Şoferii prinşi că au circulat pe drumurile naţionale, fără plata rovinietei sau a taxelor speciale de drum, vor primi prin poştă procesele-verbale de contravenţie tipărite de o companie clujeană care în anii anteriori s-a dovedit a fi o afacere din care s-au înfruptat personaje controversate din zona Clujului.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a organizat o licitație pentru selectarea companiei care va trimite amenzi șoferilor surprinși că circulă pe drumurile publice fără rovinietă. La licitaţie s-a înscris un singur ofertant, în speţă asocierea dintre compania clujeană SC Zipper Services SRL şi Compania Naţională Poşta Română SA. Aceasta a fost şi oferta declarată câştigătoare, autoritatea contractantă atribuind contractul exact la preţul de 1,6 milioane de lei fără TVA, pentru o perioadă de doi ani de prestare a acestor servicii.

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza atribuirii acestui contract, CNADNR estimează că, în această perioadă de doi ani, va emite cel mult 1,35 milioane procese-verbale de contravenție pentru circulaţia fără rovinietă sau pentru tranzitarea, fără plata taxei speciale, a unor sectoare de drum.

Contracte uriașe de la stat

Nu este pentru prima dată când CNAIR atribuie un astfel de contract. În 2016, Poșta Română SA a fost selectată pentru un contract similar doar în calitate de membru al unei asocieri, al cărei lider a fost compania SC Zipper Services SRL din Cluj-Napoca. Această asociere a fost, de altfel, singurul ofertant care s-a prezentat la licitația orga­nizată de către Compania de Drumuri pentru prestarea serviciilor de împlicuire, anvelopare și comu­nicare a proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor emise de CESTRIN prin SIECMCR. Atunci, valoarea contractului a fost de 8 milioane de lei fără TVA (9.600.000 de lei cu TVA, ceea ce înseamnă 2.135.000 de euro), sumă care, ca și anul acesta, este la fel cu valoarea maximă pe care CNAIR a anunțat că era dispusă să o plătească pentru aceste servicii.

Anterior, SC Zipper Services SRL Cluj-Napoca a primit, tot de la CNAIR, în data de 15 februarie 2016, un contract în valoare de 691.200 de lei cu TVA, în urma unei licitații vizând servicii similare, suma fiind, de asemenea, aceeași cu valoarea maximă de licitație.

În 2011 și 2014, pe vremea când SC Zipper Services SRL Cluj-Na­poca avea denumirea de SC Tipo Direct SRL, compania în cauză a mai încasat de la CNAIR două contracte. În 9 decembrie 2011, compania de drumuri a achiziți­onat servicii de imprimare, anvelo­pare și comunicare a proceselor-verbale, în valoare de 9.416.064 de lei cu TVA (2.354.016 euro), contract pe care Tipo Direct SRL a avut voie să-l subcontracteze în proporție de 60 la sută (44% către SC Zipper Data SRL și 16% către SC Fan Courier Express SRL). În 17 aprilie 2014, CNAIR a atribuit aceleiași firme din Cluj un alt contract, care a plecat de la 9.401.184 de lei cu TVA și care a reprezentat și valoarea finală a nego­cierii, pentru servicii identice.

Cine se află în spatele firmei clujene

Zipper Services SRL Cluj-Napoca, este o societate administrată de Nicoleta Adriana Rădulescu și cetățenii maghiari Tamas Karako și Gyorgy Schamschula. Asociați juridic ai firmei sunt Tipo Offset SRL din Cluj-Napoca, repre­zentată de un anume Piricsi Alpar Alexandru, și de compania maghiară Any Biztonsagi Nymoda Nyrt, reprezentată de un anume Gabor Zsamboki, în calitate de director general.

SC Tipo Offset SRL, unul dintre cei doi acționari ai SC Zipper Services SRL (fostă SC Tipo Direct SRL), a purtat, de asemenea, în trecut, denumirea de SC Tipoholding SRL, iar, în cursul anului 2016 a fuzionat prin absorbție cu o altă companie, pe nume DBR. În prezent, acționarii Tipo Offset sunt companiile maghiare Dijbeszedo Holding Zartkoure Mukobo Resz­venytarsasag, cu 99,85% din acțiuni, și EPDB Nyomatatasi Kozpont Mukobo Reszvenytar­sasag, cu 0,15% din acțiuni. Prima dintre acestea a achiziționat, anterior, pachetul de acțiuni la Tipoholding de la Kerekes Gabor. Până în anul 2006, Tipoholding SRL Cluj-Napoca era deţinută, pe lângă Kerekes Gabor, de către omul de afaceri clujean Teodor Colţea.

Condamnat în dosarul “Privatizărilor Strategice”

Numele lui Kerekes Gabor apare în megadosarul “Privatizărilor Strategice”, instrumentat de DIICOT, în care au fost condamnaţi, în ianuarie 2015, la pedepse cu închisoarea, foştii miniştri ai Economiei şi ai Comunicaţiilor, Ioan Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, alături de afaceristul bulgar Vadim Benyatov Don şi de funcţionarii Dorinel Mucea sau Radu Mihai Donciu.

