Cei şase etnici romi care în urmă cu o săptămână au fost acuzaţi şi reţinuţi sub acuzaţia de trafic de persoane, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Sentinţa a fost pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi menţinută de Curtea de Apel Cluj. Instanţa a avut în vedere pericolul social deosebit de ridicat pe care îl reprezintă cei şase, în condiţiile în care doar doi din cei şase nu au antecedente penale.

 

Unul dintre şoferii care i-a însoţit pe cei şase romi în Turcia, considerat de procurori ca fiind parte vătămată în condiţiile în care acesta nu ştia din start ce preocupări au de fapt cei din clanul Varga, a dezvăluit pentru Gazeta de Bistriţa mai multe aspecte petrecute pe parcursul celor opt zile cât a stat în Ţara Semilunii. Totodată, el ne-a confirmat şi accidentul despre care am făcut referire în numărul trecut al publicaţiei noastre, şi la care a fost martor, punctând clipele de groază prin care a trecut în acele momente, dar şi după.

 

Din motivarea sentinţei pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud nu reiese foarte tare faptul că procurorii ar avea probe de necontestat în ceea ce priveşte traficul de persoane, faptă comisă de Varga Vadar, Varga Daniel Marius,Varga Radu,Varga Gusti,Varga Alexandru Suraj şiVarga Petru Daniel, inculpaţi în acest dosar instrumentat de procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud.

Potrivit documentului citat, procurorii motivează propunerea de arestare preventivă a celor şase etnici romi prin faptul că aceştia prezintă un grad de pericol social foarte ridicat în condiţiile în care majoritatea dintre ei au antecedente penale, precum şi în raport cum aceştia au acţionat pentru a-i convinge pe cei doi şoferi – Stiven şi Tiberiu – să îi însoţească în Turcia, distorsionând realitatea.

 

Inculpaţii prezintă un grad de pericol social ridicat

„ (…) se menţionează prin referat că din datele existente rezultă că în cursul anului 2015, în contextul actual internaţional cauzat de criza politică din Siria, Irak, etc., numitul Varga Gusti, în timp ce se afla împreună cu membrii familiei sale n Turcia, în oraşul Izmir şi unde toţi practicau cerşetoria, prin folosirea minorilor din interiorul familiilor Varga, a găsit o formă mult mai bănoasă ca membrii familiilor Varga să obţină în mod ilegal sume mari de bani, prin efectuarea de transporturi ilegqle cu persoane refugiate ce provin din Siria, Irak, etc., persoane care se aflau în număr mare în Turcia şi cărora să le faciliteze trecerea frauduloasă a graniţelor Turciei, Greciei, etc., pentru ca acestea să pătrundă în mod ilegal pe teritoriul spaţiului Uniunii Europene.

Întrucât aceste activităţi de transport de persoane transfuge erau deosebit de periculoase în zonele de conflict, inclusiv în Turcia, iar persoanele, şoferi, care ar fi putut efectua efectiv aceste transporturi nu îşi manifestau în mod liber consimţământul pentru a realiza aceste activităţi (ce presupuneau introducerea unui număr de 40-50 de persoane de cetăţenie siriană, bărbaţi, femei, copii cu bagajeşi obiecte personale etc. în interiorul unei dube de transport marfă, cu mult peste limita fizică a fiecărui transport în parte, dube care nu aveau nici măcar aerisire, dar şi nici alte condiţii decente pentru transportul persoanelor, precum şi realizarea transporturilor cu ajutorul unor autoturisme pe post de antemergători, în care se aflau persoane periculoase şi înarmate, tocmai pentru a se sustrage eventualelor controale ale organelor de poliţie, transporturi care, în cele mai multe cazuri, punea în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor refugiate etc.), dar în schimb dorinţa de a câştiga în mod facil sume mari de bani, decât toate riscurile unor astfel de transporturi, numitul Varga Gusti a constituit un grup infracţional organizat, format din majoritatea membrilor familiei sale care au avut rolul de a induce în eroare, prin prezentarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului în legătură cu prestarea de diferite servicii, diferite persoane, în special şoferi şi de a reuşi să le aducă din ţara de destinaţie, în speţă Turcia, unde persoanele vătămate să presteze, în mod forţat, servicii de transport de refugiaţi sirieni, în condiţii de risc ridicat”, se arată în documentul citat.

Procurorii mai arată că persoanele vătămate, adică şoferii, racolate prin inducere în eroare, odată ajunse în Turcia, au fost constrânşi să presteze transporturile sub ameninţarea cu acte de violenţă, în condiţiile în care membri grupului infracţional turc erau înarmaţi cu săbii, macete, dar şi arme de foc.

„Analiza actelor de urmărire penală a condus la concluzia că, la momentul de faţă, există suficiente probe că cei 6 inculpaţi, cercetaţi în prezenta cauză, au săvârşit infracţiunile pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, dar şi împrejurări de fapt care conturează periculozitatea socială a celor 6 inculpaţi care nu au nici ocupaţie, nici un loc de muncă şi au preferat să ducă fiecare câte un stil de viaţă parazitar, în sensul că aceştia şi membrii familiilor lor, printre care şi copii de vârstă foarte mică, circa 8 luni, 1 an, 2 ani, s-au ocupat tot timpul în diferite ţări din Uniunea Europeană doar ci practicarea cerşetoriei, respectiv cu folosirea minorilor în scop de cerşetorie.

