Municipalitatea scoate chiriaşii de „Grigore Moisil”, in strada!

35

Bistritenii nimanui!
Municipalitatea scoate chiriaşii de „Grigore Moisil”, in strada!

Aproape 50 de familii care locuiesc in camerele din internatul ce apartine Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” din municipiul Bistrita vor ramâne incepând cu 15 martie pe drumuri.
Decizia apartine Primariei Bistrita,prin Consiliul Local, care a somat conducerea şcolii inca de anul trecut sa ia masurile necesare pentru a elibera camerele respective.

La timpul respectiv, Gazeta de Bistrita a prezentat situatia celor afectati de decizia primarului Ovidiu Cretu, care considera ca ceea se intâmpla acolo este un abuz şi ca intr-un internat ar trebui sa locuiasca elevi şi nu familii. In plus, camerele au fost inchiriate fara sa existe in acest sens o hotarâre a Consiliului Local.
Oamenii au fost de nenumarate ori in audienta la primar insa singurul lucru pe care l-au obtinut in timp a fost prelungirea termenului la care ar fi trebuit sa evacueze camerele. Insa 15 martie a fost data scadenta.
In acelaşi imobil, la etajele superioare, locuiesc şi elevi care invata la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” şi care au domiciliul in alte localitati ale judetului. Conform celor declarate, la acea vreme, de conducerea unitatii de invatamânt, aceştia sunt in numar de 120.

Pe banii chiriaşilor s-au dotat sali de clasa

Deşi inchirierea camerelor internatului ce apartine Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” a fost facuta ilegal, dupa cum sustin oficialii municipalitatii, sumele platite drept chirie de catre locatari au constituit o buna sursa de venit şcolii. Anul trecut, Ioan Rusu, directorul Colegiului, recunoştea ca banii proveniti din chirii au fost utilizati pentru plata unor reparatii curente şi pentru achizitionarea de calculatoare in vederea dotarii salilor de clasa.
Cele aproape 50 de familii au platit lunar pâna acum o chirie de 91 de lei, plus utilitatile. Utilitatile au fost calculate in functie de numarul de persoane care ocupau o camera, gazul şi curentul electric fiind la comun, la fel ca şi o parte din apa (n. r – exista şi contoare in camere, individuale, dar şi unul comun).
Conform contractului de inchiriere, locatarii nu aveau voie sa faca niciun fel de modificare in camere, cu exceptia montarii unui contor de apa, pentru justificarea consumului, sau sa zugraveasca, insa unii au investit bani pentru a avea conditii cât mai bune de trai. Acum ca vor fi evacuati, imbunatatirile facute vor ramâne celor care vor ocupa camerele respective intr-un viitor foarte apropiat.

Primarul risca sa piarda voturi

Cum au ramas foarte putine zile pâna la data fatidica de 15 martie, chiriaşii din internatul Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” s-au adresat primarului Ovidiu Cretu, dar şi deputatului Radu Moldovan, prin intermediul mass-media, sperând sa gaseasca o cale de rezolvare pentru problema lor.
„Suntem 47 de familii care de la 15 martie vom fi evacuati de la internatul „Grigore Moisil”, unde locuim de 12 ani. Printre noi exista şi câtiva profesori navetişti, dar cei mai multi sunt familii cu copii, cu venituri modeste, care nu au unde sa plece, nu au o locuinta a lor. Nu avem nicio speranta ca vom primi locuinte sociale, deşi aşteptam de câtiva ani. Doar romii de pe Centru (n. r. – Centrul istoric al Bistritei) au aceasta şansa, deoarece centrul vechi trebuie renovat şi redat oraşului in toata splendoarea lui”, scriu oamenii in scrisoarea lor.
Şi pentru ca nu peste mult timp va incepe şi campania electorala pentru alegerile locale, chiriaşii de la „Grigore Moisil” tin sa puncteze şi acest aspect. Ei ii atentioneaza pe primarul Ovidiu Cretu, viceprimarul George Avram şi pe deputatul Radu Moldovan, toti trei membri ai PSD, ca risca sa piarda voturi numeroase, dat fiind faptul ca la problema lor nu este gasita o solutie.
„Noi nu contestam decizia primariei. Mai avem doar o intrebare pentru domnul Radu Moldovan, deoarece domnul primar şi domnul viceprimar Avram sunt membri ai PSD. Noi chiriaşii va intrebam: Nu ar fi trebuit acum, ca se incepe campania electorala şi vine primavara sa fiti mai buni la suflet şi sa ajutati oamenii cu o situatie materiala precara? Nu se putea gasi o solutie amiabila de ambele parti şi sa nu ne scoateti in strada? Nu sunt oare blocuri nou construite care inchiriaza apartamente sau garsoniere, cu o chirie de 200 – 300 RON, in raport cu veniturile noastre?
In acest caz ati pierdut câteva sute sau mii de alegatori, stimati domni! Cei mai multi am avut incredere in domnul Victor Ponta şi domnul Radu Moldovan, dar se vede ca lucrurile nu se vor schimba in bine.
Omul sarac va trai tot sarac, indiferent ce partid va guverna România!”, le transmit chiriaşii reprezentantilor PSD BN.

