Executivul a aprobat în ședința din data de 25 martie, Noile Coduri fiscale, după cum menționează Mediafax.

Proiectele de lege privind Noul Cod fiscal și Noul Cod de procedură fiscală au fost lansate în dezbatere publică la data de 18 februarie pe site-ul Ministerului Finanțelor. De asemenea, au fost incluse tot în aceeași zi în prima lectură pe agenda de lucru a Guvernului.
Dacă vor fi aprobate de parlamentari, acestea ar urma sa intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Taxa pe valoarea adaugată urmează să fie redusă pentru toate bunurile și serviciile de la 24%, în prezent, la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, iar din 1 ianuarie 2018, TVA ar putea ajunge la 18%.

Este prevăzută și reducerea cotei de TVA pentru animale vii și păsări vii, din specii domestice, carne, pește, lapte, produse și subproduse lactate, ouă, legume, fructe comestibile și preparate din acestea și accesul la evenimentele sportive de la 24%, în prezent, la 9% începând cu 1 ianuarie 2016.

De asemenea, ar putea fi introdusă taxarea inversa pentru livrarea de clădiri, părți de cladire și terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplică regimul de taxare.
Totodată, s-ar putea introduce obligația de plată a CAS și CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri.

Pe lângă noutățile menționate anterior, documentul aflat în dezbatere publică mai prevede și reducerea cotei de impozit pe profit și a celei de impozit pe venit de la 16%, în prezent, la 14% începând cu 1 ianuarie 2019.

Scăderea urmează să fie aplicată și pentru veniturile obținute din România de nerezidenți.

Totodată, din 1 ianuarie 2016, ar putea fi eliminat atât impozitul pe dividende, cât și taxa pe stâlp.

Proiectul de lege privind Noul Cod de procedură fiscală, lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, cuprinde mai multe modificari care vor avea scopul de a îmbunătăți relația dintre contribuabili sș organele fiscale, se menționează într-un document de prezentare a proiectului, întocmit de MFP.

Noul Cod fiscal și Noul Cod de procedură fiscală nu se aplică momentan, ci se află în dezbatere publică, în stadiul de proiecte de lege. Puteți consulta documentele aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.