Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, i-a transmis pe Facebook, un mesaj ministrului de Interne Marcel Vela, solicitându-i acestuia să dispună de urgență folosirea sistemelor Real Time PCR existente în cadrul DSVSA-urilor, pentru testarea probelor prelevate de la pacienții suspectați de infecții cu coronavirus. Solicitarea lui Moldovan vine în contextul în care doar din Bistrița-Năsăud au fost transmise spre testare de mai bine de 3 zile, 92 de probe, pentru care nu a fost primit niciun rezultat.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud arată în mesajul adresat ministrulșui Vela, faptul că majoritatea județelor dipun la nivelul Direcțiilor Sanitar Veterinare sisteme Real Time PCR, singurul lucru de care au nevoie fiind kit-ul de lucru.

Suntem în mijlocul Scenariului 3, România va intra în stare de urgență,  județe întregi așteaptă rezultatele prelevării probelor coronavirusului și oamenii sunt puși în pericol, dar în acest moment se face Real Time PCR DOAR în câteva județe.
Acest lucru, cu toate că majoritatea județelor, prin structurile sanitar-veterinare teritoriale dispun de această aparatură, având nevoie doar de KIT-ul de lucru pentru CoVid-19.

Mai exact, Real Time PCR-ul este disponibil în majoritatea Laboratorelor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, organizate ca servicii în cadrul Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor la nivelul fiecarui județ. Acolo sunt specialiști medici veterinari care deja au folosit aparatura, cunosc procedurile și așteaptă doar să ajute în această pandemie„, a scris Radu Moldovan.

În acest context, președintele CJ Bistrița-Năsăud îl roagă pe ministrul de Interne și totodată președintele Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Marcel Vela, să integreze această măsură în Planul de Măsuri al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, astfel încât testarea probelor prelevate să poată fi realizată cât mai repede.

Am rugămintea să luați această măsură și să o integrați în Planul de Măsuri al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, prin dispunerea de urgență a folosirii acestei aparaturi și reducerea timpilor de diagnosticare, pentru că, în această perioadă, fiecare moment este prețios.

 S-a pierdut deja prea mult timp și oamenii au nevoie de măsuri ferme. De exemplu, din județul Bistrița-Năsăud am trimis 92 de probe la Cluj și de 3 zile nu am primt niciun rezultat!

Este inadmisibil ca Laboratoarele din cadrul DSVSA să dispună de Real Time PCR și oamenii să aștepte zile-ntregi după rezultat!„, a transmis Radu Moldovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here