Primăria Bistrița vrea să demoleze o parte din locuințele de necesitate amenajate în Viișoara, pentru a face loc unui centru medical dedicat populației care locuiește în blocurile sociale și containerele din zonă. Proiectul are o valoare de 1,2 milioane de lei și deja are finanțare prin Planul de Redresare și Reziliență al României.

Locuitorii de la blocurile sociale și de la containerele din Viișoara vor avea un centru comunitar integrat. Consilierii locali ai municipiului Bistrița au aprobat în ședința ordinară de săptămâna trecută studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Acesta ar urma să coste 1,2 milioane de lei și să fie finanțat prin PNRR.

Centrul comunitar integrat ar urma să fie amenajat în apropierea locuințelor de necesitate de pe strada Speranței. Mai mult, pentru a face loc acestui centru vor fi demolate 4 locuințe de tip container, care au fost deja amenajate și va fi desfăcută fundația și platforma de beton pentru primele 6 locuințe de pe amplasament:

„În prezent, pe amplasament a fost autorizat un proiect pentru construirea și amplasarea a 20 de locuințe de necesitate tip container. S-au finalizat lucrările de fundații și platformele de beton pentru amplasarea acestora și au fost montate 4 locuințe (tip container). Se propune demontarea acestor 4 locuințe tip container și mutarea pe amplasamentele libere, desfacerea parțială a fundațiilor și platformelor de beton pentru primele 6 de pe amplasament pentru a se elibera amplasamentul pentru construirea centrului comunitar integrat”, se arată în proiectul de hotărâre, votat săptămâna trecută de consilierii municipali.

De la consultații medicale, la întâlniri de grup și consiliere școlară

Cu siguranță populația din zonă ar avea nevoie de un centru unde să primească nu doar consultații medicale, ci și consiliere psihologică și școlară, fiind compusă din mulți minori care nu mai frecventează școala și tot felul de persoane cu probleme sociale și psihologice. Acestei categorii se și adresează genul acesta de proiecte finanțate prin PNRR:

„Procentul de nevoi medicale nesatisfăcute se menține crescut în România. Există, de asemenea, diferențe privind accesul la servicii medicale în funcție de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venturi. Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural sau urban mic, cele din comunități marginalizate și cele cu nivel socio-economic scăzut au acces redus la îngrijirea medicală”, se mai arată în proiect.

Centrul comunitar integrat va fi amenajat pe 1.300 de mp și va fi format din o sală de așteptare de 23 de mp, grupuri sanitare, o sală pentru consiliere individuală medicală și/sau întâlniri de grup, un cabinet medical și o sală de tratamente, o sală pentru consiliere socială și activități de consiliere/mediere școlară și alte activități educative.

Termenul de finalizare al investiției este foarte scurt: 6 luni și este posibil pentru că se recomandă construirea unei clădiri monobloc cu structură din metal și închideri cu panouri sandwich, pe fundații cu placă de beton. Accesul în incintă se realizează din strada Speranței, pe o poartă de acces. Pe acoperișul clădirii vor fi amplasate 12 panouri fotovoltaice.

Din suprafața totală de 2000 de mp, pe 120 de mp se vor amenaja spații verzi.  Clădirea va fi aliniată cu containerele locuințele de pe latura SV a zonei studiate, paralele cu aceasta.

„Cartierul” oropsiților Bistriței, format din 20 de locuințe tip container

Locuințele modulare, de tip container, sunt destinate celor mai săraci dintre bistrițeni, care nu-și permit nici măcar chiria modică de la blocurile sociale și nici să le întrețină. Municipalitatea a gândit un astfel de „cartier” al oropsiților tot în Viișoara, lângă blocurile sociale. Acesta este format din 20 de astfel de containere, care vor avea toate condițiile pe care le au și cei care locuiesc la blocurile sociale din apropiere.

Destinate celor mai săraci dintre bistrițeni, locuințele modulare n-au fost ieftine deloc. Doar pentru pregătirea terenului a fost alocată acum câțiva ani suma de 600.000 de lei. Odată ce va fi finalizat și centrul medical, terenul urmează să fie împrejmuit și să aibă o poartă de acces.

Aleile de acces vor fi pavate, iar containerele modulare racordate la rețeaua de colectare a apelor pluviale, la canalizare și branșate la rețeaua de distribuție a apei și la rețeaua electrică.

Doar studiul de fezabilitate pentru acest proiect a costat 15.000 de lei, proiectul tehnic și detaliile de execuție încă 15.000 de lei, iar consultanța 21.000 de lei. 21.000 de lei a costat și auditul financiar, iar asistența tehnică 13.000 de lei. În total, Primăria Bistrița a dat 71.000 de lei doar pe hârtii și studii.

Amenajarea platformei unde urmează să fie amplasate containerele mai costă 250.000 de lei, amenajarea terenului 13.500 de lei, iar amenajarea aleii de acces 80.000 de lei. Pentru împrejmuirea terenului municipalitatea mai trebuie să aloce 100.000 de lei, iar pentru montarea efectivă a containerelor 7.000 de lei.

Nici racordarea containerelor la utilități nu este ieftină. Racordarea la electricitate costă 16.400 de lei, racordarea la apă 27.900 de lei, iar racordarea la canalizare 71.400 de lei.

Primele 8 locuințe au fost achiziționate în 2018, cu 150.000 de lei bucata, de trei ori prețul estimat cu 5 ani înainte, respectiv în anul 2013. Containerele achiziționate au 4 încăperi: cameră de zi, dormitor, grup sanitar și bucătărie. Un container are 6 metri lungime, 2,5 metri lățime și 2,7 metri înălțime.

Acum un deceniu, municipalitatea visa la 60 de astfel de locuințe

Ideea de a achiziționa locuințe de necesitate unde să fie mutați săracii Bistriței nu este una deloc nouă. Aceasta este vehiculată încă din anul 2011, fiind promovată intens de viceprimarul de la acea vreme, Andrei Rusu.

Pe atunci, municipalitatea visa la 60 de astfel de locuințe, care urmau să fie amplasate pe Dealul Viilor. Anterior acestui studiu de fezabilitate au mai fost făcute două, care luau în calcul 64 astfel de locuințe.

La gândul că le va fi afectată liniștea și integritatea gospodăriilor lor, localnicii din Viișoara au protestat împotriva proiectului municipalității. Astfel, prin 2013, 64 de cetăţeni din Viişoara au întocmit o contestaţie pe care au înaintat-o şi Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, oamenii motivând că zona pe care ar urma să fie amplasate containerele de locuit, cunoscută ca fiind Dealul Viilor, este de fapt pajişte şi se află în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, singurul care îi poate schimba destinaţia, conform Legii 214/2011.

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a ajuns la concluzia atunci că Primăria Bistrița nu respectă legea și a înaintat o plângere prealabilă împotriva hotărârii adoptate de Consiliul Local. Mai mult decât atât, Instituţia Prefectului considera că nu s-a respectat legea nici în cazul întocmirii studiului de fezabilitate.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.