Trăim într-o criză continuă, de azi pe mâine. Scumpirile şi inflaţia sunt mai mari decât în 2008, anul Marii Crize. Am ajuns să plătim mai mult pentru mâncare, combustibili, energie şi gaze, în vreme ce salariile şi pensiile au rămas la fel. Dincolo de cifrele seci, este lupta pentru supravieţuire.

Tăvălugul scumpirilor porneşte o dată cu preţul tot mai mare la gaze şi energie electrică.

Ioana Matei – reporter Observator: În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit gazele naturale. Preţurile au crescut cu peste 60 de procente, faţă de ianuarie 2021, iar energia termică este mai scumpă cu 21,5%. Iar asta se vede în bugetul lunar al românilor, care se duce, în cea mai mare parte, pe facturile tot mai mari la întreţinere.

Criza gazelor naturale are efecte în lanţ. Au crescut preţurile la îngrăşăminte şi de trei-patru ori într-un an, aşa că, automat, alimentele s-au scumpit.

Ioana Matei – reporter Observator: Media scumpirilor, în cazul alimentelor, a fost de 7 procente. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la ulei şi cartofi. Topul scumpirilor este completat de mălai şi zahăr, unde preţurile au crescut cu 17, respectiv 11 procente.

În ce direcţie se îndreaptă economia din România
Oamenii se simt copleşiţi: salariile şi pensiile au rămas aceleaşi.

Cetăţeni: – Nu găseşti un produs să nu se fi adăugat cel puţin 10-12 la sută. e foarte greu, foarte greu. dintr-o pensie să îţi achiţi datoriile, să îţi iei medicamente şi te-mprumuţi ca să poţi să trăieşti.

Şi mărfurile nealimentare s-au scumpit cu mai bine de 10 procente, iar în cazul serviciilor, preţurile au crescut cu 5,66% faţă de ianuarie 2021. Alte creşteri semnificative de preţ au fost înregistrate la serviciile poştale, de 22,5%. Specialiştii ne îndeamnă să renunţăm mai întâi la cheltuielile cu viciile şi apoi la ieşirile în oraş.

Adrian Asoltanie: Primul pas e să îţi faci un buget///apoi punându-ţi cheltuielile pe hârtie să vezi la ce poţi să mai restrângi, să identifici viciile///apoi ar trebui lucrat la partea de venituri eventual, o schimbare de job.

Toate aceste scumpiri din piaţă au dus la o creştere a inflaţiei la 8,4%, în luna ianuarie. Este o valoare mai mare ca cea din 2008, când întreaga lume a trecut prin a doua mare criză economică din istorie.

Adrian Asoltanie: Inflaţia înseamnă banilor noştri de zi de zi, cei care au economii o să vadă că in fecare an dispare o putere de cumpărare de 10,12,. 15 la sută

Specialiştii de la Banca Naţională se aşteaptă ca în aprilie inflaţia să ajungă la 11 la sută, o rată cum n-a mai fost din 2004.


sursa: observatornews.ro

Citește și: Zorro se luptă cu justiția din Bistrița după ce a fost la furat

2 COMENTARII

  1. Pi, se afla la butoane partidele votate de diaspo-virusatii nostri, impreuna cu rezistii si hastagurile ce urlau pe strada si care vor binele Romaniei, dar sa vina strainii eventual sa munceasca ptr noi cei ramasi aici acasa, unde ni i-au pus pe cap si ei fac plusprodus, in alte tzari din aceasta UE … ! Daca ar curge bunastarea gata facuta… de undeva din CER , ca ” para malaiatza ” … ! Efectiv ar trebui modificata legea electorala, sa poata vota oricine are acest drept, EXCLUSIV AICI … ACASA, UNDE ARE DOMICILIUL si daca a trait si muncit cel putin un an de zile inainte de data alegerilor. Totodata, as permite sa voteze si strainii, indiferent ca-s cetateni romani sau ba, daca au afaceri si fac plusprodus aici la noi in aceasta tzara si platesc taxele si impozitele la zi , dar aici … in Romania , nu prin corespondenta sau la sectii de vot prin nu stiu ce strainatati, incontrolabile electoral . . . Numai cine efectiv traieste, munceste , contribuie la plusprodusul national si plateste taxe, impozite si amenzi … aici in Romania, voteaza in cunostintza de cauza , ceilalti voteaza efectiv aiurea .

  2. Poi asta-i guvernarea care ne-au adus-o pe cap diasporetzii nostri dragi, impreuna cu rezistii si hastagurile care urlau pe drumuri ! Acuma, n-avem decat sa ne uitam cu ” curge pe santzurile drumurilor… laptele si mierea ” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.