Desi au avut loc mai multe întrevederi cu revendicatorii terenurilor din livada Palocsay, nici pâna în momentul de fata aceasta problema nu s-a rezolvat. Oamenii spera ca poate noul primar va solutiona acest scandal care pare a nu se mai termina.

În cei patru ani de mandat ai fostului primar din comuna Feleac, Tantau Ioan, punerea în posesie a primelor parcele din fosta statiune de cercetare Palocsay a fost amânata de nenumarate ori. Însa fostul viceprimar, Nicolae Balea, care a câstigat primaria, promite ca în scurt timp proprietarii de drept îsi vor primi terenurile. Noul primar, care si-a depus juramântul vineri, 20 iunie, spune ceea ce au mai zis si altii pâna acum. El sustine ca saptamâna viitoare va începe demersul pentru retrocedarea terenurilor. „Firma care a câstigat licitatia a terminat deja prima parte a masuratorilor. Saptamâna aceasta ma voi ocupa de retrocedarea terenurilor catre proprietarii de drept. Bineînteles ca voi face si o întrevedere cu acestia. Vreau ca în câteva saptamâni sa rezolvam aceasta problema”, declara Nicolae Balea. În august, anul trecut a fost organizata o licitatie care avea drept scop identificarea si parcelarea terenurilor iar aceasta a fost câstigata de o firma din Timisoara specializata în masuratori topografice.

Au fost doar zvonuri

Întrebat daca este adevarat ca pamânturile vor fi cumparate de Primaria municipiului Cluj-Napoca, Balea a dezvaluit: „Fiti serioasa! Au fost doar niste zvonuri lansate de contracandidatul meu, care a fost primar pâna acum în aceasta comuna. Terenurile nu se vor vinde Primariei Cluj-Napoca!”. Balea a mai infirmat si zvonul care lansa ideea ca în conditiile în care terenurile nu vor ajunge la Primarie, ele ar putea trece în posesia Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Însa în timp ce oficialitatile lanseaza informatii si apoi le neaga, revendicatorii înca îsi asteapta pamânturile. Primarul a mai declarat: „Am o echipa de încredere alaturi de mine, pe care ma bazez în rezolvarea problemelor care exista. Sunt un primar tânar si cred ca voi putea duce la capat obiectivele pe care altii nu le-au îndeplinit”. Locuitorii din Feleac se declara extrem de nemultumiti de situatia terenurilor din Palocsay, afirmând ca vor face tot ce le sta în putinta pentru a reintra în posesia terenurilor. Unii spun ca vor merge chiar si pâna la Strasbourg. De asemenea, ei mai spun ca toata lumea are de pierdut pentru ca din moment ce nu si-au recuperat pamântul, evident, nici nu au platit impozite pentru respectivele terenuri ce le revin de drept.

De 18 ani îsi astepta pamântul

În perioada comunista statul a nationalizat o buna parte din terenurile României. Dupa Revolutia din decembrie 1989 s-a început retrocedearea terenurilor nationalizate catre fostii proprietari. Totusi, sunt cazuri în care nici pâna în momentul de fata terenurile nationalizate nu au reintrat în administrarea vechilor proprietari. Un asemenea caz se înregistreaza în comuna Floresti din judetul Cluj. În urma actelor normative elaborate în perioada de dupa revolutie, mai toti proprietarii terenurilor din statiunea pomicola Palocsay si-au revendicat terenurile. Totusi, de la aproape 18 ani de la Revolutie, doar anumiti felecani au intrat în posesia terenurilor. Chiar daca de-a lungul acestor 18 ani s-au elaborat mai multre acte normative care aveau ca obiect legea funciara, fie din cauza lacunelor din respectivele acte fie din cauza aplicarii proaste a legilor o buna parte din terenurile nationalizate nu au intrat nici pâna acum în posesia vechilor proprietari.

Terenul din livada Palocsay de pe dealurile Feleacului masoara 366 de hectare. Dintre acestea 200 revin felecanilor si hostezenilor, iar dintre cele 166 de hectare care ramân, municipalitatea a propus ca 88 sa se întoarca la fostii proprietari, 10 hectare sa le primeasca Primaria pentru amplasarea inelului de ocolire Manastur-Someseni, iar pe restul de 58 de hectare sa se reînfiinteze SCDP Cluj.

Un metru patrat de teren din livada Palocsay este evaluat de catre reprezentantii agentiilor imobiliare clujene la minim 50 de euro iar pretul maxim este de peste 100 de euro. În aceste conditii, pentru cele 88 de hectare care mai trebuie retrocedate proprietarilor, daca Primaria clujeana le-ar cumpara, aceasta ar trebui sa achite catre proprietari peste patru milioane de euro.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.