Nicolae Burnete şi viitorul universitar clujean

Universitatea metropolitana este un concept care ar putea aduce cea mai mare plusvaloare mediului universitar clujean, iar Nicolae Burnete, unul dintre candidaţii la rectoratul Universitaţii Tehnice este de accord cu acest lucru. Gazeta de Cluj va prezinta un interviu cu decanul Facultaţii de Mecanica. Asemanarea cu Ioan Aurel Pop pare una mare, cei doi fiind prieteni.

Reporter: Cum credeti ca a fost condusa Universitatea Tehnica in ultimii patru ani si care este planul dumneavoastra pentru urmatorii patru ani?
Nicolae Burnete: Eu am un principiu pe care l-am trecut si in programul meu managerial: ceea ce a fost bine trebuie pastrat, ceea ce a fost mai putin bine trebuie corectat. In acest sens vreau sa asigur pe toata lumea ca nu vom da la o parte lucrurile bune pe care le-a facut vechea conducere pentru ca, vechea conducere a facut lucruri deosebite mai ales pe partea de imagine si aici este rolul si meritul domnului Radu Munteanu.
Rep.: Care credeti ca sunt lucrurile mai putin bune?
Nicolae Burnete: Daca va uitati in programul meu managerial am trecut pentru fiecare activitate puncte slabe: la imagine, la resurse umane, la invatamant si la cercetare. In orice institutie sunt puncte slabe si puncte bune. Eu am analizat aceste puncte slabe tocmai ca sa putem veni cu un program managerial care sa corecteze acest lucru si sa dea o alta viteza de crestere universitatii pentru ca trebuie sa recunoastem ca actuala conducere, si aici ma refer si la decanate si la departamentele de conducere, a dus universitatea in primele 12 universitati din tara. Practic, in Cluj-Napoca sunt patru universitati din cele 12. Acesta este un lucru extraordinar si trebuie sa il mentinem. Vrem sa ajungem in primele cinci universitati din tara.
Rep.: Credeti ca pe termen lung se pot avea obiective mai marete decat top cinci?
Nicolae Burnete: Cu siguranta ca se poate, dar pentru asta trebuie sa ai timp. Eu sunt candidatul care poate sa duca la nevoie si la bun sfarsit un mandat sau doua mandate fara a fi restrictionat de varsta. Pentru ca sa ramana ceva in universitate trebuie sa ai timp ca sa poti construi. Eu am fost decan opt ani. In primii doi ani am indreptat ce a fost gresit dupa care am construit. Acuma facultatea aceasta este la 1.730 de studenti, iar cand am preluat-o eu era la 600 de studenti. Dar asta se face impreuna cu oamenii si cu echipa pe care ti-o formezi.
Rep.: Credeti ca o eventuala colaborarea cu celelalte universitati ar fi un punct forte pentru dezvoltarea cercetarii?
Nicolae Burnete: Este necesara, absolut necesara. Prea mult timp universitaţile au fost faramitate. In acest sens, pot sa spun ca eu am relatii foarte bune atat cu rectorul de la UBB, cat si cu rectorul de la UMF, iar cu cei de la USAMV avem, de mai mult timp, o relaţie de colaborare in cercetare. Primul meu gand, daca este sa ajung rector este sa dam acestor universitati de top din Cluj coeziunea necesara pentru ca avem oameni, avem dotari extraordinare, dar nu putem reusi decat impreuna. Nu numai in cercetare, ci si in actvitatile didactice. In plus, putem colabora foarte bine şi in ceea ce priveşte serviciile pentru partea academica ţinand cont ca avem parcul Babes, bazinul olimpic, gradina botanica. Din pacate fiecare universitate utilizeaza aceste spaţii de recreere doar pentru oamenii ei, ceea ce nu este corect. Trebuie sa le poata utiliza intreaga comunitate universitara din Cluj. Am avut discutii in acest sens cu doi din rectorii proaspat alesi.
Rep.: S-a vorbit intens de un consortiu intre universitati. Unele parti au fost de acord, altele nu. Credeti ca ar fi bine venit acest consortiu?
Nicolae Burnete: Inclusiv rectorul nostru, Radu Munteanu, a fost cel care a sustinut infiintarea universitatii metropolitane. Cel care a fost impotriva, din cate stiu, a fost rectorul de la UBB (n.r. fostul rector, Andrei Marga). In conditiile actuale, cand si UMF si UBB au rectori tineri, sa stiti ca sunt si suntem deschisi pentru dezvoltarea universitaţii metropolitane. Din start trebuie sa spunem asta.
Rep.: Ce va pune pe dumneavoastra in fata fata de ceilalti contra-candidati?
