Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 este obligatorie în toate spațiile închise. Nerespectarea acestei obligații atrage sancțiuni de până la 2.500 lei, potrivit informațiilor publicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. 

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei„, informează GCS.

Cei care aplică legislația în vigoare sunt polițiștii.

Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii vor acționa în principal pentru îndrumarea cetățenilor cu privire la noile reguli. 

Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) definește la Capitolul III “Răspunderi și sancțiuni”, art. 64-70 contravențiile și cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ„, mai menționează GCS.

1 COMENTARIU

  1. Mergeti numai la Kauflanduri si la Lidl-uri… ( si nu numai , peste tot in toate magazinele in general ) ca este plin de cio.flin.gari care intra in magazin peste oameni, fara sa poarte masti , tusesc, stranuta si-ti sufla-n barba si-n nas… printre rafturile de marfuri si daca le atragi atentia , se infoaie la tine ca BOUL gata de impuns ! Plezniti-i de sa le sara mucii la magari !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here