O reuniune informală a miniștrilor de externe NATO desfășurată în Antalya, Turcia, s-a transformat într-un duel verbal între Ungaria și Polonia, pe fondul scandalului de spionaj dintre Budapesta și Kiev. Disputa a continuat apoi pe Twitter, unde acuzațiile au devenit personale.

Tensiunile diplomatice au explodat la întâlnirea dintre miniștrii de externe ai Ungariei și Poloniei, desfășurată în Turcia, în cadrul reuniunii NATO. Tema disputelor a fost scandalul recent declanșat de Ucraina, care a acuzat serviciile militare maghiare că ar fi desfășurat activități de spionaj în regiunea Transcarpatia, unde trăiește o importantă comunitate maghiară.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a scris pe Twitter că omologul său polonez, Radoslaw Sikorski, „a repetat ca un papagal tezele campaniei calomnioase ale Ucrainei împotriva noastră”. Szijjarto l-a acuzat pe Sikorski că este unul dintre „cei mai mari susținători ai războiului” și că răspândește acuzații nefondate, ca parte a unei strategii coordonate de a reduce la tăcere poziția Ungariei cu privire la aderarea Ucrainei la UE.

Radoslaw Sikorski a reacționat imediat, preluând postarea lui Szijjarto și explicând că a întrebat deschis, în cadrul reuniunii, dacă acuzațiile formulate de serviciile secrete ucrainene sunt reale. Acestea susțin că armata ungară ar fi fost implicată în operațiuni ilegale de spionaj în Ucraina. Sikorski a declarat că ambele părți ar trebui să furnizeze dovezi și a criticat poziția Budapestei față de Ucraina, afirmând că îi este greu să înțeleagă ostilitatea exprimată față de o țară aflată sub invazie.

Criza diplomatică survine în contextul escaladării tensiunilor între Kiev și Budapesta, după ce SBU a anunțat destructurarea unei rețele a serviciilor militare ungare care ar fi activat în Transcarpatia. Ca reacție, Ungaria a expulzat doi diplomați ucraineni, iar Ucraina a răspuns cu aceeași măsură. În plus, un fost diplomat ucrainean a fost reținut la Budapesta și ulterior expulzat. Schimbul de acuzații riscă să afecteze coeziunea regională într-un moment sensibil pentru securitatea Europei de Est.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.