșeurile la depozit, completând câte un bon de cântar pentru fiecare transport”, se arată în caietul de sarcini al procedurii.

DSP-ul, în spatele a zeci de atribuiri directe

Atribuirile directe par să fie modalitatea preferată folosită de Direcția de Servicii Publice a Primăriei Bistrița pentru a direcționa contracte spre anumite firme.  Doar în primele luni ale acestui an au fost publicate zeci de astfel de atribuiri pe site-ul Primăriei Bistrița.

În 2018, condițiile de achiziționare directă a serviciilor s-a mai relaxat, dând mai mult mână liberă autorităților locale. OUG 45/2018 include un prag nou pentru atribuirile directe și oferă mai multă lejeritate în ceea ce privește participarea la procedurile de achiziții publice.

Astfel, autoritățile contractante pot achiziționa direct produse sau servicii dacă valoarea acestora este mai mică de 135.060 de lei. În cazul lucrărilor, valoarea ajunge la 450.200 de lei.

Tot prin atribuire directă, instituția a cumpărat și vopsea pentru marcajele rutiere. Pe contract a pus mâna o firmă din București, care a primit cu această ocazie 41.000 de lei, fără TVA, pentru vopsele și diluanți.

Pentru lucrările efective de aplicare a marcajelor, Direcția de Servicii Publice a pregătit un alt contract, tot prin atribuire directă, valoarea acestuia fiind mult mai mare.

Astfel, firma care se va ocupa de marcajele rutiere longitudinale prin oraș va încasa nu mai puțin de 86.700 de lei, fără TVA. De acești bani, firma câștigătoare va aplica marcaje rutiere pe 8,5 kilometri.

Executantul va fi obligat să asigure măsurile tehnologice și organizatorice corespunzătoare și să ofere o garanție a lucrărilor de jumătate de an, timp în care va remedia pe banii săi eventualele deteriorări ale marcajului.

Lămpile de descărcare pentru iluminatul public au costat și ele 20.000 de lei. La această procedură au participat 3 firme, una din Galați, una din Târgoviște și bistrițenii de la Eltrco-Ursa Servcom. Pe contract a pus mâna firma din Târgoviște – Adalux SRL.

Aceeași firmă a mai pus mâna pe alte două contracte cu o valoare mult mai mică de data aceasta, de doar  câte 2.200 de lei, pentru becuri cu vapori de mercuri de înaltă presiune, pentru iluminat public și respectiv pentru becuri cu halogenuri metalice pentru iluminat public.

Direcția de Servicii Publice se pregătește să achiziționeze și alte piese pentru iluminatul public, tot prin atribuire directă.

Câți bani înghite, pe hârtie, adăpostul public de câini fără stăpân

În ciuda faptului că ONG-urile de mediu s-au plâns în mod constant în ultimii ani că patrupedele din adăpostul public al Primăriei Bistrița sunt lăsate la voia întâmplării, nu sunt hrănite și îngrijite cum ar trebui, dacă aruncăm un ochi pe atribuirile directe ale Direcției de Servicii Publice, în subordinea căreia se află acest adăpost, constatăm că, cel puțin pe hârtie câinii fără stăpân înghit sume frumușele.

Astfel, hrana pentru câinii din adăpost, care este cumpărată tot prin atribuire directă, aceasta scoțând din vistieria instituției peste 30.000 de lei. Pentru hrană umedă a fost direcționată suma de 10.000 de lei, iar pentru granule între 23.000 de lei și 33.000 de lei.

Spre servicii veterinare, Direcția de Servicii Publice a direcționat 44.767 de lei. În cursă au intrat o firmă din Alba Iulia și una din Spermezeu. Pe contract a pus mâna SC Victor Vet SRL Spermezeu.

Pentru aceste servicii, firma din Spermezeu va trebui să ofere consultații pentru câinii fără stăpân, tratamente de deparazitare de două ori pe an, castrări și medicație postoperatorie, să ofere carnete de sănătate și pașapoarte dacă se impune, dar și să aplice microcipuri și să înscrie animalele într-un registru.

Zeci de mii de lei direcționați spre firme care să se îngrijească de ștrand

Nu doar adăpostul public înghite sume frumușele prin Direcția de Servicii Publice, ci și Ștrandul Municipal, deși nu este funcțional mai mult de două luni pe an. Cei care se vor ocupa de mentenanța camerei tehnice a Ștrandului Municipal vor încasa nu mai puțin de 27.000 de lei, fără TVA.

Ceva mai mult vor încasa cei care vor fi responsabili cu siguranța amatorilor de bălăceală din această vară. Pentru serviciile de salvare acvatică și prim ajutor, Primăria Bistrița, prin Direcția de Servicii Publice a alocat nu mai puțin de 70.923 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, cele trei bazine, unul pentru adulți și două pentru copii, vor fi supravegheate zilnic de două persoane calificate în salvare acvatică și prim ajutor, care vor efectua următoarele: patrularea cu scop preventiv pe marginea zonelor de îmbăiere, deplasarea la locul accidentelor, aplicarea tehnicilor de salvare de la înec, scoaterea victimei din mediul periculos, acordarea primului ajutor medical în caz de accident, apelarea serviciului de ambulanță, precum și transportarea și predarea victimei pentru a fi preluată de personalul medical de specialitate.

Cele două persoane vor fi nevoite să fie prezente în toate zilele în care va fi deschis ștrandul, preț de 12 ore. Prețul oferit de municipalitate este ferm, neexistând posibilitatea majorării. Durata contractului se întinde de la semnare și până la data închiderii Ștrandului Municipal, respectiv până la finalul sezonului estival din anul 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.