Mass-media ne-a adus la cunostinta o parte din convorbirile telefonice purtate de catre procurorul Ciprian Nastasiu cu Omar Haysamm, persoana trimisa în judecata pentru implicare în rapirea celor trei ziaristi români în Irak. Discutiile s-au purtat în intervalul 14 august – 18 septembrie 2006, dupa plecarea din tara a ultimului, ceea ce a provocat un cutremur: au fost nevoiti sa demisioneze sefii celor doua servicii secrete si procurorul general Ilie Botos.

Convorbirile sunt deosebit de amicale, ceea ce pare neobisnuit, si în acestea sunt vehiculate doua nume, „profesorul” si „Hrebe”, pe care presa încearca sa le identifice. Cât priveste profesorul, unii spun ca este Presedintele, iar un cotidian central merge pe varianta ca acesta este domnul Talpes. Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat pentru a lamuri relevanta acestor discutii si pentru a stabili daca acest gen de convorbiri sunt sau nu compatibile cu deontologia de care trebuie sa dea dovada un reprezentant al Ministerului Public.

Când persoana care l-a ajutat pe Haysamm sa fuga, si anume comandantul navei Iman T. declara ca l-a transportat pe fugar pe o nava, plecata din portul Constanta, în schimbul sumei de 800 de Euro, marii comentatori nu-l cred deloc si afirma ritos ca cel trimis în judecata a plecat cu avionul, asa cum a relatat Haysamm în discutia telefonica.

Pare evident ca cei doi interlocutori stiau ca sunt interceptati, asa ca tot ceea ce s-a spus trebuie privit cu multa rezerva si circumspectie.

Apoi, nu-l cred pe domnul Nastasiu asa de naiv sa-l fi contactat pe Haysamm, fara aprobare. S-a angajat într-un joc riscant, care-i compromite evolutia profesionala si introduce noi elemente de confuzie într-o afacere, oricum, tenebroasa. Dar, de aici, pâna a încerca sa sugerezi ca Basescu a înscenat rapirea celor trei ziaristi, este o cale lunga care, la limita, frizeaza absurdul.

Scenariile fanteziste, în aceasta problema, au o explicatie simpla: domnul Nastasiu l-a trimis în judecata pe Dinu Patriciu si ceilalti companioni în afacerea Rompetrol.

Boala scenaritei este una din principalele caracteristici ale poporului român, deci face parte din „sentimentul românesc al fiintei” si nu cred ca exista leac pentru combaterea ei.

Acum se spune raspicat – dar fara probe relevante – ca Eminescu a fost asasinat. Pornind de la aceasta premisa, un preot din Bucuresti declara la emisiunea „Viata Spirituala” de la TVR, duminica trecuta, ca marele poet ar trebui sa fie declarat sfânt. S-a bagatelizat si semnificatia sfinteniei. Eminescu este suficient de important si fara aprobarea Sfântului Sinod. Din pacate, tot ceea ce atingem se bagatelizeaza si cade în derizoriu.

Asa cum am spus nu o data, majoritatea magistratilor sunt cinstiti si muncesc enorm de mult. Recent s-a produs o infuzie de tineret, absolventii Institutului National de Magistratura, care au fost primiti, de domnul Traian Basescu, la Cotroceni. De unii ca acestia, cred ca depinde viitorul justitiei române. Din pacate, la noi, arhitectii si inginerii înteleg legile mai bine ca juristii, iar domnul Melescanu – desi jurist – a comis o gafa impardonabila restituind dosarele actualilor si fostilor demnitari la Presedintie. Noroc ca, pâna la urma, i-a dat Dumnezeu mintea cea buna. Acum, la drept, se pricepe si domnul Bogdan Olteanu, care doreste sa-i protejeze, pe ultima suta de metrii, macar pe o parte din cei în cauza.

La 24 ianuarie, zi aniversara, trebuie sa privim viitorul mai cu încredere, si aici ma disociez un pic de domnul Emil Hurezeanu, care are un editorial stralucit în România Libera de azi. Ce bine ar fi sa avem oameni politici de clasa marelui ziarist!

24.01.2008,

Adrian Man

P.S.

1. Doamna Roxana Iordache, în numarul 4139/23.01.2008 din Ziua, îi propune domnului Tariceanu sa-l coopteze pe Emil Constantinescu ca ministru de externe, dat fiind „prestigiul international” al acestuia. Având în vedere ca Dorin Marian face parte din aparatul guvernamental, îi sugerez colegei de pagina a domnilor Balaceanu-Stolnici, Roncea si Ciachir sa-si completeze propunerea cu Mugur Ciuvica. Ma îndoiesc ca Guvernul va performa, chiar în prezenta lui Emil Constantinescu.

2. S-au împlinit 15 ani de la lansarea Dilemei, prestigioasa revista de cultura, care stârneste furia celor care n-au dileme, sunt intoleranti, nesuportând alt punct de vedere decât cel propriu. Îi uram Dilemei viata lunga, spre binele culturii române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.