Deputatul USR Cristina Iurișniți, spune că în județul Bistrița-Năsăud transparența decizională este doar „de ochii lumii” în mai mult de două treimi dintre UAT-uri. „Instituția Prefectului poate și trebuie să oblige administrațiile locale să intre în legalitate!”, subliniază aleasa bistrițeancă.

Potrivit Cristinei Iurișniți, deși legislația română în domeniul transparenței decizionale prevede obligativitatea din partea tuturor unităților administrativ-teritoriale de a face publice toate hotărârile de consilii locale, foarte puține dintre aceastea se conformează reglementărilor legale în vigoare.

În urma unei analize, efectuate de către biroul parlamentar al Uniunii Salvați România Bistrița-Năsăud, s-a constatat că dintre cele 62 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ, doar 19 (31%) dintre ele își publică hotărârile de consiliu local (HCL) pe site-urile de internet și un număr și mai mic, de doar 14 UAT-uri (23%), publică și proiectele de HCL.

Procentele sunt descurajatoare, având în vedere că norme legale în acest sens au fost adoptate încă de acum 21 de ani! Și asta în condițiile în care, totuși, 53 de primării (adică 85%) au un website funcțional și alocă inclusiv resurse financiare consistente în această direcție (mentenanță, administrare conținut)„, susține aleasa bistrițeancă.

Cristina Iurișniți este de părere că, un prim pas în direcția facilitării accesului real și neîngrădit al cetățenilor la informațiile de interes public, și în același timp pentru respectarea legislației privind transparența decizională, se poate face prin verificarea periodică a publicării obligatorie a rapoartelor anuale de către UAT-uri.

Potrivit reglementărilor legale, prevăzute la articolul 4, alineatul b), precum și la articolul 13 din Legea nr. 52 din 2003, autoritățile administrației publice locale au obligația de a publica rapoartele anuale de transparență decizională. Aceeași obligație există și în temeiul art. 5 alineatul 3 din Legea nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informații de interes public.

De asemenea, Guvernul României a adoptat Procedura din 3 iulie 2019 de organizare și publicare a monitoarelor oficiale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în format electronic. La o simplă verificare prin sondaj a acestor monitoare oficiale locale, se poate constata că o foarte mică parte dintre acestea funcționează efectiv!

Pentru intrarea în legalitate, am solicitat Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, la finele săptămânii trecute, prin Biroul parlamentar al Uniunii Salvați România, ca în temeiul art. 249–276 din Codul Administrativ, precum și ale art. 241 alineatul 1, în special litera d), exercitarea fără întârziere a atribuțiilor în sensul obligării primăriilor din județ să publice Hotărârile de Consiliu Local adoptate, precum și proiectele de HCL de pe ordinea de zi, anterior ședințelor de consiliu local.

Este inadmisibil ca, deși există legislație în domeniu de mai bine de două decenii, în toată această perioadă cheltuindu-se anual sume importante de bani pentru transparența decizională la nivel local, aceasta să lipsească cu desăvârșire în cele mai multe cazuri, iar în altele să fie făcută la modul superficial, doar „de ochii lumii”.

Considerăm că este esențial și în beneficiul real al cetățenilor ca toate aceste neajunsuri să fie remediate în cel mai scurt timp, prin obligarea UAT-urilor să intre în legalitate de îndată!„, mai arată deputata USR.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.