Nicolae Burnete: In primul rand sunt omul faptelor. Cei care ma cunosc ştiu ca vorbesc mai putin si ceea ce promit chiar fac. In al doilea rand, ca si decan impreuna cu echipa din care am facut parte am dus facultatea dintr-o zona in care multi credeau ca va fi desfiintata in randul facultatilor de frunte din tara. Asta spune foarte multe, iar daca veti vedea dotarile si felul in care arata facultatea acuma o sa va dati seama. V-am mai spus, s-a reuşit cresterea numarului de studenti in conditiile in care multa lume zicea ”cine mai merge la inginerie”? In conditiile in care multe facultati au scazut, noi am crescut. Dupa aceea, este tineretea si faptul ca am un elan extraordinar. Sunt o persoana mai mult decat activa. Imi place sa construiesc, imi place sa las ceva dupa mine si de fapt aceasta este satisfactia mea: sa stiu ca ramane ceva dupa mine. In plus, pun foarte mult suflet in ceea ce fac.
Rep.: Cum aveti de gand sa imbunatatiti colaborarea la nivel european avand in vedere ca observ in programul dumneavoastra necesitatea imbunataţirii acesteia?
Nicolae Burnete: Colaborarea internationala pleaca si de la atragerea de studenti, atat din comunitatea europeana, cat si de pe celelalte continente ale lumii, pentru ca avem nevoie de studenti straini, iar in momentul de faţa nu avem numarul de studenti straini pe care ni-l dorim. Dupa aceea, sustinerea de programe de doctorate internationale in co-tutela, masterate in co-tutela. In plus, dezvoltarea de acorduri bilaterale si initierea de acorduri noi cu universitati, dar mai ales cu centre de cercetare din intreaga lume pentru ca universitatea noastra trebuie sa creasca si poate creste in topul Shanghai sau in alte topuri internationale doar colaborand cu institutii, atat de invatamant, cat si de cercetare din afara ţarii.
Rep.: Va ganditi la acele institutii? Ar putea vreodata UTCN colabora cu Massachusetts Institute of Technology(MIT)?
Nicolae Burnete: Bineinteles. Avand in vedere ce cadre didactice deosebite avem, ce studenti bine pregatiţi avem in partea de Automatica si Calculatoare nici nu imi pun problema ca nu poate exista o astfel de colaborare.
Rep.: Aveti relatii cu MIT? Aveti cuostinte acolo?
Nicolae Burnete: Eu personal nu am. Nu as putea sa spun care sunt relatiile pe care le au ceilalti colegi de ai mei din universitate. Daca as ajunge rector as incerca sa vad care sunt relatiile care le-au dezvoltat pana acum si care le pot dezvolta si as incerca sa fac echipe tocmai pentru aceasta dezvoltare si promovare a Universitatii Tehnice.
Rep.: Observ ca un alt lucru de care sunteti nemultumit este nereprezentarea la nivelul conducerii UTCN a anumitor facultati…
Nicolae Burnete: Da, sunt nemultumit! Facultate de Mecanica nu a avut de 16 ani nici macar o persoana in conducerea universitatii. Eu doresc daca voi ajunge rector ca din fiecare facultate sa fie o persoana in conducerea universitatii. Asta nu inseamna ca toti vor fi prorectori, dar sunt si alte servicii care pot fi conduse si voi incerca sa le repartizez judicios si echilibrat intre toate facultatile pentru ca informatia sa fie transparenta, comunicarea sa fie cat mai buna si sa existe incredere in cei care lucreaza la aceasta universitate.
Rep.: Ati vorbit despre cresterea numarului de studenti. Nu credeti ca daca va creste numarului de studenti exista posibilitatea scaderii calitatii invatamantului?
Nicolae Burnete: Va dau acelasi exemplu: noi am crescut numarul de studenti de la 600 la 1.700. Poate sa imi spuna cineva ca nu am crescut si calitativ? Chiar am crescut calitativ.
Rep.: Totusi trebuie sa se respecte normele ca la fiecare 25 de studenti sa fie un profesor…
Nicolae Burnete: Dar noi respectam normele. Vreau sa retineti ca cel putin in Facultatea de Mecanica toate specializarile sunt acreditate ARACIS, iar specializarile pe care le-am propus anul trecut sunt, momentan, doar autorizate ARACIS. Suntem in termeni legali. Universitatea e fara nicio indoiala in termeni legali. Calitatea o dau cadrele didactice. Competenta o dau cadrele didactice. De asemenea, calitatea e data de dotari. Aici trebuie sa punem accent pe faptul ca Universitatea Tehnica a reusit sa adune dotari in ultimii ani cum putine universitati se pot lauda ca au. De doua saptamani am inaugurat (la Facultatea de Mecanica) un Laborator unic in Europa. Fiecare facultate are cateva laboratoare care sunt extraordinare.