Cei 6 inculpaţi, în cursul anului 2015 şi până în prezent văzând că s-ar putea câştiga mai mulţi bani din transporturile cu persoane de cetăţenie siriană decât prin practicarea cerşetoriei sau folosirea minorilor în scop de cerşetorie, au conturat şi pus în aplicare un plan infracţionale centrat pe inducerea în eroarea unor persoane de sex masculin, posesori de permis de conducere, cu privire la scopul şi obiectul activităţii pe care persoanele vătămate urmau să o desfăşoare şi au decis să exploateze cel puţin 2 persoane vătămate, prin constrângere şi ameninţare, pentru ca acestea să realizeze în Turcia o multitudine de transporturi cu persoane de cetăţenie siriană, toţi inculpaţii profitând de naivitatea persoanelor vătămate traficate în prezentul dosar, cât şi de situaţi precară a cetăţenilor sirieni (…)”, se mai precizează în motivare.

 

Patru, din şase au antecedente penale

Procurorii au pus accentul în referatul care a ajuns pe masa judecătorilor şi pe faptul că patru din cei 6 inculpaţi au antecedente penale, în acest context constatând-se astfel un crescendo al activităţii infracţionale.

Spre exemplu, Varga Suraj a fost condamnat la două pedepse a câte 8 luni de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni pentru conducerea unui autovehicul fără permis.

Varga Petru Daniel are o condamnare de unan şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru şantaj. Acesta este fratele lui Boby Varga, cel care în 2014 a desfigurat un student clujean în centrul Clujului. La aproximativ două lunidupă acest incident, Boby a murit într-un accidentcumplit, după ce a intrat într-un cap de pod cu autoturismul pe care îl conducea.

Neîmpăcaţi dupămoartealui Boby, cei din familia Varga, locuitori ai comunei Nimigea, au încercat să caute vinovaţi, astfel că şi-au îndreptat atenţia către un consătean care i-ar fi făcut rost tânărului de un permis de conducere fals. Drept urmare, doi dintre fraţii lui BobyVarga – Petru Daniel şi Robert Călin, acesta din urmă fiind minor la acea vreme -, precum şi tatăl acestora – Petru Lucian Varga auînceput să îl şantajeze pe om, cerându-i bani, fiindcă altfelva ajunge pe mâna poliţiei. Figura nu a ţinut, astfel că pe mâna poliţiei, dar şi a procurorilor, au ajuns cei trei şantajişti. În final au fost trimişi în judecată, sentinţa fiind pronunţată în iulie 2015.

Varga Gusti, cel care este considerat capul grupării infracţionale, are o sancţiune cu caracter administrativ, o amendă transformată în muncă în folosul comunităţii.

Varga Radu a fost şi el condamnat în 2007 la 5 ani de închisoare cu executare pentru tâlhărie.

„(…) pedepsele nu i-au determinat pe aceştia să renunţe la propriul lor comportament anti-social şi aceste sancţiuni nu au avut efectul descurajant şi de îndreptare”, se punctează în motivare, concluzionându-se că „singura măsură preventivă aptă să ducă la îndeplinire buna desfăşurare a procesului penal, la împiedicarea inculpaţilor de a mai comite noi acte materiale de trafic de persoane şi de a înlătura starea de pericol pentru ordinea publică”.

 

varga vadar

A mers în Turcia sub presiunea ameninţărilor

Tiberiu, unul dintre şoferii care i-au însoţit pe cei din clanul Varga în Turcia şi a transportat sirieni cu unul din microbuze, s-a decis să vorbească despre perioada premergătoare plecării sale acolo, dar şi despre zilele petrecute în Ţara Semilunii.

Acesta spune că a fost contactat de cei din clanul Varga cu circa două luni înainte de plecarea în Turcia, în condiţiile în care el mai avusese de a face cu ei. Fiindcă începuse să îi evite, Tiberiu susţine că au început să curgă ameninţările la adresa lui, dar şi a familiei sale, în special la adresa copiilor.

„Eu ca eu, dar gândiţi-vă ce am simţit când am auzit pomenindu-i de copii. Nici acum lucrurile nu s-au liniştit. Acolo în Turcia, ăştia nici măcar pe copii lor nu şi i-au iertat. Am văzut copil de 3 luni în braţe la cerşit în timp ce mă-sa cânta ci acordeonul. Am văzut faţă de 7 ani cântând ci acordeonul. Cânta să facă bani. Dacă nu venea cu suma necesară o dădea cu capul de maşină. Erau din Sîngeorz Băi, clanul e mai mare.

