Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să facă demersuri pentru a îi determina pe fermieri să își facă asigurări pentru toate fenomenele climatice extreme, a anunțat vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, ministrul Adrian Oros.

Vrem să îi obișnuim pe fermieri să își facă asigurări pentru toate fenomenele climatice extreme, mai puțin seceta. Spun mai puțin seceta, pentru că acolo companiile de asigurări nu prea doresc să facă acest lucru, iar dacă doresc să facă, pun niște condiți care sunt inacceptabile. Am simplificat măsura în așa fel încât orice fermier dacă vine cu polița de asigurare sau cu contractul de asigurare, buletinul și cu codul IBAN ca să îi virăm banii. Noi îi plătim și 70 la sută din polița de asigurare, tocmai pentru a îi încuraja să își facă asigurări. Statul român și niciun alt stat nu va putea să despăgubească în fiecare an. Acei bani ar trebui să îi dăm în scheme de sprijin, în infrastructură și nu în despăgubiri”, a declarat ministrul Adrian Oros.

Totodată, în conferința de presă susținută la Bistrița, ministrul a mai precizat că toţi cei care activează în agricultură şi au fost afectaţi de pandemia Covid-19 vor beneficia de anumite forme de sprijin.

”Vom acorda ajutoare în context pandemic la toate speciile. (…) Nu vrem să ieșim acum cu sume, nu vrem să dăm speranțe până nu avem ceva concret pentru fiecare domeniu în parte. Avem separat schema de sprijin pentru ovine şi caprine, pentru porcine, pentru păsări, pentru bovinele de lapte şi carne, pentru sectorul apicol, dar și pentru procesatori”, a mai spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a efectuat, vineri, o vizită în judeţul Bistriţa-Năsăud,prilej cu care a vizitat mai multe ferme şi a avut întâlniri cu fermieri și cu specialişti în agricultură din județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here