Aşa cum arătam în urmă cu două săptămâni, cinci foşti consilieri locali din Livezile – Ioan Simionca, Alexandru Nicolae Oltean, Nicolae Dobra, Ioan Mihai Moldovan, Florin Zăgrean – şi Darius Burcutean,consilierul primarului Traian Simionca, au fost trimişi pentru a doua oară în judecată, după ce anul trecut, instanţa a decis să retrimită dosarul la Parchet pentru refacerea actelor de urmărire penală. În 2014, când au fost trimişi prima dată în judecată, cei şase au fost acuzaţi de şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la şantaj şi delapidare. La a doua trimitere în judecată acuzaţia de delapidare a dispărut. Un element de noutate este şi faptul că toţi cei şase inculpaţi şi-au recunoscut faptele, astfel că au încheiat un acord cu procurorul care a sesizat instanţa în acest sens. Fiecare din cei cinci este trimis separat în judecată.

  

Întrucât tot ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 4 ani la Livezile este deosebit de interesant, vom începe prin a vă prezenta rechizitoriul întocmit în 2014 odată cu trimiterea în judecată a celor şase inculpaţi, de procurorul Felix Coman, cel care a instrumentat acest dosar.

Toată povestea a început de la fratele primarului Traian Simionca – Ion Simionca, totodată preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Livezile, care s-a dus într-o bună zi la Parchet, mai precis pe data de 7 noiembrie 2013, şi a formulat un autodenunţ. Autodenunţul avea însă un scop – acela de a-i „agăţa” pe cei care îi făceau viaţa amară.

Drept urmare, procurorii au demarat ancheta, iar după câteva zile, pe data de 22 noiembrie 2013, au organizat şi un flagrant. Până ca dosarul să fie trimis în judecată, Ion Simionca a figurat şi el pe post de suspect, alături de George Someşan.

 

Ca să-i agaţe pe aleşi, s-a autodenunţat

În autodenunţul formulat la Parchet, Ion Simionca a arătat că asociaţia pe care o conducea încheiase în 2011 cu Primăria Livezile un contract de concesiune pentru o suprafaţă de aproape 333 de hectare de păşune, proprietatea comunei. Odată cu folosinţa păşunii, din fondurile APIA, asociaţia urma să efectueze lucrări de întreţinere a acesteia. Prin urmare, în octombrie 2013, a arătat Ion Simionca în autodenunţ, el a invitat o comisie din cadrul autorităţilor locale să verifice lucrările efectuate, astfel că după câteva zile s-au prezentat consilierii locali Ioan Simionca, Alexandru Oltean, Adrian Dobra, Mihai Moldovan şi Florin Zăgrean, plus AAlin Darius Burcutean – consilierul primarului Traian Simionca. Însă cei şase i-au cerut se pare lui Ion Simionca fiecare câte 200 de lei. Fiindcă Simionca a cârcotit la auzul sumei, cei şase l-ar fi ameninţat că în cazul în care refuză să îi plătească va fi dat afară de la şefia asociaţiei şi îi vor rezilia şi contractul de concesiune.

„Persoana vătămată a mai arătat că după o altă deplasare în teren, la data de 2.11.2013, pentru a nu se da curs ameninţărilor, la un bar din localitatea Livezile a plătit celor 6 persoane câte 400 lei pentru două ieşiri, atât pentru cea din data de 18.10.2013, cât şi pentru cea din aceeaşi dată. Şi că în procesul verbal consemnat cu acea ocazie s-a trecut ca amenajată o suprafaţă cu 3,5 hectare mai mare decât cea lucrată efectiv, pentru a acoperi suma de 2.400 lei, suportată din fondurile asociaţiei. Persoana vătămată a arătat că a luat în serios ameninţarea, cu atât mai mult cu cât consilierii au votat anterior reducerea cantonului silvic şi reducerea postului său, precum şi faptul că în lipsa păşunilor se pierdeau atât subvenţiile APIA, cât şi imposibilitatea de a mai întreţine animalele pe care le avea 170 ovine şi 38 caprine”, a precizat procurorul Coman în rechizitoriu.

 

Dosarul a ajuns o vreme şi la DNA. Acolo s-a dat NUP şi a fost retrimis la Bistriţa

Fiind vorba de fonduri APIA, deci bani europeni, procurorul a decis în decembrie 2013 declinarea cauzei către DNA Cluj, însă o lună mai târziu, procurorii Anticorupţie au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de toate persoanele din dosar, în ceea ce priveşte fondurile APIA, şi au dispus disjungerea cauzei sub aspectul comiterii infracţiunilor de şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la şantaj, delapidare, precum şi pentru luare de mită şi dare de mită.

