Fostul șef al ITRSV Cluj, acum Garda Forestieră, Grigore Avram, se poate considera un om norocos, în condițiile în care a scăpat de dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA de două ori. Infracțiunile de care a fost acuzat s-au prescris rând pe rând, astfel că Avram a scăpat în final nevătămat.

Inginerul silvic Grigore Avram, fost șef al ITRSV Cluj în perioada 2009 – 2012, a scăpat rând pe rând de toate acuzațiile aduse de procurorii DNA. Motivul: infracțiunile s-au prescris.

Avram a fost trimis în judecată de procurorii DNA de două ori. Prima dată în iulie 2017, la acea vreme acuzațiile fiind de conflict de interese, fiindcă acesta deţinea simultan atât calitatea de inspector-şef al ITRSV, cât şi pe cea de membru al Consiliului de administraţie al Ocolului Silvic Valea Şieului RA, fals intelectual (două fapte) și una de fals în înscrisuri sub semnătură privată, la acea vreme fostul șef al ITRSV Cluj încheind cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției.

Procesul nu a durat foarte mult, astfel că, pe 16 octombrie 2017, instanţa bistriţeană pronunţat sentinţa. Tribunalul a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei, iar Grigore Avram a fost condamnat la doi ani şi o lună de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 4 ani şi două luni. Totodată, acestuia i s-a interzis ca pe o perioadă de 10 ani să nu mai ocupe vreo funcţie publică.

Sentinţa pronunţată la Bistrița a fost atacată în apel de Grigore Avram, ca nefiind temeinică şi legală, în condiţiile în care, pe 1 octombrie 2017, cu două săptămâni înainte ca instanţa bistriţeană să pronunţe sentinţa, pentru acuzaţia de conflict de interese intervenise prescripţia specială. Drept urmare, la Curtea de Apel Cluj acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost respins, pe data de 12 decembrie 2017, astfel că dosarul a fost retrimis la DNA pentru refacerea urmăririi penale.

După nici două săptămâni, pe 20 decembrie 2017, după ce procurorii DNA au refăcut rechizitoriul, Avram a fost trimis în judecată pentru a doua oară. De data aceasta bistrițeanul a fost acuzat de fals intelectual (două fapte) și fals în scrisuri sub semnătură privată și nu a mai încheiat vreun acord de recunoaștere a vinovăției.

Astfel, potrivit DNA, la data de 31.03.2010 Grigore Avram, în calitate de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (I.T.R.S.V.) Cluj Napoca (în prezent Garda Forestieră Cluj), a emis mai multe documente care au stat la baza eliberării, de către Ministerul Mediului şi Pădurilor –Direcţia Politici şi Strategii în Silvicultură, a unui certificat de menţiuni, prin care un ocol silvic a preluat în administrare o suprafaţă de teren forestier de 3.789,61 ha, proprietatea a trei comune.

“Aceste demersuri au fost făcute de inculpat în contextul în care, la data emiterii documentelor, era membru în consiliul de administraţie al ocolului respectiv, activitate pentru care era remunerat.

Pentru a ieşi de sub incidenţa legii penale, la 17.01.2011, inculpatul Avram Grigore l-a instigat pe şeful ocolului silvic respectiv să emită în fals un act intern prin care primul să fie înlocuit din funcţia de administrator. În aceeaşi zi sau ulterior, şeful ocolului silvic (n. r. – Cira Silviu) a întocmit o adresă (antedatată 12.11.2009) în care s-a consemnat că urmare a demisiei (antedatată 10.11.2009) «depusă» de inculpatul Avram Grigore la ocolul respectiv, a solicitat I.T.R.S.V. Cluj Napoca desemnarea unui alt reprezentant al acestei instituţii pentru a fi membru în consiliul de administraţie. În aceeaşi perioadă, inculpatul Avram Grigore a emis cu date nereale o adresă (antedatată 13.11.2009) prin care a comunicat ocolului silvic respectiv numele persoanei desemnată ca membru în consiliul de administraţie”, preciza DNA în rechizitoriu.

Procurorii anticorupție au mai arătat că, la data de 02.05.2011, Grigore Avram, cu intenţie, în calitate de inspector şef la I.T.R.S.V. Cluj Napoca, în exercitare atribuţiilor de serviciu, a emis către organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Comunale Apahida, judeţul Cluj, o adresă în care a menţionat aspecte nereale şi în baza căreia s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cauza în care era cercetat un apropiat al acestuia.

Cică Ștețco l-ar fi hărțuit

În fața instanței de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, unde a fost judecat dosarul pe fond, Grigore Avram s-a apărat cum a putut mai bine. Astfel, el a susținut că, după ce PSD a ajuns la guvernare în 2012,el a fost supus “unei hărțuiri continue și unei denigrări de neimaginat, atât prin presă cât și prin mesaje, sms, și în alte moduri, de către ziariști și cei aflați la putere”.

