Mişcarea Naţional Democrată (MND), o organizaţie din Basarabia care susţine că moldovenii sunt o naţiune de sine stătătoare, diferită de români, atât etnic cât şi cultural, a organizat vineri, 10 ianuarie, un marş pe străzile din Chişinău, prin care a cerut dezmembrarea României şi crearea ”Moldovei Mari”. Sub pretextul aniversării a 539 de ani de la bătălia de la Vaslui, Mişcarea Naţional Democrată, Scutul Moldovenesc şi Mişcarea de tineret “Voievod” au organizat în capitala celui de al doilea stat românesc o manifestare care contestă integritatea teritorială a României.

 

Fluturând drapele cu capul de bour şi cu însemnele MND, participanţii la acţiune, unii îmbrăcaţi în armuri medievale, au marcat bătălia în care ”oştirile moldoveneşti conduse de Ştefan cel Mare au obţinut o victorie răsunătoare asupra oştilor turce şi româneşti”.

Evenimentul, aflat la a 5-a ediţie, a început la Catedrala Mitropolitană cu „o slujbă de comemorare a eroilor căzuţi în lupta pentru apărarea creştinătăţii”. Ulterior, participanţii au mărşăluit spre monumentul lui Ştefan cel Mare, unde a avut loc o depunere de flori. Au fost aprinse torţe şi scandate lozinci precum “Moldova Mare în vechile hotare” (preluare după scandarea unionistă ”România Mare în vechile hotare”), “Hai Moldova”, “Unu – doi, vrem Carpaţii înapoi” sau “O ţară, un neam, un mare viitor”. Conform organizatorilor, la eveniment au participat şi câţiva ”moldoveni din teritoriile Moldovei, aflate în acest moment sub jurisdicţia Bucureştiului”.

 

”Moldova Mare în vechile hotare”

Pe pagina lor de internet, moldovenii povestesc pas cu pas desfăşurarea evenimentului. Evenimentul a început la Catedrala Mitropolitană cu o slujbă de comemorare a eroilor căzuţi în lupta pentru apărarea creştinătăţii. Ulterior participanţii, purtând drapelele de luptă ale lui Ştefan cel Mare, precum şi drapelele istorice ale Moldovei, au mărşăluit spre monumentul lui Ştefan cel Mare, unde avut loc o depunere de flori.

”Luând în consideraţie, că în România, orice manifestare a patriotismului moldovenesc este prigonită de către stat, (este suficient să ne amintim de soarta Comunităţii Moldovenilor din România), curajul persoanelor menţionate, trezeşte un profund respect din partea tuturor patrioţilor moldoveni. Mişcarea Naţional Democrată aduce sincere mulţumiri tuturor care au susţinut acţiunea”, scrie MND pe pagina de internet.

 

„Un satelit amărât al Rusiei”

Istoricul Vasile Lechinţan, de la Arhivele Naţionale, este de părere că această manifestaţie este o diversiune pusă la cale de comuniştii şi rusofilii din Republica Moldova pentru a distrage atenţia de la dezideratul Unirii cu România. ”Nu are sorţi de izbândă, nici un român din ţară nu e de acord cu aşa ceva. Sunt pur şi simplu scenarii făcute de comunişti. E ideea unor colhoznici nenorociţi. Ar fi interesant să aflăm etnia manifestanţilor, probabil sunt ruşi şi găgăuzi. Când am fost acolo (în regiunea Găgăuzia, n.r.), ne-au rupt drapelul şi oglinda de la autobuz, e un puternic curent anti-românesc în zonă. Chiar dacă sunt şi câţiva români acolo, sunt derutaţi de propaganda anti-românească, nu îşi dau seama că e nevoie de unitate”, a declarat istoricul pentru Gazeta de Cluj.

”Prutul e un râu nevinovat care ne desparte, numai ruşii îi ţin în chingi acolo pe români. Moldovenii tineri ştiu că viitorul e în unirea cu România. Nu cred că vor să rămână un satelit amărât al Rusiei. Şi SUA acceptă ideea de unitate, şi cred că e bine că preşedintele a repetat această idee”, mai spune Vasile Lechinţan.

Rectorul Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop a declarat că în epoca modernă nu a existat niciodată un astfel de stat moldovenesc. ”Există de mult asemenea aserţiuni în Republica Moldova, cred că a fost înfiinţat şi un partid care doreşte aceasta. Moldova a fost un stat medieval, care avea legitimitate numai pentru a plăti tribut otomanilor, nu a fost independent şi nu a existat un stat modern. Moldova de acum e o urmare a regimului ţarist şi ulterior stalinist”, a precizat domnul Pop, referitor la pretenţiile MND de reconstituire a Moldovei Mari.

 

”Duşmanul duşmanului meu…”

Pe 10 martie 2013 activiştii Mişcării Naţional Democrate au desfăşurat în faţa ambasadei României de la Chişinău o manifestare de solidaritate cu mitingurile de susţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc organizate de Consiliul Naţional Secuiesc, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular din Transilvania (PPMT).

De asemenea, la invitaţia Mişcării de tineret din cele 64 Comitate (HVIM), o delegaţie din partea Mişcării Naţional Democrate a participat la a 13-a ediţie a festivalului naţionalist „Magyar Sziget”. Festivalul a avut loc în orăşelul Veroce, în apropiere de Budapesta şi a durat patru zile. La festival au participat reprezentanţii VMRO (Bulgaria), HČSP (Croaţia), MND (Moldova), Młodzież Wszechpolska (Polonia), Nordisk Ungdom (Suedia), Voorpost (Flandra) şi Forza Nuova (Italia). Pe lângă gazdele de la HVIM, la festival au participat un număr mare de reprezentanţi ai celui mai influent partid naţionalist maghiar, Jobbik. ”În cadrul festivalului, delegaţia moldovenească a avut posibilitatea, de a fortifica relaţiile de prietenie mai vechi şi de a pune temelia unor relaţii noi cu organizaţiile naţionaliste din Europa”, se mândresc membrii MND.

 

Prieteni cu Csibi Barna

Pe plan extern, reprezentanţii Mişcării Naţional Democrate din Republica Moldova susţin relaţii de colaborare cu alte organizaţii care contestă statalitatea României, fie că este vorba de radicalii unguri sau bulgari. De asemenea, cu reprezentanţii MND întreţine legături şi cu Csibi Barna, extremistul maghiar devenit cunoscut după ce l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu. Acesta a protestat în luna noiembrie a anului 2012, în Miercurea Ciuc, împotriva “imperialismului” românesc manifestat la adresa Republicii Moldova, afişând o pancartă cu mesajul “Moldova nu e România”.

Moldovenismul, o ideologie adoptată şi de reprezentanţii MND, este un concept etno-cultural menit să faciliteze procesul de rusificare al populaţiei române dintre Prut şi Nistru pe principiul „Divide et impera” (dezbină şi stăpâneşte), iar acest curent susţine că moldovenii sunt o etnie separată, diferită de români, arată Front Press.

moldova mare 5 moldova mare 1 moldova mare 2 moldova mare 3 moldova mare 4

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.