Astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial un act normativ, referitor la concediul de odihnă anual al salariaților, care va intra în vigoare de la 25 ianuarie.

Actul normativ prevede că la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate desfășurată.

„Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile”, potrivit actului normativ.

Dacă incapacitatea temporară de muncă, concediul de maternitate, concediul de risc maternal sau concediul pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe și salariatul își va lua zilele neefectuate după ieșirea din concediul medical, de maternitate, de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului. Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate.
Salariatul va avea dreptul la concediu de odihnă chiar și în situația în care concediul medical se va întinde pe durata unui întreg an calendaristic, caz în care angajatorul va fi obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical.
Salariații care, din motive justificate, nu-și vor putea lua integral sau parțial concediul de odihnă la care aveau dreptul într-un an, angajatorii vor fi obligați să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

De asemenea, absentele nemotivate de la muncă și concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă, excepție vor face concediile fără plată pentru formare profesională.

Potrivit Codului muncii, dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților, iar acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări. Salariații au dreptul la un concediu de odihnă de cel puțin 20 de zile lucrătoare, iar acesta se efectuează în fiecare an.
Totodată, în afară de durata normală, se acordă încă cel puțin trei zile în cazul salariaților care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, în cazul nevăzătorilor sau altor persoane cu handicap, precum și în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar la încetarea contractului individual de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.