Părculeţul de la Casa Albă, situat pe strada Panait Cerna, va fi dat în folosinţă la finele lunii, cel puţin asta susţin reprezentanţii municipalităţii. Investiţia se ridică la circa un milion de lei, bani proveniţi în marea majoritate de la Administraţia Fondului pentru Mediu.
Noul viceprimar Andrei Rusu, în funcţie de nicio lună de zile, este cârcotaşul de serviciu din primărie, acesta afirmând că ceea ce s-a realizat acolo este doar un strop într-o băltoacă.

Aici, atât copiii, cât şi adulţii, vor putea să-şi petreacă timpul liber în aer liber, bucurându-se de dotări la standarde europene: mese de şah, un aparat de joacă gen skateboard, o masă de ping pong , panouri pentru escaladă, panouri de baschet şi multe altele.
Lucrările sunt pe ultima sută de metri, astfel că părculeţul va fi gata în maximum două săptămâni. Dacă bistriţenii care locuiesc în acea zonă şi nu numai sunt încântaţi de faptul că în sfârşit vor avea unde să se recreeze în condiţii cât mai bune, viceprimarul Andrei Rusu a declarat recent că proiectul este doar un strop într-o băltoacă şi că se putea face mult mai mult.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, spune că ceea ce s-a făcut acolo e un lucru excepţional, iar zona respectivă va fi una de referinţă pentru municipiu, în ciuda „cârcotelilor”.

Mobilier şi echipamente de sute de mii de lei

Deoarece la ora actuală bistriţenii beneficiază de doar 15,98 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, edilul a iniţiat un proiect prin intermediul căruia suprafaţa să crească la 20 de metri pătraţi, intitulat „Amenajare spaţii verzi şi parcări ecologice în zona Independenţei Sud – strada Panait Cerna”, pe care l-a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu în vederea obţinerii finanţării europene în 2008.
La finele lunii iunie a anului trecut, edilul a fost invitat la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, unde s-a semnat contractul de finanţare. Valoarea totală a investiţiei este de 967.393 lei, din care contribuţia proprie şi cheltuielile neeligibile se ridică la 313.482 lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 653.910 lei.
Conform documentaţiei, proiectul propune amenajarea unei suprafeţe de 6.175 mp din zona Independenţei Sud (n. r. – strada Panait Cerna) ca parc pentru locuitorii din această parte a municipiului Bistriţa, urmărindu-se, în acelaşi timp, ameliorarea calităţii factorilor de mediu în zonă şi crearea unei zone de recreere pentru riverani.
Cât priveşte lucrările propuse pentru a fi executate, acestea vizează amenajarea unui teren de joacă pentru adolescenţi, cu suprafaţa de 800 metri pătraţi, plantarea a 75 de cireşi şi 800 de arbuşti tip buxus. De asemenea, demersul are în vedere şi amplasarea a şase echipamente de joacă precum un aparat de joacă gen skateboard, panouri pentru escaladă, un balansoar, o masă de ping pong, circa 30 de bănci, patru mese de şah, coşuri de gunoi şi jardiniere pentru flori. Pentru achiziţionarea lor, Primăria Bistriţa a plătit nu mai puţin de 400.000 de lei unei firme care a câştigat licitaţia organizată în acest sens.
La ora actuală, lucrările, demarate în luna august a lui 2010, se află pe ultima sută de metri. Spaţiile verzi au fost deja amenajate şi acum se montează echipamentele de joacă. După finalizarea lor, parcul va fi unul modern, iar copiii şi adulţii se vor putea relaxa aici în condiţii europene.

Rusu versus Creţu

Viceprimarul Andrei Rusu şi-a exprimat în cadrul unei conferinţe de presă nemulţumirea vis-a-vis de ceea ce s-a realizat în parcul de la Casa Albă, explicând că s-a făcut prea puţin în comparaţie cu cât permite spaţiul respectiv.
„Ceea ce s-a făcut acolo nu este decât un strop într-o băltoacă. Proiectul putea fi gândit altfel, se putea face mult mai mult pentru că spaţiul respectiv permitea asta. În momentul de faţă lucrările sunt într-un stadiu avansat, a început deja montarea mobilierului în zonă”, a declarat Andrei Rusu în cadrul unei conferinţe de presă a Partidului Naţional Liberal Bistriţa-Năsăud.
De cealaltă parte, primarul Ovidiu Creţu neagă cele spuse de Rusu şi crede că investiţia făcută pe strada Panait Cerna este una de referinţă pentru municipiu. „Parcul de la Casa Albă este un lucru excepţional pentru oraşul nostru. Au fost aduşi bani europeni în acest sens şi s-a făcut atât cât s-a putut de mult pentru ca bistriţenii de toate vârstele să aibă un loc unde să se poată relaxa în condiţii cât mai bune. Respectiva zonă va fi una de referinţă pentru Bistriţa”, a explicat edilul pentru Gazeta de Bistriţa.
Bistriţenii sunt de partea lui Creţu, considerând că astfel de investiţii trebuie făcute în număr cât mai mare. „Noi ne bucurăm că s-au gândit să amenajeze un astfel de spaţiu în zona noastră. Copiii nu aveau unde să se joace, iar noi, cei în vârstă, putem să jucăm aici şah şi table sau pur şi simplu să ne relaxăm pe o bancă. Ar trebui să facă mai multe părculeţe de genul ăsta în oraş”, ne-a explicat un pensionar ce locuieşte în apropiere de Casa Albă.
De asemenea, ideea amenajării părculeţului este apreciată şi de o tânără din acea zonă. „Cred că e bine-venit un astfel de loc de recreere, mai ales că îl vor dota cu tot felul de accesorii gen masă de ping-pong sau panouri de baschet. Noi tinerii nu prea avem unde să ne petrecem timpul liber în natură. Parcul municipal arată cum arată, iar alte variante nu avem deocamdată”, ne-a spus fata.

Încă un parc pentru tineri

Primarul municipiului a mai depus la Administraţia Fondului pentru Mediu încă un proiect care vizează amenajarea unui loc unde tinerii să se poată relaxa. Este vorba despre cel privind modernizarea părculeţului situat pe strada Avram Iancu, lângă podul Jelnei, care are o suprafaţă totală de aproape 7.000 de metri pătraţi.
Şi acest proiect a fost aprobat în vederea finanţării, astfel că lucrările vor demara în curând. Primăria va contribui cu 10 la sută din valoarea investiţiei, adică circa 61.000 de lei, în timp ce restul de 90% din sumă va fi alocată de Uniunea Europeană.
Practic, aici va fi introdus iluminatul public, care va funcţiona cu ajutorul unor echipamente ecologice – fotovoltaice, vor fi amplasate toalete ecologice, coşuri de gunoi moderne şi echipamente de joacă noi şi vor fi amenajate piste pentru biciclişti şi rolleri.
Investiţia mai prevede şi toaletarea arborilor existenţi, plantarea a peste 2.000 de arbori şi flori ornamentale. De asemenea, va fi introdus un sistem de irigaţii cu instalaţie automatizată, cu ţevi cu aspersoare şi senzori de ploaie.
Conform celor spuse de Ovidiu Creţu, spaţiul se va numi Parcul Adolescenţilor şi va fi destinat tuturor celor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.