În cadrul evenimentului „Harm Reduction Forum” organizat de INTACT Media Group, desfăşurat luni la Palatul Parlamentului, principalele teme abordate au fost reducerea riscurilor asupra sănătăţii fumătorilor, alternativele la ţigările tradiţionale şi efectele lor, dar și despre poziționarea corectă a autorităților publice față de comportamentul autodistructiv al dependenților de tutun.

 

Ministrul Sănătății, Sorina PINTEA, a dezvăluit în cadrul dezbaterii că se lucrează la o lege a prevenției care ar trebui să rezolve multe dintre problemele create de ţigări, totodată aceasta spune NU FUMATULUI. Sorina Pintea susţine că: „reducerea riscurilor înseamnă acel set de principii care sprijină societatea în rezolvarea de adicții. Fumatul este o adicție și tutunul ucide. Datoria noastră este să minimizăm efectele. Celor care se droghează le dăm seringi. Putem să le dăm țigări celor care fumează. Nu! Dar putem să diminuăm efectele„.

Atenția ministrului Sănătății se îndreaptă în special spre tineri.

Vom face tot posibilul eu și toți cei din jurul meu, colaboratorii mei, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, pentru ca tinerii să nu fumeze. Trebuie să fim atenți la publicitatea pentru aceste produse, la modul în care expunem copiii fumatului, indiferent de care tip, normal sau cu țigări electronice. Împreună cu Parlamentul va trebui să luăm niște decizii„, a transmis ministrul Sănătății, potrivit DCNews.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, Florin Buicu, a afirmat că alternativele la ţigara clasică determină riscuri de boală printr-o altă formă de administrare a nicotinei.

Despre alternativele la ţigară în cadrul dezbaterii, profesorul de la Universitatea din Louisville, Brad RODU a spus că „Dispozitivele care încălzesc tutunul sunt acum disponibile în toată lumea. Produsul inhalat de consumator este mult mai curat, cu o reducere de 90% a substanțelor chimice comparativ cu fumatul tradițional. În Japonia, de exemplu, unde au fost introduse în 2014, consumul de țigări a scăzut foarte mult„.

Moira GILCHRIST, Vice President Scientific & Public Communications, din partea companiei Philip Morris International a explicat că obiectivele companiilor producătoare de tutun sunt găsirea unei soluții pentru 1 miliard de oameni care fumează prin crearea unor produse care să reducă substanțial riscul de îmbolnăvire sau pierdere a vieții, precum și dezvoltarea unor produse atrăgătoare în același timp pentru fumători.

Există două pericole când vine vorba de alternativele moderne la țigara convențională, a atras atenția și prof. dr. Alexandra RAFILA, președinte Societatea Română de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. „E vorba de recrutarea de noi fumători pentru astfel de produse, pe de o parte și un risc la grupul de fumători care ar renunța la fumat dar pentru că există aceste alternative, nu o fac, pe de altă parte. Deci, 2 grupuri influențate negativ de aceste produse. (…) Una e să existe alternativa, alta e să promovăm alternativa. Ajungem într-o zonă periculoasă pentru sănătatea publică„, a transmis acesta.

În România, peste un sfert din populația cu vârsta de peste 15 ani fumează, jumătate de milion de copii cu vârsta între 10 și 18 ani au încercat cel puțin o dată să fumeze, iar 11,2% dintre copiii între 13 și 15 ani au fumat în ultimele 30 de zile.

Peste 1 miliard de oameni fumează în toată lumea, indiferent de tipul de țigaretă, tradițională, electronică, pe vapori sau dispozitive care încălzesc tutunul. În același timp, peste 7 milioane de oameni la nivel global mor din cauza bolilor provocate de dependența de tutun, conform DCNews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.