Anul 2008 se preconizeaza a fi unul încarcat pentru învatamântul din judetul Bistrita Nasaud. Este vorba de un volum investitional foarte mare, se vor derula foarte multi bani la nivelul judetului pentru ca unitatile scolare sa poata oferi conditii optime de studiu. Inspectorul scolar general, prof. Mihai Muresan, ne-a acordat un interviu cu privire la perspectivele învatamântului în acest an. Chiar daca 2008 nu se arata ca fiind un an usor, aceasta situatie nu îl sperie pe inspectorul scolar general, care este hotarât sa ramâna în continuare în fruntea Inspectoralui Scolar Judetean Bistrita-Nasaud (ISJ BN), desi recunoaste ca numai de probleme nu duce lipsa.

Gazeta: Domnule inspector general va aflati la un începutul unui nou an; cum vedeti situatia învatamântului la nivelul judetului nostru pentru ceea ce va însemna anul 2008?

Mihai Muresan: Va fi un an extreme de plin, deoarece numarul de unitati scolare care sunt în lucrari de reabilitare si cele care vor intra în reabilitare va fi foarte mare, trecând bine peste 150 de astfel de unitati. Din acest punct de vedere trebuie sa facem distinctie clara pe doua directii. Într-o prima faza înseamna scoaterea unei Hotarâri de Guvern, prin care sa fie prinse sumele pentru continuarea lucrarilor si decontarea tuturor facturilor, pentru lucrarile realizate anul trecut si ramase neachitate ceea ce va însemna alocarea fondurilor pentru stingerea tuturor datoriilor pentru lucrarile anului 2007.

Gazeta: Care este motivul pentru care au ramas facturi neachitate pentru lucrarile anului trecut?

Mihai Muresan: Pe parcursul anului trecut, si mai precis în ultima luna a anului, a fost o situatie în care s-a facut o receptie a fondurilor cheltuite la nivelul judetului. Din acest punct de vedere pot spune ca judetul nostru a stat destul bine, deoarece am avut un consum a fondurilor de peste 90 la suta. Au ramas fonduri necheltuite doar în situatia celor patru campusuri scolare, bani care sa speram ca vor fi alocati cel putin la acelasi nivel pe parcursul anului 2008, iar în privinta celorlalte scoli s-au achitat integral.

Gazeta: Alaturi de programele de finantare guvernamentale la care a fost prins si judetul nostru în 2007 vor mai fi sanse sa beneficiem de alte oportunitati din acest punct de vedere?

Mihai Muresan: Cu siguranta vom intra pe alte programe guvernamentale de finantare. Deja am solicitat sprijinul Ministerului Educatiei pentru realizarea a trei noi campusuri scolare. Am propus realizarea unui campus scolar la Colegiul National “George Cosbuc” din Nasaud, la Liceul de Arte si Meserii din Sângeorz Bai si un campus scolar cu profil sportiv la Liceul cu Program Sportiv din Bistrita. Speram ca realizarea acestor proiecte va duce într-adevar la adevarate platforme de învatamant integrat, sa gasim toate utilitatile necesare.

Tot începând din acest an, vor intra la finantare unitatile scolare de la nivelul judetului care au un numar semnificativ de elevi si nu beneficiaza de sali de sport . Este vorba de un proiect guvernamental.

Gazeta: Se discuta anul trecut si de posibilitatea realizarii unor bazine de înot în incinta anumitor unitati de învatamânt. Care este situatia, ne mai putem astepta la astfel de investitii?

Mihai Muresan: Da, cu siguranta se doreste realizarea unor bazine de inot cu caracter didactic, care sa poata fi utilizate de un numar cât mai mare de elevi. Ni s-a cerut o propunere de la minister. Noi am trimis doua, una pentru realizarea unui bazin de înot pe un teren din incinta Scolii Generale “Lucian Blaga” din Bistrita, iar cea de a doua în incinta Scolii Generale “Grigore Silasi” din Beclean. Speram sa fie prinsa si cea de a doua propunere, astfel încât un numar mare de elevi sa poata beneficia de activitati sportive de acesta natura.

