Actualul Ministru al agriculturii, Stelian Fuia, este “blindat” de afaceri din domeniul agricol. Fost consilier judeţean şi deputat de Călăraşi, ministrul Agriculturii provine din judeţul unde agricultura este controlată de un grup oameni de afaceri libieni care au conexiuni cu “aripa” social democrată a lui Adrian Năstase, cu “teroristul” Omar Hayssam sau cu “Prinţul Banatului”, sirianul Zaher Iskandarani, cercetat pentru trafic cu ţigări. Stelian Fuia are o fabrică de biodisel construită cu fonduri europene şi în urmă cu trei ani le-a vândut clujenilor seminţe de soia pentru a avea ce culege si procesa.

Odată cu Guvernul Ungureanu, pe postul de Ministru al Agriculturii a fost numit Stelian Fuia, fost consilier judeţean şi deputat PDL din judeţul Călăraşi. Însă, pe lângă titulaturile politice, pe Fuia îl caracterizează mai bine afacerile din domeniul agriculturii. Drept pentru care, înainte de a intra în politică, Stelian Fuia a fost reprezentantul concernului american Monsanto, o multinaţională care se ocupă cu crearea şi dezvoltarea plantelor modificate genetic. Cei de la Monsanto sunt atât de bine înfipţi în SUA încât derulează afaceri şi sunt simbiotic legaţi de guvernul Statelor Unite. La începutul anilor ‘90, Stelian Fuia a fost angajat al grupului Monsanto: Manager Vânzări – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrală și CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002). Iar de la începutul anilor 2000, actualul ministru al agriculturii a urmat o serie de cursuri din cadrul Harvard, Preston şi Kellog University, precum şi o serie de cursuri interne în cadrul Mosanto. Apoi, urmând modelul american, în 2001 apare societatea Procera, care este deţinută, iniţial, de un off-shore din SUA şi administrată de sora ministrului, Alexandrian Fuia. Însă, acum, la Registrul comerţului, firma PROCERA AGROCHEMICALS ROMANIA SRL este deţinută de Alexandrian şi Daniel State, adică tot de sora ministrului care, între timp, s-a căsătorit cu Daniel State.
Apoi, de-a lungul timpului cât a ocupat funcţii publice, Stelian Fuia a trebuit să completeze declaraţii de avere în care au apărut o serie de neconcordanţe.
În 2008, conform declaraţiei de avere, Fuia deţinea în totalitate SC SYNCHEM AGRO INDUSTRIES SRL, societate evaluată la 1 milion de euro, jumătate din SC Procera Agrochemicals (3 milioane de euro) şi 60% din cadrul firmei Procera Biofuels (6 milioane de euro). De asemenea, la acea dată, soţia lui, Fuia Ina Maria, era manager la Procera Agrochemicals.
După 4 ani, în februarie 2012, după ce Fuia a ajuns ministru al Agriculturii, declaraţia lui de avere era următoarea: deţinea în continuare firma SYNCHEM AGRO INDUSTRIES SRL, dar de această dată la valoarea societăţii este trecută valoarea capitalului social de 200 de lei, doar 0,012 acţiuni din cadrul Procera Biofuels şi 50% din firma Fuia Management&Investments. de asemenea, soţia lui apare ca manager la firma Procera Agro.