Înainte de faza cu Turcia am fost obligat să stau cu ei în Slovacia timp de 4 luni cu Brânză. I-am spus să mă lase să vin acasă că îmi găsisem de lucru. «Îţi tai tendoanele, te bag în cărucior», mi-a spus. M-au ameninţat şi atunci când nu le-am mai răspuns la telefon. «Sar din viză, îl distrug», aşa mi s-a transmis printr-un prieten foarte bun, relaţia de prietenie fiind cunoscută de cei din clanul Varga”, povesteşte Tiberiu.

Despre ameninţări i-a povestit unui prieten despre care spune că e poliţist, dar în final tot a plecat cu Varga în Turcia. Culmea este că şi după ce a venit din Turcia, şoferul a fost obligat să îi ducă în Anglia.

Întrebat fiind cum de cei din clanul Varga au insista atât de mult să le fie şofer, în condiţiile în care nu este unicul din zonă cu permis de conducere, Tiberiu are şi o explicaţie: Defectul meu este că am o memorie fotografică foarte bună, dacă am trecut o dată pe un drum a doua oară îl ştiu ca-n palmă. Mie nu-mi trebuie GPS, nu-mi trebuie hartă, mă duc direct la destinaţie”.

 

Un accident le-a grăbit întoarcerea în ţară

În perioada petrecută în Turcia, Tiberiu spune că a făcut doar patru transporturi, două într-o singură zi, iar în alte două zile câte unul. Despre reîntoarcerea în ţară, Tiberiu recunoaşte că a fost grăbită de un accident care a avut loc pe autostradă, accident în urma căruia au murit mai mulţi sirieni.

A doua zi dup accident Bozbici (n. r .- Varga Vadar, Suraj, Brânză (n. r. –Varga Daniel Marius), etc., în fara lui Radu Varga, toţi au mers la locul accidentului. Era plin de poliţie şi jandarmi. Mai bine două săptămâni din cauza accidentului respectiv nu am putu dormi, îi auzeam pe oamenii aceia strigând, urlând. Auzeam tot timpul sunetul din momentul în care au fost loviţi de maşini. În microbuz au fost îmbarcate 53 de persoane, în Izmir, ştiu câte au fost pentru că i-am numărat. Iniţial trebuia să mergem noi, apoi turcii au contramandat. În noaptea respectivă, Gusti varga, care era într-o cursă a făcut o pană şi l-a sunat pe Suraj să îi ducă o roată de rezervă. Am plecat cu el. Când am ajuns în apropierea unde era maşina lui Gusti Varga, am văzut microbuzul care plecase cu cei 53 de sirieni, mulţi erau daţi jos cu mâinile pe cap în genunchi. La un moment dat s-a creat o ambuscadă şi câţiva au fugit. Atunci au fost loviţi de maşini. Nu vă pot spune ce zgomote au fost atunci… urletele alea nu aş vrea să le audă nimeni, e de nedescris…”, a povestit Tiberiu.

Acest eveniment a provocat de fapt reîntoarcerea în ţară.

De atunci încoace, şoferul spune că a mai avut parte de ameninţări, şi nu doar el ci şi bunul său prieten prin care cei din clanul Varga i-au transmis ameninţările în vară înainte de plecarea în Turcia. Cu toate acestea, omul nu a cerut însă ferm o protecţie din partea oamenilor legii.

„Eu le-am spus că sunt în continuare ameninţat, însă mi-au răspuns că dacă se întâmplă ceva să îi anunţ telefonic. Dar până să ajungă ei, se poate întâmpla orice…”, a spus acesta cu amărăciune.

 

curtea de apel cluj

Există un al treilea şofer

În afara celor doi şoferi a mai fost unul care însă în mod ciudat nu apare în ancheta procurorilor DIICOT, deşi, potrivit informaţiilor Gazeta de Bistriţa, numele acestuia este cunoscut, dar şi faptul că este bistriţean care nu are nişte îndeletniciri tocmai ortodoxe.

3 COMENTARII

  1. este multa minciuna din toata povestea aceasta care a declarat acest tiberuil ca afost terorizat de acesti clanul varga dar el mergea la ei si se arvona casa miearga cu ei si le cerea bani an avans ,,.eu vaspun finca eu al cunos si stiu cine este si ce face si politia din nasaud alstiu ce face ,, da anadevar este ca nulau mai platit la antoarcere finca eu lau platit anainte de amerge an tari si cand siea ca trebuia sa miearga cu ei el safacea nevazut este adevarat ca mai strigau la el macar casa ledea bani an napoi dar el daca naviea si atunci mergea cu ei,,.

  2. Soferii complici…nu sau anteles la baii..se vede din avion ca e mai mult decat se spune..pe de alta parte anchetatorii vor sa dea o lectie Europei ca noii avem granite sigure si dam acest caz…prindeti voi nu an urma unui denunt si ala cu probe slabe…aduceti probe,gasiti din cei 600 de sirieni unul care sa declare an acest dosat foarte subtire,dati 29 de zile si cautati probe?Asa se facea an timpul lui Ceausescu…Europa pune presiune(si bine face)si asta e raspunsul Romaniei instrumentand un caz care nare probe solide?Vinovatii sa plateasca dar nu scoatetii castanele din foc cu mainile acestor oameni ganditiva ca avem un Dumnezeu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.