Proiectul Nabucco pare din nou periclitat de jocul duplicitar al Turciei, care în 6 august, la Ankara, şi-a dat acordul pentru ca Rusia să traverseze partea turcă a Mării Negre cu viitorul gazoduct South Stream.

Aceasta la numai trei săptămâni după ce Turcia a găzduit şi a semnat, tot la Ankara, un acord interguvernamental cu România, Bulgaria, Ungaria şi Austria, privind demararea proiectului Nabucco, aflat în competiţie cu South Stream. La semnarea acelui document, vă informa la acea dată Ziarul de Mureş, au participat premierii celor cinci ţări, preşedintele Comisiei Europene şi reprezentanţii celor cinci parteneri egali (cu câte 16,67%) din Consorţiul Nabucco, Transgaz SA Mediaş (România), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), OMW (Austria), MOL (Ungaria) şi RWE (Germania). Semnarea acelui acord părea să deschidă în fine drumul spre demararea gazoductului Nabucco, al cărui traseu ar urma să ocolească Rusia şi care ar urma să reducă dependenţa energetică a Europei faţă de marele vecin de la Răsărit. Semnarea acordului din iulie de la Ankara a fost făcută însă cu emoţii, tocmai din cauza condiţiilor dure puse de Turcia, ţara care va găzdui cea mai mare parte a conductei şi care a insistat ca 15% din gazul care urmează să fie transportat prin Nabucco să-l poată folosi pentru uz intern. În plus, Turcia a cerut taxe de tranzit exagerate şi dreptul de a comercializa gazul după propria dorinţă. În cele din urmă a renunţat însă la aceste intenţii, deschizând drumul pentru demararea proiectului. Iată însă că la numai trei săptămâni, Turcia dovedeşte că joacă din nou la două capete, singurul ei scop fiind se pare de a deveni un nod energetic, un “hub”, care să poată juca economic la nivel mare pe această piaţă. Practic, Turcia a autorizat Rusia să întreprindă lucrări de explorare pentru a realiza gazoductul South Stream. Premierul turc a mai anunţat semnarea unui acord privind extinderea după 2011 a contractului de livrare de gaz cu Rusia şi alte două acorduri privind participarea Rusiei la proiectul oleoductului Samsun-Ceyhan şi extinderea conductei Blue Stream spre Siria, Liban, Israel si Cipru. “În spiritul care animă relaţiile noastre bilaterale, am acceptat solicitarea Rusiei de a efectua studiile necesare începerii construcţiei gazoductului South Stream", a spus Erdogan la conferinţa de presă, potrivit AFP.

Pas uriaş înainte pentru South Stream

Agenţiile de presă străine au subliniat faptul că noul document semnat de Turcia cu Rusia este un pas uriaş înainte pentru iniţiatorii South Stream, gazoduct care nu putea traversa decât partea turcă ori cea ucraineană a Mării Negre, un acord cu oficialii de la Kiev fiind exclus din start. În 6 august, la semnarea documentului de la Ankara, premierul Rusiei, Vladimir Putin, şi cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au insistat pe ideea că South Stream nu este în rivalitate cu Nabucco, proiect susţinut de Uniunea Europeană. “Construcţia South Stream nu va însemna sfârşitul lui Nabucco. Cu cât sunt mai multe proiecte de infrastructură cu atât este mai bine, pentru că asta va creea stabilitate în piaţa europeană de energie”, a declarat Putin la conferinţa de presă. Cu jumătate de gură, şi Comisia Europeană a respins oficial ideea că proiectele respective sunt în competiţie. “Noi considerăm South Stream o iniţiativă care se completează foarte bine cu eforturile noastre pentru Nabucco”, a precizat la Bruxelles purtătorul de cuvânt al Comisiei, Martin Selmayr.
Nabucco nu va mai exista
South Stream este proiectat să aducă mai mult gaz rusesc, pe sub Marea Neagră, spre Bulgaria şi Italia. Nabucco va aduce gaz din zona Mării Caspice, prin Turcia, spre Europa. Experţii avertizează însă că dacă gazoductul rusesc va fi construit, UE va fi nevoită să cumpere gazul caspic la un preţ mai mare decât ar face-o în absenţa concurenţei South Stream. “Eu spun că dacă se va construi South Stream, Nabucco nu va mai exista, cel puţin nu pentru gazul din zona caspică”, susţine Zeyno Baran, un expert în energie turco-american de la Hudson Institute din Washington. “Tot gazul caspic va curge prin South Stream. Nabucco este important nu numai pentru diversificarea surselor de energie pentru Europa ci şi pentru eliberarea ţărilor din Asia Centrală şi a celor caucaziene din zona de influenţă a Rusiei. Acum însă, Turcia a transmis un mesaj, că ei nu-i pasă de soarta acestor ţări ci vrea doar să devină un pion important pe piaţa europeană a gazului”, a continuat acesta. “Europenii trebuie să înţeleagă ce se întâmplă cu Turcia, cât de aproape vrea să stea de Rusia şi cât de aproape de UE şi SUA”, a mai spus Baran.
Implicaţii geopolitice
În termenii impactului geopolitic, South Stream ar reduce importanţa reţelei de conducte care traversează Ucraina, prin care trece în acest moment 80% gaz rusesc în scopul aprovizionării UE. În noua situaţie, ar deveni mult mai uşor pentru Moscova să facă presiuni politice în relaţia economică oricum tensionată cu Kievul, fără să afecteze foarte mult marii consumatori de gaz din Europa. Apoi, spun experţii, dacă South Stream va fi gata înaintea lui Nabucco, s-ar putea să vedem cum Azerbaidjanul îşi va vinde gazul ruşilor, punând chiar în pericol perspectivele pentru independenţa Georgiei. Asta pentru că în momentul de faţă Georgia cumpără tot gazul necesar din Azerbaidjan, urmând, dacă teoria va fi confirmată, să-l cumpere în viitor de la Rusia.

Alin BOLBOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.