Peste doar câteva săptămâni se împlineşte un an de la cea mai mare fraudare înregistrată în ultimii zeci de ani în România. Din conturile companiei Leoni au dispărut 40 de milioane de euro. Această sumă fabuloasă nu s-a evaporat pur şi simplu, ci a fost transferată de către trei angajate ale companiei, într-un proiect „top secret”.

 

Gazeta de Bistriţa a arătat în numărul trecut cum producătorul neamţ Leoni a încercat să-i scoată vinovaţi pentru frauda de 40 de milioane de euro pe trei angajaţi care au transferat colosala sumă în două conturi din China.

Compania a concediat trei angajaţi responsabili de aceste transferuri, iar la câteva luni a căzut şi managerul Marius Cotor. Leşan Daniela Gabriela şi Marius Cotor au contestat în instanţă decizia de concediere pe motive disciplinare.

Deocamdată, judecătorii s-au pronunţat doar în dosarul deschis de Leşan Daniela Gabriela în prima lună din acest an. Judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud au dat dreptate companiei, care susţinea că angajata nu a respectat protocoalele şi nu a tras un semnal de alarmă cu privire la aceste transferuri.

Dosarul deschis de Marius Cotor încă este departe de finalizare. Celelalte două angajate care au fost concediate, inclusiv şefa Departamentului Financiar Carmen Marica au ales să nu conteste în instanţă decizia de concediere.

 

Cum s-a transferat suma fără ca nimeni să suspecteze ceva?

În actele depuse la dosarul prin care contesta concedierea pe motive disciplinare, Leşan Daniela Gabriela explică şi cum funcţiona sistemul în cadrul companiei Leoni şi cum a fost posibil transferul unei sume atât de mari, deşi protocoalele sunt destul de stricte.

Potrivit acesteia, Leoni Bistriţa nu avea în conturi o asemenea sumă şi pentru fiecare plată şi transfer angajaţii cereau bani companiei mamă din Germania. Aceste sume trebuiau justificate foarte clar de Carmen Marica, într-un raport, iar ulterior trebuia făcută şi dovada prin facturi şi extrase de cont.

„Leoni Bistriţa nu avea niciodată bani lichizi în cont, deoarece sumele încasate de la beneficiari în cursul zilei erau virate automat la sfârşitul zilei în contul societăţii mamă din Germania. Prin urmare, Leoni Bistriţa neavând bani în cont, pentru orice plată trebuia să se întocmească un raport justificativ şi să se solicite societăţii mame din Germania să vireze în cont acea sumă pentru a plăti cheltuielile respective”, explica Daniela Leşan în documentele de la dosar.

Printr-o deducţie logică ne dăm seama că şi aceste 40 de milioane de euro provin tot de la firma mamă din Germania şi au fost justificate de către şefa Departamentului Financiar Carmen Marica. Cum au fost justificate? Doar ea şi reprezentanţii companiei nemţeşti ştiu.

Leşan Daniela Gabriela spune în documentele de la dosar că la informaţiile despre aceste transferuri avea acces doar Carmen Marica, deşi responsabili de transferuri erau încă alţi doi angajaţi, pe lângă aceasta.

Mai mult, Leşan Daniela Gabriela susţine faptul că a întrebat-o de mai multe ori pe Carmen Marica unde merg aceşti bani. Răspunsul acesteia a fost că este vorba despre o situaţie excepţională şi „top secret”, în care confidenţialitatea datelor trebuie să fie maximă.

Şefa Departamentului Financiar Carmen Marica i-ar mai fi spus Danielei Leşan că managerul companiei, Marius Cotor, este la curent cu aceste transferuri, asta deşi în perioada respectivă acesta era în concediu de odihnă.

Această confidenţialitate care ar fi fost invocată de Carmen Marica nu este însă confirmată de niciun document, după cum precizează reprezentanţii Leoni în documentele depuse la dosar.

„Nu am primit informaţii cu privire la sumele respective. Carmen Marica a precizat că trebuie să se asigure de confidenţialitatea operaţiunii, «până când va fi anunţată oficial şi public în firmă»”, mai spune Daniela Leşan.

Aceasta se referă la o extindere a companiei în China, despre care se zvonea şi în Leoni Bistriţa. Daniela Leşan a crezut că aceste sume erau destinate cumpărării a două societăţi comerciale în China, aşa cum se zvonea.

„De altfel, acest zvon s-a confirmat, prin cumpărarea în luna septembrie a anului 2016 a unei societăţi comerciale din China”, se mai arată în documentele de la dosar, care conţin inclusiv comunicatul de presă al Leoni, prin care se anunţă această extindere pe piaţa chineză.

Este vorba despre achiziţionarea a 51% din acţiunile producătorului de cablaje Wuhan Hengtong Automotive din China.

teanc euro

16 transferuri în mai bine de două săptămâni

În perioada 21.07.2016 – 10.08.2016 au fost efectuate 16 transferuri în două conturi din China. Carmen Marica, cea care a autorizat aceste transferuri ar fi primit indicaţiile cu privire la acestea nu doar prin e-mail, cât şi prin telefon, dezvăluie Daniela Leşan.

Deşi a vorbit inclusiv la telefon cu cei care îi cereau bani, Carmen Marica nu şi-ar fi dat seama că este ceva ciudat la mijloc, continuând să solicite angajaţilor să transfere aceste sume.

Astfel, banii au ajuns în conturile OULONG INTERNATIONAL CO. LIMITED şi CHINA HONGSHENG LIMITED. În primul cont au fost făcute doar două transferuri, în data de 21 iulie a fost transferată suma de 1,2 milioane de euro, iar în 25 iulie suma de 971.000 de euro.

În al doilea cont s-au efectuat nu mai puţin de 14 transferuri bancare, în perioada 26 iulie – 10 august. În ultimele trei zile s-au făcut şi câte două transferuri pe zi în acelaşi cont.

În 8 august s-au efectuat două transferuri a câte 2,9 milioane de euro, în data de 9 august s-au efectuat două transferuri a câte 2,9 milioane de euro, iar în data de 10 august s-au transferat 3,1 milioane de euro şi 3 milioane de euro.

Toate aceste transferuri s-au făcut cu ajutorul Raiffeisen Bank. Potrivit reprezentanţilor Leoni, inclusiv banca avea datoria să tragă un semnal de alarmă dacă observă ceva ciudat când vine vorba despre transferurile de bani operate din România. Nici banca nu a sesizat mai marii societăţii comerciale cu privire la aceste transferuri, deşi după cum am arătat, în unele zile se făceau şi câte două transferuri, iar sumele erau consistente.

Andreea Moldovan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.