Cunoscutul cantautor Alexandru Jula a murit la 3 iunie 2018, după ce a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi în urma unui accident vascular cerebral.

Potrivit unor surse medicale, artistul a decedat între orele 1.00 şi 2.00. El se afla în stare gravă, respira cu ajutorul aparatelor, avea tensiunea foarte mică şi era extrem de instabil, fiind monitorizat în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Galaţi.

* * *

Solistul vocal Alexandru Jula s-a născut la 24 iulie 1934, la Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, potrivit volumului „Meridianele Cântecului”, semnat de Daniela Caraman Fotea (Editura Muzicală, 1989).

După finalizarea studiilor liceale (1953), a debutat, la 1 octombrie 1954, la Teatrul Muzical „N. Leonard” din Galaţi, în spectacolul „Sugestii şi reclamaţii”, cu piesele „E toamnă iar” (Şt. Kardoş) şi „Povestea cu Ileana Cosânzeana” (N. Kirculescu).

Din anul 1961, a început să cânte la posturile de radio şi televiziune, a apărut în spectacole de varietăţi, concerte, recitaluri. În televiziune a debutat 1962, iar la radio – un an mai târziu, conform site-ul www.bestmusic.ro.

În perioada 1965-1971, a colaborat cu Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti, ca invitat permanent, iar din 1972, timp de opt ani, a lucrat la Teatrul „Fantasio” din Constanţa. Împreună cu Ionel Miron şi Ilona Moţica, a montat spectacolul „Fantasio Studio 1”, jucat în stagiunile 1970-1971 şi 1971-1972 ale teatrului constănţean.

Primul său single a apărut în 1966, notează site-ul citat.

De-a lungul vastei sale cariere, a participat la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, la Festivalul de la Berlin (1968), la cel de la Poznan (1978). A fost laureat al Concursului de creaţie şi interpretare „Melodii ’79” pentru interpretarea cântecului „Am auzit de dragoste” (V. Veselovschi).

În anul 1998, la Constanţa, a primit Diploma de Excelenţă la Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, iar în 2000 a obţinut Premiul Naţional de Revistă, arată Enciclopedia Muzicală a României (www.abcmuzical.ro). În 2002, a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Uşoare Româneşti „O zi printre stele” a Ministerului Culturii şi Cultelor şi tot în anul 2002 a fost desemnat Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi.

În 2004, preşedintele României i-a conferit lui Alexandru Jula, solist vocal al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, „pentru dăruirea şi talentul de care a dat dovadă timp de 50 de ani pe scena teatrului muzical românesc, încântând numeroase generaţii de spectatori”.

În 2017, în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Premiilor Muzicale Radio România, i-a fost înmânat Premiul special pentru întreaga carieră.

În 2012, a apărut cartea biografică „Alexandru Jula”, iar în 2013 a fost lansat volumul „Alexandru Jula, ultimul romantic”, ambele lucrări fiind scrise de Oana Georgescu.

Din repertoriul artistului amintim: „Floare albă din Pireu”, „Soţia prietenului meu”, „Cânta o mandolină”, „Nu-ţi fie teamă” şi „Dacă spui că mă iubeşti”, „Mi-eşti dragă”, „Într-o barcă de pescar”, „Voi milioane de inimi”, „Nu ştiu ce să cred”, „Nu şterge lacrima”, „Pe ape departe”, „Tu mă poţi schimba”, „Primăvara”, „Când liliacul va-nflori din nou”, „Primul ghiocel”, „Alergând după o stea”, „Eşti tu”, „Soare, soare” ori „Paharul de argint”.

La 28 mai 2018, cunoscutul interpret a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi, după ce a suferit un accident vascular cerebral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.