Gazeta: Au existat probleme privind neacordarea autorizatiei de functionare pentru anumite unitati de învatamânt din judet. Care a fost motivul?

Mihai Muresan: La începutul anului 2008 s-a cerut de la Minister situatia cu toate scolile care nu au autorizatii de functionare datorita lipsei apei curente. Aceasta, pentru a demara un program de achizitionare de microstatii de epurare, aductiune si epurare a apei, astfel încât, pâna la finele lui 2008, sa nu mai existe motivul acesta al lipsei apei în neacordarea autorizatiei de functionare.

Gazeta: În ce stadiu este programul de dotare a scolilor cu calculatoare?

Mihai Muresan: Se va continua programul de dotare a scolilor cu calculatoare. Se doreste ca pâna la finalul acestui an ca toate unitatile de învatamânt, indiferent de numarul de copii, sa beneficieze de aceste laboratoare de informatica. Prin urmare, este vorba de un volum investitional foarte mare, se vor derula foarte multi bani, pentru ca toate unitatile scolare din judet sa beneficieze de cele mai bune conditii pentru desfasurarea activitatii.

Gazeta: În cursul anului trecut trebuiau achizitionate microbuze scolare pentru mai multe unitati de învatamant. De ce nu au ajuns pâna în acset moment în judet?

Mihai Muresan: În 2007 era prevazuta pentru judetul nostru dotarea cu un numar de 24 de microbuze scolare. Din pacate, modul de realizare a licitatiei în Centrul de Nord Vest a condus la neadjudecarea a trei licitatii consecutive si prin aceasta amânarea achizitionarii masinilor nepermis de mult. Ca urmare, la finalul anului trecut, Ministerul a luat decizia repartizarii banilor la nivelul fiecarui judet si realizarea licitatiilor de catre fiecare dintre scolile interesate în achizitionerea acestor microbuze. Speram ca aceasta situatie licitatia sa fie realizata în alt mod pentru ca masinile sa poata fi achizitionate în 2008.

Gazeta: Sunt planuri mari pentru acest an. Credeti ca le veti putea duce la îndeplinire ?

Mihai Muresan: Nu va fi deloc usor având în vedere ca aceste investitii se vor derula prin Inspectoratul Scolar. E nevoie de o munca sustinuta. În ceea ce priveste resursele umane de care dispunem, trebuie înteles faptul ca la nivelul compartimentului de investitii al Inspectoratului Scolar nu aveam decât doua persoane care se ocupa de tot ceea ce înseamna investiitile din cadrul judetului. Dar speram ca tot ceea ce ne propunem pe parcursul anului, vom putea duce la îndeplinire.

Gazeta: Cât de greu sau cât de usor este sa va aflati în fruntea Inspectoratului Scolar, având în vedere ca unii dintre fostii inspectori  generali au renuntat?

Mihai Muresan: Nu stiu cum sa va raspund la acesta întrebare. Vreau doar sa va spun ca numarul problemelor, diversitatea acestora cu care se confrunta învatamântul e foarte mare. Si e normal, daca ne gândim ca e vorba de 429 de unitati scolare, aproape 6.000 de cadre didactice si toata infrastructura scolara, care e în schimbare. În acesta arie de raspândire, la nivelul întregului judet, este clar ca numai de probleme nu ducem lipsa. Toate acestea se concentreaza în acesta institutie, care este Inspectoratul Scolar, si aici ar trebui ca cea mai mare parte sa îsi gasesca rezolvarea.

Gazeta: V-am adresat acesta întrebare deoarece deocamdata dumneavoastra nu ati renuntat.

Mihai Muresan: Pâna în momentul de fata asa este si nici nu intentionez sa renunt în perioada urmatoare.

Monica Skrabel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.