„Din cercetări s-a stabilit că în comuna Livezile în cursul anului 2013 îşi desfăşura activitatea Asociaţia de Creştere a Taurinelor Dorolea, al cărei preşedinte era inculpatul Zăgrean Florin, care avea şi calitatea de consilier local, precum şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Raiul Livezeinilor” Livezile al cărei preşedinte era persoana vătămată Simionca Ion, iar cenzor în cadrul acestei asociaţii era tot inculpatul Zăgrean Florin.

La data de 11.10.2013, a avut loc o şedinţă a Consiliului local Livezile, ocazie cu care inculpatul Zăgrean Florin a solicitat să desemneze o comisie care să se deplaseze pe păşunile concesionate de ACT Dorolea, pentru a se vizualiza păsunile şi a se stabili necesitatea efectuării unor lucrări de întreţinere şi pentru recepţionarea lucrărilor efectuate. Conform declaraţiilor unor martori prezenţi la şedinţă, inculpatul Zăgrean Florin a spus că poate să plătească membrilor comisiei câte 50 de lei, deşi până la acel moment, la deplasările în teren ale consilierilor nu se plăteau bani.

Cu ocazia şedinţei, s-au «autopropus» în comisie inculpaţii Simionca Ioan, Oltean Alexandru Nicolae, Dobra Nicolae Adrian, Moldovan Mihai Ioan şi Zăgrean Florin, deşi la deplasările anterioare pe păşuni mergeau doar câte 2 sau 3 consilieri, iar uneori chiar şi câte unul. Deşi nu s-a consemnat în procesul verbal, unii consilieri susţin că ar fi fost desemnat în comisie şi inculpatul Burcutean Darius Alin Dumitru, consilier al primarului comunei Livezile, care urma să-i transporte pe consilieri cu autoturismul”, se arăta în rechizitoriul întocmit în 2014.

 

Au vrut câte 200 lei pe cap de consilier la fiecare deplasare în teren

Se pare că în şedinţa respectivă a Consiliului local Livezile, s-a discutat doar despre o posibilă constituire a comisiei, fără să fie votată în fapt constituirea şi componenţa acesteia. Cu toate acestea, ulterior, primarul Traian Simionca a comunicat printr-o adresă constituirea şi componenţa comisiei, precum şi atribuţiile acesteia cu privire la verificările care urmau să aibă loc pe păşunile concesionate de ambele asociaţii, atât a crescătorilor de oi, cât şi cea a crescătorilor de bovine.

„ (…) comisia astfel «constituită» a făcut deplasări pe păşunile ACT Dorolea, iar la data de 18.10.2013 şi la ACOC Livezile. Cu această ocazie, conform declaraţiilor persoanei vătămate Simionca Ion, şi a altor membri ai ACOC, inculpaţii au susţinut că dacă nu li se va plăti câte 200 de lei la fiecare deplasare pe păşune nu vor întocmi procesul verbal de recepţie şi că îi vor interzice efectuarea de alte lucrări de întreţinere pe păşune, că-l vor schimba din funcţia de prşedinte aşa cum au făcut-o Trişcă Ion fostul preşedinte al ACT Dorolea şi că vor rezilia contractul de concesiune. La acel moment, persoana vătămată deşi nu era dispusă să plătească suma solicitată a amânat plata”, a precizat procurorul.

Circa două săptămâni mai târziu, pe 2 noiembrie 2013, a avut loc o nouă deplasare a comisiei în teren şi se pare că preşedintele ACOC a fost din nou ameninţat, spunându-i-se printre altele că la ACT Dorolea se pot plăti sume de bani membrilor comisiei dintr-un fond de 10%. Ion Simionca însă, le-a spus consilierilor că membrii asociaţiei sale nu sunt de acord cu folosirea procentului din profit în asemenea scopuri.

„Auzind răspunsul persoanei vătămate, inculpatul Simionca Ioan – care se comporta ca un fel de şef al comisiei, a propus şi a impus să se consemneze în procesul verbal o suprafaţă mai mare amenajată şi astfel din diferenţă să poată fi plătiţi membri comisiei. Deşi se efectuaseră lucrări de împrăştiere muşuroaie pe o suprafaţă de 10 ha, la determinarea inculpaţilor, în special a inculpatului Simionca Ioan, s-a consemnat suprafaţa de 13,5 hectare, cu suma de 700 lei pe hectar. Astfel, din suma obţinută din diferenţa de 3.5 hectare înmulţi cu 700 lei s-a obţinut suma de 2.400 lei care a fost achitată de persoana vătămată inculpaţilor Simionca Ioan, Oltean Alexandru Nicolae, Dobra Nicolae Adrian, Moldovan Mihai Ioan, Zăgrean Florin şi Burcutean Darius Alin Dumitru, în condiţiile în care, conform adresei primăriei, inculpatul Zăgrean Florin nu făcea parte din comisie şi în plus avea calitatea de cenzor al ACOC, iar pe cale de consecinţă avea dreptul şi obligaţia să verifice modul în care sunt cheltuiţi banii asociaţiei”, s-a mai arătat în rechizitoriu.

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.