Un tânăr de 28 de ani a fost torturat timp de 19 zile în Spania, de mafia albaneză. Asta după ce un șofer care lucra la firma de transport a tatălui său nu a dus 300 de kilograme de droguri la destinație. Năsăudeanul a reușit să scape abia după intervenția forțelor speciale spaniole.

Totul a început în luna august a acestui an. Șoferul unei firme de transport mărfuri din Năsăud a primit de la o grupare albaneză specializată în trafic de droguri nu mai puțin de 700 de kilograme de cannabis, droguri ce trebuiau să ajungă în Italia și Germania.

Planul era ca unul dintre șoferi să predea aproape jumătate din cantitate unui alt șofer de la aceeași firmă de transport. Acesta din urmă trebuia să ducă 300 de kilograme de cannabis în Italia. Primul șofer trebuia să ajungă cu 400 de kilograme de droguri în Germania.

În prima fază, întreaga cantitate de droguri a fost ascunsă în autotren în zona Valencia-Alicante, de către un șofer de 49 de ani. Acesta a transportat drogurile până în Medinia – Spania, unde a predat 300 de kilograme de droguri celuilalt șofer, de la aceeași firmă de transport, ce trebuia să le ducă în Italia.

Cel de-al doilea șofer de 42 de ani care a preluat jumătate din cantitatea de droguri ce trebuiau să ajungă în Italia nu și-a mai dus la îndeplinire „misiunea”. TIR-ul a fost găsit abandonat, în Medina, iar drogurile au dispărut.

Celălalt bărbat de 49 de ani a dus restul cantității de 400 de kilograme de droguri în Germania. Cei doi șoferi urmau să primească câte 30.000 de euro pentru transportul drogurilor.

Se pare că cei doi șoferi erau noi în firmă. Unul se afla abia la prima cursă, iar cel de-al doilea la a doua cursă. „Pierderea” drogurilor nu ar fi fost plănuită de un singur șofer, ci de amândoi. Unul din șoferi este tocmai din Liviu Rebreanu, acolo unde are sediu și transportatorul, în timp ce celălalt de 42 de ani, la locuința căruia au avut loc și perchezițiile, este din comuna Lechința.

Mafia albaneză l-a răpit pe fiul transportatorului și a cerut recompensă

Patronul firmei de transport în cauză a plecat în Spania, alături de fiul său de 28, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu șoferii săi, de care nu mai reușea nicicum să dea. S-a întâlnit însă cu albanezii care n-au stat la discuții când au realizat că 300 de kilograme de droguri s-au pierdut pe drum.

Membrii grupării l-au răpit pe fiul transportatorului și i-au dat acestuia două variante pentru a-l recupera pe tânăr viu: fie se prezintă cu drogurile dispărute, fie plătește contravaloarea lor, în jur de 750.000 de euro.

Surse Gazeta de Bistrița spun că o altă variantă oferită românului de gruparea albaneză, care avea tot interesul să își recupereze banii, a fost ca acesta să mai facă alte 20 de transporturi, pentru a „plăti” datoria. Transportatorul din Năsăud a refuzat însă.

Albanezii i-au luat tânărului inclusiv mașina, un MBW, intenția fiind de a valorifica mașina și a recupera o parte din bani. Odată ce l-au luat cu forța pe tânăr, albanezii i-au închis acestuia telefonul, pentru a nu putea fi contactat. Acesta era cu atât mai „valoros” cu cât avea dreptul de semnătură la bancă, iar albanezii au crezut că va putea scoate din bancă măcar o parte din suma datorată.

Au mai venit cu o propunere la afaceristul năsăudean: să le dea câteva zeci de mii de euro, să le mai dea un cap de TIR de la firmă și să rămână la ei BMW-ul tânărului, pe care oricum îl luaseră în momentul răpirii.

„Ajuns acolo (n. red. – administratorul firmei de transport) s-ar fi întâlnit cu 3 bărbați, de origine albaneză, care l-ar fi reținut pe fiul acestuia, întrucât unul dintre șoferii care lucra la firmă ar fi trebuit să transporte, din Spania în Italia, 300 de kilograme de droguri, care nu ar fi ajuns la destinație. Totodată, în schimbul fiului, i s-ar fi solicitat 750.000 de euro, banii reprezentând contravaloarea drogurilor”, precizează anchetatorii într-un comunicat de presă.

Transportatorul năsăudean a alertat poliția în 17 august, iar poliția a dat de șoferul de 42 de ani care a „pierdut” drogurile. Acesta era la locuința sa din Bistrița. Atât șoferul care a pierdut drogurile, cât și colegul său care a dus pachetul la destinație, au fost reținuți de poliția spaniolă.

„La data de 24 august, bărbatul de 42 de ani a fost depistat în municipiul Bistrița. La locuințele lui au fost efectuate 2 percheziții, fiind descoperite și ridicate, în vederea cercetărilor, trei telefoane mobile, 6 cartele SIM, 400 de euro, 1.650 de lei, un dispozitiv GPS, un laptop și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie”, mai arată IPJ Bistrița-Năsăud în comunicatul remis presei.

Cum l-a găsit poliția spaniolă pe tânăr

Pentru ca tânărul de 28 de ani să ajungă viu acasă a fost nevoie de colaborarea polițiștilor bistrițeni, cu cei din cadrul Poliției Naționale din Spania, Unitatea de Răpiri Madrid și atașații de afaceri interne.

„În data de 30 august, un bărbat, cetățean român de 28 de ani, victimă a infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, a fost depistat, eliberat și luat în custodie de autoritățile spaniole. A fost repatriat la data de 1 septembrie”, mai spune IPJ BN.

Practic, năsăudeanul răpit, care, se pare, se cunoștea cu albanezii sau cel puțin cu o parte din ei, a fost sechestrat preț de 19 zile. Albanezii au făcut o greșeală, care a și dus la eliberarea tânărului. Aceștia au folosit un telefon de Maroc pentru a-l contacta pe tatăl tânărului răpit și chiar pentru a-i trimite fotografii cu fiul său plin de răni. Așa au reușit anchetatorii să îi localizeze.

Acesta a fost ținut pe teritoriul Spaniei și mutat ocazional de albanezi și complicii lor, pentru ca anchetatorii să nu dea de urma lor. Atunci a și fost eliberat tânărul, în timpul unei astfel de mutări. Năsăudeanul a fost eliberat când un complice al albanezilor încerca să îl mute dintr-un oraș în altul, la câteva sute de kilometri distanță unul de altul.

Atunci, polițiștii au organizat un baraj și l-au eliberat pe năsăudean. A fost reținut șoferul autoturismului în care se afla tânărul răpit, care era și el român precum și un alt român, acuzat de complicitate.

Cât timp a fost sechestrat, tânărul ar fi fost bătut crunt și chiar ars cu sare fierbinte. Albanezii încercau practic să afle unde ar fi cele 300 de kilograme de droguri dispărute.

Ancheta este continuată de către autoritățile spaniole, care sunt ajutate de cele române.

Nu este prima dată când traficanții din Spania apelează la transportatorii români pentru a-și muta „marfa” dintr-o țară în alta. Este însă pentru prima dată când practicile mafiei albaneze la „nerespectarea contractului” ies la iveală.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.