Vecii arabi

Conform unor informaţii confidenţiale, în urmă cu 4 ani APIA Cluj a făcut “lobby” pentru ca ţăranii clujeni să cumpere seminţe de soia modificată genetic. Intenţia lui era ca după recoltarea plantelor să producă biodisel cu ajutorul fabricii pe care şi-a construit-o cu fonduri europene. Acest gen de “lobby” nu a fost făcut doar la Cluj ci şi de către alte centre APIA din ţară. De altfel, Fuia, după ce a devenit ministru s-a înconjurat de foşti şefi de instituţii publice din Călăraşi, care l-au ajutat în ascensiunea lui. Directorul de cabinet al ministrului Fuia este fostul Director Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, care a ocupat şi funcţia de viceprimar din comuna Fundulea. În această comună, Fuia a pus mâna pe una dintre cele mai mari ferme din zonă.
Însă, majoritatea terenurilor agricole din sudul ţării sunt deţinute de circa 10 oameni de afaceri libieni care sunt acţionarii a câtorva societăţi din Călăraşi. SC AGRO CHIRNOGI este controlată de Raji Ibrahim El Khalil și Nassif Elias Jabre, cu câte 0,00005% din capitalul social, iar firma Maria Group SRL, 99, 97%. La rândul ei, această firmă este deținută de Charbel Gebran Tohme, Fadi Elias Laoun, Jihad Ibrahim El Khalil, Mazen Gebran Tohme, Raji Ibrahim El Khalil, Sarkis Elias Sarkis și Youssef Tanios Laoun. Administratorii SC Agro Chirnogi sunt frații Raji și Jihad Ibrahim El Khalil. Cel din urmă este susţinut de gruparea PSD, pe care a şi sponsorizat-o. aceşti oameni de afaceri au venit în ţară la începutul anilor ‘90, când fostului premier libanez Rafik Hariri, a semnat mai multe acorduri economice cu România. Cei de la APIA au încheiat contracte de circa 80 de milioane de euro cu aceste societăţi. Jihad Ibrahim El-Khalil a fost partener de afaceri cu Zaher Iskandarani, sirianul supranumit “Prinţul din Banat” care acum este suspectat de trafic cu ţigări. Apoi, “teroristul” Omar Hayssam este suspectat că a reuşit să fugă din ţară cu o navă care era administrată de una dintre societăţile libienilor din Călăraşi. Hayssam a fugit din România la bordul navei “Mahmoud al IV-lea”, aflată sub pavilion sirian şi administrat de firma “Maria Trading”.

Omul americanilor

După ce a ajuns ministru al Agriculturii, Stelian Fuia s-a transformat într-un militant al agriculturii ecologice, chiar dacă pentru mulți ani el a fost reprezentantul companiei Mosanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic din lume. În momentul de față, după intrarea în UE legislația a interzis cultivarea, spre exemplu, a plantelor de soia modificate genetic.
Cu toate acestea, plantele modificate genetic au continuat să fie cultivate. Spre exemplu,  în aprilie 2007, s-a aprobat tacit cultivarea în România a unui soi de porumb modificat genetic cu denumirea MON810. Semințele respective au fost dezvoltate de Monsanto.
Pe de altă parte, la începutul acestei luni Polonia a interzis complet cultivarea porumbului modificat genetic MON810 pe teritoriul său, produs de compania americană Monsanto. Potrivit AFP, ministrul polonez al agriculturii, Marek Sawicki, a spus că polenul acestui porumb ar putea avea efect nociv asupra albinelor. Pe 9 martie, şapte ţări europene – Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Franţa, Germania, Irlanda şi Slovacia – au blocat o iniţiativă a preşedinţiei daneze a Uniunii Europene privind autorizarea culturilor de organisme modificate genetic (OGM) pe continent. O săptămână mai târziu, Franţa a interzis temporar cultivarea de porumb MON810. Discuţiile privind autorizarea OGM-urilor în Uniunea Europeană au ajuns în impas, în lipsa unui consens între cele 27 de ţări membre.
Clujul se află printre primele județe care cultivă porumb modificat genetic de la compania americană și, culmea, o parte din suprafețele de teren agricol aparțin USAMV Cluj. Majoritatea suprafețelor cultivate cu porumb OMG sunt în județul Arad, urmat de Călăraşi, Brăila şi Cluj. În 2007 erau cultivate cu porumb modificat genetic 289 hectare, în 2008 – 7.166 hectare, iar in 2009 ariile cultivate scăzând la 3.243 hectare, toate fiind cultivate de către circa 60 de fermieri, potrivit datelor furnizate de Academia Română.

Omar a fugit cu berbecuții libienilor din Călărași
Nava “Mahmoud al IV-lea”, aflata sub pavilion sirian, este patronata de firma “Hunter Princess”. Vaporul este administrat de firma “Maria Trading”, avånd 11 patroni arabi. Unul dintre ei este Jihad Ibrahim El-Khalil, patronul a 21.000 de hectare agricole in județele Constanța, Călărași și Giurgiu. El are ferme de oi în Mihail Kogalniceanu, Săcele, Crucea și Peștera. În 2004, societatea “Maria Trading” a avut un beneficiu de 599 miliarde de lei. Egipteanul Jihad Ibrahim El-Khalil a fost partener de afaceri cu Zaher Iskandarani.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.