Solutia primariei – suna un prieten!

De cealalta parte a baricadei, municipalitatea nu are, deocamdata, solutii pentru cele 47 de familii care vor ramâne in curând fara un acoperiş deasupra capului.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Primariei Bistrita, Mihai Ruşti, cei care au domiciliul stabil in municipiu şi se incadreaza in criteriile stabilite de municipalitate pot solicita repartizarea unei locuinte sociale. De altfel, spune Ruşti, câtiva dintre locatarii de la „Grigore Moisil” au şi depus o astfel de cerere undeva in luna decembrie a anului trecut. Sunt insa pe lista de aşteptare, in functie de prioritati. Potrivit municipalitatii, anul acesta aproximativ in luna aprilie va mai fi dat in folosinta un bloc de locuinte sociale, iar alte doua undeva spre toamna.
Viceprimarul George Avram spune ca a avut intrevederi cu chiriaşii de câteva ori şi, chiar in toamna anului trecut i-a sfatuit sa işi depuna cereri, cât mai repede posibil, pentru locuinte sociale. In plus, Avram sustine ca nu toti cei care au obtinut o camera la internatul Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” sunt bistriteni.
„Aproximativ 60% sunt din Teleorman, Alexandria, nici macar din judet. Ei au intr-adevar mutatia pe Bistrita, dar pe alta adresa, ca sa li se poata face actele. Noi trebuie sa redam cladirea şcolii, ea apartine unei institutii de invatamânt. In plus exista foarte multi elevi care ar avea nevoie de o camera la internat, copii care invata la şcolile din Bistrita, şi care acum stau in gazda”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, viceprimarul Avram.
Oficialul municipalitatii a avansat ideea ca in internatul respectiv este foarte posibil ca Primaria Bistrita sa amenajeze cel putin o gradinita. Insa singura certitudine pe care o are la ora actuala Primaria Bistrita, este faptul ca cladirea internatului trebuie sa intre in renovare.
„Avem nevoie de gradinite, dar in acest moment nu s-a discutat ceva concret pentru locul respectiv. In plus mai e problema aceea cu gradinita de pe strada Balcescu, care arata cum arata şi trebuie şi acolo sa gasim o solutie. Avem multe cereri pentru locuri la gradinite. Oricum cladirea internatului trebuie sa intre cât mai repede in renovare. Asta se va intâmpla in momentul in care vor fi eliberate camerele respective”, a spus George Avram.
Având insa in vedere ca la Primaria Bistrita exista deja depuse, doar anul acesta, 400 de cereri pentru o locuinta sociala, cei de la Grigore Moisil vor avea ceva timp de aşteptat. Pâna una alta, solutiile vor trebui gasite de cei in cauza, adica sa apeleze la prieteni sau rude.


Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here