Moody's a retrogradat ratingurile a 26 de bănci italiene cu între una şi patru trepte, printre acestea numărându-se şi grupurile UniCredit şi Intesa Sanpaolo, agenţia acuzând declinul profiturilor instituţiilor şi deteriorarea perspectivelor economice ale Italiei.
Ratingul UniCredit, cea mai mare bancă italiană, prezentă şi în România, a fost coborât cu o treaptă de la A2 la A3.
Intesa Sanpaolo, a doua bancă din Italia, care are de asemenea operaţiuni şi pe piaţa românească, a fost de asemenea retrogradată de la A2 la A3, potrivit unui comunicat transmis luni seara de Moody's.
Agenţia a menţinut perspectiva ratingurilor băncilor italiene la negativă.
Retrogradările anunţate luni reprezintă, în parte, consecinţe ale deciziei din 13 februarie a Moody's de a coborî ratingurile Italiei, Spaniei şi altor patru state europene, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro.
Ratingul Italiei a fost redus atunci de la A2 la A3, cu perspectivă negativă.
Nivelul A3 este, în metodologia Moody's, cu patru trepte deasupra categoriei "junk", nerecomandată pentru investiţii pe termen lung.
"Ratingurile băncilor italiene sunt acum printre cele mai scăzute din statele europene cu economii avansate, reflectând vulnerabilitatea acestor instituţii la condiţiile operaţionale adverse din ţară şi din Europa", se spune în comunicatul Moody's.
O nouă rundă de recesiune în Italia şi măsurile de austeritate adoptate din toamna anului trecut afectează cererea pe termen scurt în economie, generând condiţii operaţionale tot mai dificile pentru bănci, se arată în comunicat.
Problemele din economie generează deteriorarea calităţii activelor, împingând în sus costul riscului, iar performanţele operaţionale ale băncilor sunt tot mai slabe.
Totodată, accestul tot mai dificil la finanţare din piaţă va exercita presiuni suplimentare asupra băncilor în sensul reducerii activelor, strategie care afectează afacerile şi profitul.
Valoarea obligaţiunilor statului italian deţinute de băncile locale a crescut puternic în primele două luni ale acestui an, rezultat al injecţiilor de lichiditate de 1.000 miliarde euro efectuate de Banca Centrală Europeană în decembrie şi februarie, notează Bloomberg.
Soldul datoriei de stat către băncile locale a crescut în ianuarie şi februarie cu 28%, la 267 miliarde euro, potrivit cifrelor Băncii Italiei citate de Bloomberg.
Băncile italiene au absorbot aproape un sfert din fondurile oferite de BCE în cadrul celor două operaţiuni de refinanţare pe trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.