Primăria Bistrița vrea mai mult spațiu verde în municipiu și este pregătită să cheltuie milioane bune pentru acest deziderat. În perioada următoare vor fi amenajate două parcuri, unul în Viișoara, iar altul în Subcetate. De asemenea, municipalitatea pregătește un parc în Wonderland și reabilitează parcul dendrologic de lângă Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Cel mai ieftin este parcul din Subcetate, care va fi realizat cu 900.000 de lei. Pentru celelalte, Primăria alocă între 2,6 milioane de lei și 4 milioane de lei.

Peste 10 milioane de lei va cheltui Primăria Bistrița în perioada următoare pentru amenajarea de la zero a trei parcuri și reabilitarea parcului dendrologic de lângă Colegiul Național Liviu Rebreanu, care completează practic lucrările de modernizare a clădirii principale a școlii.

Potul cel mare pare să fi fost prins de constructorul CML, care a pus mâna pe 3 contracte. Acesta se va ocupa de parcul din Subcetate, de cel din Viișoara, precum și de cel din Wonderland.

Cel mai „ieftin” parc este unul situat în Subcetate, mai exact pe strada Busuiocului, pe un teren ce se întinde pe 2.100 de metri pătrați. Acesta va fi amenajat de către CML, pentru 900.000 de lei.

Constructorul trebuie să asigure 3 puncte de acces spre parc, să planteze flori și plante care să asigure un aspect vizual deosebit în toate sezoanele și să amenajeze trei alei pietonale.

 „Se vor amplasa 10 bănci pe întreaga suprafață, atât la soare, cât și la umbră, iar partea sud-vestică se propune amplasarea obiectelor fitness și a unei filigorii de 20 de mp. De-a lungu aleilor se vor regăsi amplasate 3 cișmele cu apă potabilă”, se arată în caietul de sarcini al licitației organizate și atribuite deja de municipalitate.

Mai sunt prevăzute 8 coșuri de gunoi, iar scuarul va avea instalație de supraveghere video, datele fiind transmise către sistemul centralizat de supraveghere a orașului. Acesta va fi dotat și cu sistem de irigații automat și va dispune de rețele de alimentare cu apă și canalizare pentru cișmelele prevăzute.

2,6 milioane de lei pentru un parc cu grătare în Viișoara

Ignorați din acest punct de vedere, în viitorul apropiat și locuitorii din Viișoara vor avea un parc, pentru care municipalitatea a alocat 2,6 milioane de lei. Acesta va fi amenajat pe malurile râului Bistrița, proiectul propunându-și reconversia funcțională a unui teren și transformarea lui în zonă de agrement și petrecere a timpului liber.

Printre lucrările propuse se numără gazonarea terenului și plantarea de arbori și arbuști, realizarea unei alei pietonale cu acces auto și parcări. Acestea, alături de mobilierul urban prevăzut nu trebuie să depășească 10% din suprafața totală a spațiului verde.

Terenul trebuie racordat la utilitățile publice, iar parcul va fi dotat cu grupuri sanitare, mobilier urban, aparate de fitness și teren de sport. Locuitorii cartierului Viișoara vor putea face acolo și grătare, parcul fiind prevăzut cu obiecte dedicate gătitului în aer liber. Licitația a fost câștigată tot de CML, care în acești bani va trebui să asigure și documentațiile tehnico-economice și avizele necesare.

Wonderlandul va avea parc cu piste de biciclete

Cel mai scump parc ce va fi amenajat începând cu acest an este cel din zona Wonderland, care va fi situat în apropierea pârtiei de schi. Acesta costă nu mai puțin de 4 milioane de lei și include și piste pentru cicliști.

„Municipiul Bistrița propune reconversia funcțională a unei suprafețe de teren degradat și neutilizat din zona Complexului Sportiv Polivalent din localitatea componentă Unirea și transformarea lui în zonă de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate. Realizarea parcului din această zonă va conduce la creșterea suprafețelor verzi de la nivelul municipiului, pe fondul reintegrării în circuitul urban al spațiilor verzi ale acestuia”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Printre lucrările propuse se numără: înierbarea suprafețelor, plantarea de arbori și arbuști, dar și crearea de facilități pentru recreere pe terenul amenajat, dotare mobilier urban, construcții alei, piste de biciclete. Vor fi instalate de asemenea și bazine/rezervoare de colectare a apei pluviale subterane, sistem de supraveghere video, iar terenul va fi împrejmuit.

CML se va ocupa și de lucrări, dar și de documentațiile tehnice. Constructorul are la dispoziție 27 de luni pentru a finaliza tot ce ține de partea tehnică și de lucrări.

Și parcul dendrologic din prajma Colegiului Național Liviu Rebreanu va fi reamenajat, pentru lucrări alocându-se aproape 3 milioane de lei. Licitația pentru acest contract este încă în derulare. Firma care va câștiga va asigura și documentația tehnică și va avea la dispoziție 12 luni pentru finalizarea lucrărilor.

Printre lucrările propuse se numără: revitalizarea și reamenajarea parcului dendrologic, reînnoirea vegetației, un sistem automat de irigare, amenajarea mai multor alei.

Parcul va fi dotat cu două cișmele, coșuri de gunoi și bănci. Vor fi amplasate și panouri „în scop educațional” care să le spună vizitatorilor povestea grădinii. Pentru prima dată, va fi asigurat accesul bistrițenilor către acest parc, cu două porți de acces din fier forjat, automatizate. Aleile parcului vor fi și ele iluminate, iar grădina va avea și un lac artificial, amplasat spre strada Zimbrului.

Lucrările mai prevăd și înlocuirea asfaltului din curtea școlii, dar și pavarea trotuarelor și amplasarea de mobilier urban în curte – bănci și coșuri de gunoi, dar și suporturi pentru biciclete. În cadrul acestui proiect se va asigura și iluminarea arhitecturală a fațadei colegiului.

Municipalitatea va acorda atenție și spațiilor de joacă pentru copii anul acesta. La ultima ședință de Consiliu Local, primarul Ioan Turc a spus că va reamenaja 13 locuri de joacă pentru copii, elementele și mobilierul în acest sens fiind deja achiziționate.

Primarul nu a făcut publică și suma alocată pentru modernizarea acestor locuri de joacă pentru copii, însă a vehiculat o idee interesantă. Acesta a spus că în cazul locurilor de joacă pentru copii se va apela la un parteneriat cu agenții economici, care vor avea șansa să se implice în comunitate.

Agenții economici vor pune la dispoziție mobilier inteligent pentru aceste parcuri. Este vorba în principal de coșuri de gunoi cu autocompactare și bănci inteligente. Cum arată o bancă „smart”? Acestea au un panou fotovoltaic, senzori pentru monitorizarea calității aerului, poturi USB pentru încărcarea telefonului precum și încărcare wireless. Băncile smart vor asigura Wi-fi gratuit în parcuri și oferă posibilitatea de expunere publicitară.

(foto: ARHIVĂ)

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.