“A primit telefoane de la Ministerul Mediului, de la o persoană al cărui nume nu l-a reținut, pentru a-și da demisia, a se retrage, a face un pas înapoi, pentru că nu era membru al Partidului Social-Democrat, deși nu i s-a cerut niciodată să adere la un partid. Nu și-a dat demisia, iar în 24 august 2012 a fost suspendat din activitate, raportat la un articol din statutul funcționarului public care este astăzi neconstituțional, ordinul de suspendare fiind pentru perioada în care va fi cercetat administrativ, cercetare care s-a încheiat în decursul unei luni de zile, revenirea sa în instituție fiind posibilă doar în aprilie 2013, când instanța de judecată a hotărât acest lucru.

Până când instanța a decis, și-a dat demisia din funcția de inspector-șef al ITRSV, dar a fost luată în considerare numai când s-a pronunțat instanța, moment în care a fost reîncadrat pe funcție de execuție de consilier superior”,  se arată în motivarea instanței”, se arată în motivarea sentinței pronunțată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Avram a mai spus judecătorilor faptul că și după ce a demisionat din fruntea ITRSV hărțuiala nu a încetat, făcându-i-se numeroase dosare penale, pentru abuz în serviciu, omisiunea sesizării organelor penale, constituire de grup infracțional organizat și multiple alte acuzații, toate dosarele fiind clasate.

Motivele pentru care a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii DNA, Avram arată că în 2017 și-a pierdut tatăl, plus că mai avea și patru dosare la comisia de disciplină, probleme peste care au venit și insistențele procurorului de a recunoaște faptele pentru care i s-a întocmit dosarul penal. Se pare că pe fondul acestor evenimente, dar și a unor probleme de sănătate, Grigore Avram a cedat psihic, “fiind în stare să recunoască orice numai să fie lăsat în pace”, astfel că a semnat acordul de recunoaștere. În plus, a mai arătat Avram instanței, mulți dintre prietenii săi, unii aflați în situații similar, i-au spus că este o țintă a sistemului și orice s-ar întâmpla, o să fie pedepsit.

Acesta a mai declarat faptul că “actualul inspector șef Istrate Ștețco făcuse o obsesie «din treaba asta» și sunt câteva persoane care i-au spus că l-au auzit spunând că până nu o să-l vadă închis, nu o să aibă liniște”. Potrivit lui Avram, din cauza lui Ștețco el ar fi fost, chiar înainte de anul 2012, cercetat de comisia de disciplină a Ministerului Agriculturii și Mediului, fiindu-i confirmat de către câțiva colegi că cel care a trimis sesizările a fost chiar actualul șef al ITRSV. Cu toate acestea, toate reclamațiile au fost demontate.

Două fapte s-au prescris pe când procesul s-a judecat pe fond la Bistrița

Avram a mai arătat că, după ce a plecat din instituție, se pare că Ștețco, care ar fi avut acces astfel la toate documentele semnate de el, ar fi făcut copii după care le-a trimis la parchete. Mai mult, a susținut Avram, foști colegi de-ai săi i-au transmis că l-au văzut în mod repetat pe Șețco la sediul DNA, ca să îl reclame din cauza calității sale de membru la Ocolul Silvic Valea Șieului RA, acesta precizând că de altfel a participat la o singură ședință pentru care a fost remunerat cu 200 lei. La respectiva calitate, Avram spune că a renunțat imediat după ce a devenit inspector șef și în acest sens a redactat o demisie olografă pe care i-ar fi înmânat-o șefului Ocolului Silvic Valea Șieului. Numai că Avram nu a mai ținut minte exact dacă a înregistrat-o în ziua în care a scris documentul și abia în ziua următoare l-a înmânat șefului de Ocol, însă ideea principală este că el nu a mai participat la vreo ședință, nefiind interesat, dar nici nu a mai fost invitat. Ce s-a întâmplat ce nu, în 2010, Avram s-a trezit că el mai figura ca membru în consiliul de administrație al O:S Valea Șieului, el susținând că și-a dat seama de asta când primăriile Teaca, Lechința și Galații Bistriței au vrut să plece de la Ocolul Silvic Experimental Lechința al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti și să se mute la OS Valea Șieului. Ei, în acel moment, Avram spune că cei de la Lechința, nevrând să predea suprafețele de păduri, și era vorba despre 3.700 de hectare, care le revenea celor trei primării i-au trimis câteva sesizări, printre care una era legată de calitatea sa de membru al OS Valea Șieului. La acel moment l-a sunat pe șeful de ocol de la Șieu ca să lămurească situația. Acesta i-a spus că nu îi mai găsește demisia, deși în ședința de adunare generală a fost discutat acest aspect și ba chiar a găsit și procesul verbal al respectivei ședințe.

“După acest moment, consultând și registrul de intrări-ieșiri al ITRSV Cluj și găsind acel număr de înregistrare cu care a fost trimisă demisia, a redactat o altă demisie. Având același conținut și același număr de înregistrare, considerând că nu este un act complex, nu s-a gândit niciodată că ar fi falsificat ceva, mai ales când situația este reală”, a reținut instanța.