Rep.: Totusi trebuie sa recunoastem ca sunt anumite dispozitive invechite care inca mai sunt printre utilajele Universitatii Tehnice…
Nicolae Burnete: Daca va uitati in programul meu la partea tehnica, intentionez sa infiintez anumite parcuri reci pentru aparatura care nu mai este utila sau aparatura invechita.
Rep.: Cum credeti ca ar trebui vazuta colaborarea cu parcul industrial Tetarom si cu alti mari investitori din postura Universitatii Tehnice?
Nicolae Burnete: Trebuie sa ne gandim ca Universitatea Tehnica prin facultaţile ei (Facultatea de Automatizari si Calculatoare, facultaţile de profil electric, Facultatea de Constructii, Facultatea de Instalaţii, Facultatea de Arhitectura, Facultatea de Mecanica), se pot implica in construirea si functionarea parcurilor industriale. Noi, pana acuma, ca si universitate prea putin am fost implicati.
Rep.: Totusi ati fost implicati in construirea stadionului…
Nicolae Burnete: Perfect, perfect, extraordinar. Dar oare nu e prea putin? Noi trebuie sa facem mult mai mult si avem capacitatea si forta sa inregistram rezultate deosebite prin aceasta participare in proiectele cu investitorii, in proiectele cu cei care pot dezvolta acest centru universitar. Sa nu uitam ca, totusi, suntem o universitate antreprenoriala.
Rep.: Daca Universitatea Tehnica s-ar fi implicat mai mult in derularea investitiei Nokia de la Cluj credeti ca ar fi existat posibilitatea ca firma sa ramana in Cluj?
Nicolae Burnete:  Universitatea s-a implicat. Intrebati daca altii ne-au lasat sa ne implicam cat am dorit noi. Nu stiu daca Nokia ar fi stat la Cluj pentru ca este o companie care isi urmareste interesele si nu depindea de Universitatea Tehnica din Cluj sau de Primarie sau de Consiliul Judetean. Sa fim seriosi, ei au avut un scop si l-au atins, iar acum s-au dus in alta parte.
Rep.: Pentru alte companii ati putea sa faceti un mediu mai atractiv?
Nicolae Burnete: La ce are Universitatea Tehnica acum, ca dotare si ca personal, ar putea sa realizeze colaborari extraordinare. Avem Constructii si Arhitectura care se pot implica in orice construcţie, avem Calculatoarele, Mecanica, Profilul electric, avem facultaţi care pot dezvolta proiecte absolut noi. Pot lucra studentii de acolo, pot lucra masteranzii, se poate solicita expertiza si calificarea cadrelor didactice.
Rep.: Cum intentionati sa rezolvaţi problema subfinantarii sistemului educational pe care o aveti aici trecuta in programul dumneavoastra? Prin granturi, fonduri europene?
Nicolae Burnete: Sigur ca fondurile europene si granturile sunt de baza, dar daca ne uitam ca ultimele reglementari care au venit creaza bariere in calea celor care vor sa acceseze granturi pentru ca sunt puse niste criterii care limiteaza numarul de candidaturi si sunt absolut subiective. Eu inteleg sa se puna criterii in a accesa un program sau altul dar sa fie valabile peste un an sau doi. Ori in momentul in care se pun de azi pe maine, nu este corect, mai ales ca prima data am cerut oamenilor sa scrie carti, au scris carti, dupa aceea sa faca contracte de cercetare, au facut contracte, dupa aceea sa faca brevete de inventie, au facut brevete de inventie. Cand le-am facut pe astea ni s-a cerut sa facem lucrari ISI, iar cand am inceput sa facem lucrari ISI au spus ca trebuie sa fie de un anumit impact. Intr-o societate normala nu se fac lucrurile de azi pe maine si nu se fac fara consultarea mediului academic din toata tara.
Rep.: Cunostintele dumneavoastra din mediul politic credeti ca va vor influenta in vreun fel in cursa pentru rectorat?
Nicolae Burnete: Eu sunt de culoare albastra. V-am mai spus chestiunea aceasta. Am prieteni şi am cunostinte de la principalele forte politice. Nu am nicio problema! Nu stiu daca voi face vreodata parte dintr-un partid politic pentru ca niciodata nu stii ce iti rezerva ziua de maine. In facultate am doi colegi extraordinari: Ioan Rus, care este de la PSD si Mihail Hardau care este de la PDL. Am vecini care sunt la PNL. Chiar nu am o problema in asta. Atat timp cat sunt bine intentionati este foarte bine pentru toţi. Nu cred ca ati sesizat vreodata ca aceste persoane extraordinare, care au fost si ministri, sa fi facut politica in Universitatea Tehnica. Din cauza asta au tot respectul meu !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.