Sindicalistii promit sa iasa în strada. Unele patronate dau înapoi când vine vorba de majorari salariale. Guvernul, surprinzator, tace, desi Paul Pacurariu a uitat ca exista un protocol si a „dat cu bâta în balta”.

Desi sindicatele au negociat cu patronatele majorarea salariului minim pe economie, în prezenta reprezentantilor Guvernului, acum exista voci în tabara patronatelor care afirma ca suma de 540 de lei, stabilita cu luni în urma nu este reflectata de cresterea economica.

Sindicalistii clujeni au protestat împotriva afirmatiilor patronatului si au cerut majorarea salariului minim, dincolo de cota stabilita de 540 de lei. Din pacate, afirmatiile patronatelor, citate de catre Agentia Nationala de Presa Rompres au fost infirmate si criticate si de catre reprezentantii celor mai importante confederatii patronale din România.

Desi acum tace, ministrul muncii Paul Pacurariu a pus paie pe foc în cadrul unei întâlniri cu reprezentantii sindicatelor,în care a afirmat ca, de fapt, cresterea salariala cu 40 de lei nu este motivata si nu a acceptat cererea acestora de a mari retributiile pâna la 700 de lei, pâna la sfârsitul lui 2008.

Grigore Pop-„Angajatii nu sunt vinovati pentru scumpiri”

Presedintele Cartelului „Alfa” Cluj, Grigore Pop a anuntat ca declaratiile patronatelor si masurile Guvernului vor scoate, cu siguranta, oamenii în strada în perioada imediat urmatoare. El a confirmat intentiile de a picheta prefecturile si de a organiza greve si manifestatii pentru a-i determina pe cei care sunt la conducerea tarii sa nu sacrifice angajatii din cauza scumpirilor în lant a gazelor si carburantului, care, în prima instanta ar putea sa scada profitul patronatelor. El le-a recomandat celor care se opun majorarii salariului minim pe economie sa încerce ei sa traiasca cu 540 de lei o luna si i-a atentionat ca la iarna s-ar putea ca oamenii sa nu reuseasca sa îsi achite facturile.

Acesta a atras atentia asupra faptului ca, de fapt, se plâng acei patroni care încearca sa „ocoleasca” legile în vigoare si care desi le ofera oficial angajatilor salariul minim pe economie si îi platesc cu o diferenta oarecare, „la negru”. În opinia liderului clujean, acestia încearca sa pacaleasca Statul român si sa nu plateasca taxele majorate, asa cum ar presupune un salariu mai mare si ca, plângându-se în permanenta de scaderea profitului în urma scumpirilor repetate, nu fac altceva decât sa se razbune pe angajatii care sunt, în definitiv, nevinovati.

Grigore Pop a mai declarat ca „suma cu care salariul a fost majorat nu face altceva decât sa acopere rata inflatiei, iar cine spera la o crestere economica stie ca aceasta presupune o crestere salariala continua care sa depaseasca inflatia”. El a subliniat ca suma a fost stabilita împreuna cu reprezentantii patronatelor si în prezenta unor guvernanti, deci asemenea afirmatii nu îsi au locul în contextul actual.

…doar ministrul e uituc

Desi unele patronate au protestat împotriva adaugarii a 40 de lei celor 500 de lei, adica salariului minim aprobat pâna la 1 iulie, altele îsi amintesc foarte bine de negocierile din iarna si nu dau înapoi în fata promisiunilor facute, urmând exemplul oferit în urma cu câteva zile de catre ministrul Pacurariu.

Directorul General al Uniunii Patronatului din România, Constantin Coderie a declarat pentru Gazeta de Cluj ca ezitarile actuale sunt „o aiureala” si crede ca toti cei care au semnat protocolul invocat de sindicate ar trebui sa îl respecte. „Eu cred ca nu este un act de loialitate sa se spuna asa ceva si denota o mare neseriozitate din partea celui care a afirmat asa ceva. Sumele acestea au fost stabilite în urma unor negocieri si au fost acceptate ca atare. Mi se pare ciudat ca acum sa se trezeasca unii sau altii si sa afirme ca nu le convin. Salariul si asa este foarte mic si îmi pare rau ca nu poate fi majorat mai mult, dar atât ne permitem deocamdata”, a precizat acesta.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.