Însă nu doar problema demisiei l-a dus pe Avram în brațele DNA, ci și suprafețele de pădure pe care Ocolul Silvic Experimental nu a vrut să le predea și despre care procurorii au susținut că Avram ar fi făcut mențiuni nereale.Asta în condițiile în care Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti a cerut în instanță anularea avizului ITRSV Cluj, iar Curtea de Apel București a decis, în 2014, că „nu se poate reţine o preluare valabilă de către Ocolul Silvic Valea Şieului R.A. a suprafeţei de 3.789,61 ha” din proprietatea comunelor Lechinţa, Galaţii Bistriţei şi Teaca. Ocolul Silvic „nu îndeplinea condiţia referitoare la preluarea terenurilor forestiere deţinute conform dispoziţiilor legale”, astfel că instanţa a anulat avizul emis în 2010 de ITRSV Cluj.

Cu privire la acest subiect, în fața judecătorilor de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, Grigore Avram a arătat că în septembrie 2010 Ministerul Mediului, în urma unui control efectuat la ITRSV Cluj, a arătat într-un raport că toate activitățile tehnico-economice efectuate de către Ocolul Silvic Valea Șieului pe suprafețele forestiere ale celor trei primăriii s-au făcut legal. În concluzie, avizul pe care el l-a dat a fost unul legal.

Deși instanța nu l-a crezut pe cuvânt pe Avram, în condițiile în care la dosar erau probe care atestau contrariul, pe această parte, faptele de fals intelectual și fals în acte sub semnătură privată se prescriseseră la data pronunțării sentinței.

Infracțiunea care i-a adus condamnarea de 6 luni cu suspendare. Până să ajungă în apel s-a prescris și asta

În ceea ce privește problemele de la Apahida, polițiștii de aici anchetau niște defrișări ilegale de pe un teren proprietate privată, iar procurorii i-au imputat lui Avram că ar fi emis o adresă, care conținea date nereale, document care a dus la închiderea dosarului respectiv. Fostul șef al ITRSV a explicat judecătorilor că documentul care a stat la baza emiterii respectivei adrese a fost un raport din 2011, în care se preciza faptul că din măsurătorile efectuate la fața locului și documentația întocmită de un expert a reieșit că o parte din suprafață era acoperită de vegetație forestieră, în timp ce altă parte era teren degradat, agricol, o mlaștină practic. Mai mult, deși se vorbea la acea vreme de defrișări ilegale în zonă, Avram a susținut că la cercetarea de la fața locului nu s-au găsit urme de exploatare. În acest context, Avram a precizat că la momentul controlului în teren, alături de el a fost și un polițist, localnic, care ar fi trebuit să vadă dacă pe suprafața respectivă ar fi fost arbori cu adevărat sau nu.

Nu la fel au susținut martorii audiați de instanță, ingineri silvici din cadrul ITRSV, care au fost în control, după ce în iulie 2009 a fost sesizată instituția. Aceștia au ajuns la concluzia că a fost defrișată și decopertată o suprafață de circa 0,46 ha, care nu corespundea cu documentele puse la dispoziție de ocolul silvic, în care era menționată o suprafață de pădure. În teren însă, au constatat faptul că arborii lipseau și nu existau urme de cioate și astfel s-a ajuns la concluzia că acolo a fost efectuată o defrișare.

Drept urmare, instanța a ajuns la concluzia că Grigore Avram nu a analizat cu atenție documentele și nici nu a menționat în adresa trimisă poliției faptul că recomandă, pentru lămurirea aspectelor legate de situația juridică și silvică a terenului, efectuarea unei expertize topo-silvice sau consultarea unor specialiști și a documentelor terenului.

“După cum a declarat în fașa instanței, inculpatul nu a solicitat niciodată, nici pe parcursul mandatului său de inspector-șef, o situație a pădurilor și vegetației forestiere în zona respective și de altfel în nicio zonă din cele pe care le avea în subordine, și nici nu a solicitat a se corecta situația unor astfel de zone conform situației de fapt reale, și înscrierea noilor informații, corecte, în documente oficiale. (…) În fapt, inculpatul, fără a avea informații corespunzătoare asupra naturii terenului și vegetației acestuia, a emis o adresă către instituției judiciare, menționând aspecte care nu-și găseau corespondentul real, înlăturând sursele care nu corespundeau cu viziunea sa asupra situației de fapt, fără a aprecia vreodată că se poate afla în eroare, atestând aspecte nereale. (…)

Chiar dacă întrebarea adresată ITRSV de către Poliția Apahida a fost exprimat simplist, faptul că inculpatul, prin adresa suspusă dezbaterii, și comunicată poliției, a comunicat date suplimentare, care nu corespundeau realității, a fost făcut pentru a transfera organului de urmărire penală percepția sa asupra situației terenului, în condițiile în care informația, care venea din partea șefului instituției solicitate, ITRSV, avea cea mai mare greutate, și ar fi trebuit să se bucure de cea mai mare încredere”, a arătat instanța Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Drept urmare, instanța bistrițeană a ajuns la concluzia că Grigore Avram se face vinovat de fals intelectual, astfel că l-a condamnat la o pedeapsă de 6 luni de închisoare cu suspendare.

Fostul șef al ITRSV Cluj a atacat în apel sentința, însă între timp, faptele s-au prescris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.