În noiembrie 2014, vicepreşedintele executiv al UDMR, Kerekes Gabor, a fost reţinut în Germania, în baza unui mandat de arestare în lipsă emis de instanţele din România. Potrivit procurorilor DIICOT, care au instrumentat acest dosar, spionul bulgar Stamen Stancev şi afaceristul Vadim Benyatov Don îl aveau pe Kerekes Gabor drept punte de comunicare cu această formaţiune politică, fiind folosit ca un agent de legătură. În ianuarie anul trecut, Kerekes Gabor a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsă de trei ani închisoare şi patru ani interzicerea unor drepturi civile pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

De altfel, acelaşi fost lider al UDMR este menţionat în rechizitoriu ca fiind un agent de influenţă al aprobării, într-o hotărâre de guvern, a proiectului de lege cu privire la vânzarea, către sindicatul petroliştilor condus de Liviu Luca, a 8 procente din acţiunile Petrom.

Fost asociat al consilierului lui Băsescu, Peter Eckstein Kovacs

Kerekes Gabor a fost implicat, de asemenea, într-o afacere media din care făceau parte mai mulţi lideri ai UDMR şi afacerişti celebri. Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 8 mai 2006, a luat fiinţă compania SC Eureka Media SRL, firmă care a activat în domeniul radioului şi al televiziunii. Societatea a fost fondată, printre alţii, de Peter Eckstein Kovacs, cu un procent de 1,5% din acţiuni. Kovacs a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, când la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu. Vicepreşedintele executiv al UDMR de la vremea respectivă, Kerekes Gabor, deţinea un pachet de 3,5% din acţiunile SC Eureka Media SRL. Compania Eureka Media SRL a intrat în insolvenţă în cursul anului 2011.

În 2009, Peter Eckstein-Kovacs a fost luat sub aripa protectoare a lui Traian Băsescu, devenind consilierul prezidenţial al acestuia pe probleme de minorităţi. El a demisionat, însă, din această funcţie, pe data de 11 septembrie 2011, pentru că nu a fost de acord cu Băsescu în privinţa abordării situaţiei referitoare la proiectul minier aurifer de la Roşia Montană. Kovacs era de partea ONG-urilor controlate de magnatul George Soros, care au protestat ani de zile în legătură cu această exploatare. De altfel, subiectul nu reprezintă singura temă pe care o are Kovacs în comun cu zona respectivă a societăţii civile, el militând, în mai multe rânduri, public, pentru acordarea unor drepturi civile cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, care să permită acestora moştenirea bunurilor comune şi obţinerea de credite bancare.

În 2011, Peter Eckstein-Kovacs a candidat pentru funcţia de preşedinte al UDMR, pierzând în favoarea actualului lider Kelemen Hunor. În 2018, el a demisionat din formaţiunea politică, pe care a acuzat-o de “cârdăşie” cu PSD în chestiunea modificărilor operate la codurile penale.

În cadrul unui interviu acordat unei publicaţii on-line, Peter Eckstein-Kovacs declara că “ar fi un sentiment de confort şi de modernitate dacă nu ar exista în Constituţia României sintagma «stat naţional»”, şi că, dacă ar putea decide el, ar adopta modelul Constituţiei franceze, care defineşte “Franţa ca republică, indivizibilă, laică, democratică şi socială, dar nu conţine noţiunea de stat naţional”. Afirmaţia a fost făcută din calitatea de consilier prezidenţial.

Contracte cu SRI şi SIE

La fel de interesant este faptul că acelaşi Kerekes Gabor, împreună cu alţi doi parteneri de afaceri ai lui Peter Eckstein-Kovacs, Nagy Zoltan şi Vasile Andrei Vita, au deţinut, până în anul 2014, acţiuni la societatea Solel Management SRL.

Vasile Andrei Vita, socrul lui Rareș Bogdan, este un om de afaceri din Cluj, care, potrivit presei locale, a deţinut chiar calitatea de consul onorific al Turciei la Cluj, şi care controlează o companie de electronice pe nume Vitacom Electronics SRL. Această din urmă companie a derulat, în anul 2010, contracte cu exact instituţiile care se ocupă cu siguranţa naţională şi care, teoretic, au sprijinit organele de urmărire penală în dosarul “Privatizărilor Strategice”.

Astfel, conform SEAP (actual SICAP), SC Vitacom Electronics SRL a livrat, la data de 21 iulie 2010, echipamente electronice către Serviciul de Informaţii Exerne, iar, în 18 mai 2010, aceeaşi firmă a livrat cabluri electrice şi de transmisie de date către UM 0466 Bucureşti. Această unitate militară este de fapt Brigada Antiteroristă din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

1 COMENTARIU

  1. Asa ma, BRAVO ! Sa intre aceasta creanta a statului, in buzunarele unor smecheri , ca statul are greturi daca ia el aceste sume de bani ! Ma cum de nu va impusca nimeni !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.