Ministrul Toader vine cu propuneri pentru pedepsirea abuzului în serviciu

129

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader propune ca abuzul în serviciu să fie pedepsit numai în situaţia în care funcţionarul a avut un beneficiu direct, el sau rudele sale cele mai apropiate.

 

Propunerea ministrului Justiţiei se referă la impunerea unui prag echivalent cu salariul minim, însă numai dacă funcţionarul public “obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul al 2 lea inclusiv, un folos patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă, ceartă şi efectivă”.

Propunerea de modificare art.297 alin.(1) din Legea 286/2009 privind Codul Penal

„Alin.(1) – Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau care îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constată prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă.”

Deocamdată textul de lege prevede că, fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Sunt foate bune aceste propuneri… ce nu va place sau nu va convine ? De ce toate le invartiti in jurul acestui Dragnea, care de fapt nu ne reprezinta si nici nu ne intereseaza in nici un fel ?!
    Bine ar fi daca s-ar reincrimina ” denuntul calomnios ” si procurorii sa fie scosi din categoria „magistratilor ” , sa reintre in categoria ” civililor obisnuiti ” cu toate drepturile , libertatile dar si raspunderile egale tuturor cetatenilor , fara discriminare .
    ” Magistratii inamovibili ” sa fie exclusiv doar judecatorii din Puterea judecatoreasca a statului . Nicaieri in lume nu s-a pomenit sa exista un minister ( Public ) al magistratilor procurori, care sa nu aiba ministru , sa fie reprezntati in guvern prin intermediul ministrului justitiei, dar caruia sa nu i se subordoneze in nici un fel ?! Nu stiu daca Dvs pricepeti aceasta struto-camila cum arata … dar efectiv ceva … ” miroase urat ” … si da apa la moara discutiei cu ” statul paralel „… ( care o fi ala… ) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here