Procurorii Anticorupţie au luat la puricat microhidrocentrala construită la Năsăud, pe malul râului Someş, de SC Acord Impex SRL, firmă care i-a aparţinut primarului Mircea Romocea. În acest moment, firma figurează pe numele lui Ioan Rus, rudă cu Ionel Horj, bunul amic al primarului Romocea.

Gazeta de Bistriţa a publicat în ultimii trei ani o serie de articole în care a semnalat toate neregulile care s-au produs cu privire la această investiţie care, aparent, este pusă pe picioare, de un oarecare. Însă cum de obicei lucrurile nu sunt ceea ce par a fi, la o privire atentă reiese că toate firele duc la Mircea Romocea, iar Ioan Rus este doar un pion în toată această schemă.

 

De la schimbul de terenuri, obţinerea unei hotărâri de guvern pentru înscrierea în domeniul public al pragului (barajul) de fund al cursului de apă şi hotărârile Consiliului local pe această temă, obţinerea avizelor de la Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa (ABAST) şi punerea la „secret” a dosarului referitor la acest obiectiv, împiedicarea Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene (UCGN) ca să demareze un proiect similar pe celălalt mal al râului, dar şi protecţia de care proiectul SC Acord Impex SRL a beneficiat din partea ABAST, deşi de la dosar lipseau o serie de documente, plus că epiul barajului a fost distrus, toate acestea sunt elemente care arată o influenţă foarte puternică pe care Ioan Rus nu ar fi putut-o exercita asupra instituţiilor statului. Iţele afacerii sunt foarte încurcate fiindcă în fond se discută de foarte mulţi bani care ar curge de pe urma acestei investiţii profitabile.

mhc romocea

Pas cu pas pentru atingerea ţelului

Iată care au fost paşii făcuţi, în principal de primarul Mircea Romocea, prin vârârea sub nasul consilierilor locali a unor proiecte de hotărâre spre a fi aprobate, proiecte care vizau strict interesul SC Acord Impex SRL. Imediat după ce a devenit primar al Năsăudului, în iunie 2012, Mircea Romocea a renunţat la calitatea de administrator al SC Acord Impex SRL, dar nu şi la cea de asociat, acest lucru făcându-l mult mai târziu.

Astfel, în FEBRUARIE 2013, aprobarea Consiliului Local Năsăud pentru un schimb de terenuri între primărie şi ruda prietenului său Horj, Ioan Rus – cel care deţine în prezent SC Acord Impex SRL. Este vorba de HCL nr. 25 din 28.02.2013. Mai precis, Rus deţinea o suprafaţă de teren de 1.554 metri pătraţi exact în zona în care primarul se laudă că vrea să facă parcul de agrement, iar prin hotărârea de consiliu a primit o suprafaţă de 2.200 m.p.

Terenul de 2.200 m.p. îi foloseşte lui Rus construirii microhidrocentralei.

În APRILIE 2013, Romocea promovează în Consiliul Local HCL nr.51/25.04.2013 prin care barajul (pragul de fund) este înscris în domeniul public al oraşului Năsăud.

Tot în APRILIE 2013, pentru a masca adevărat sa intenţie, Mircea Romocea renunţă la calitatea de asociat al SC Acord Impex SRL, aceasta fiind trecută pe numele lui Ioan Rus, ruda lui Ionel Horj.

În MAI 2013, Primăria Năsăud obţine o hotărâre de guvern – HG 314/29.05.2013 -, publicată în M. Of. al României, Partea I, nr. 343/11.VI.2013, care vine să completeze o hotărâre mai veche din 2002, – nr. 905/2002 – privind atestarea domeniului public al judeţului Bistriţa-Năsăud, precum şi a municipiului, oraşelor şi comunelor din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde Anexa nr. 4 „Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al oraşului Năsăud” este completată cu încă un bun: Barajul pentru acumularea apei pe râul Someşul Mare (prag de fund).

Pe 27 IUNIE 2013, legislativul local mai aprobă un proiect de hotărâre iniţiat de Romocea, denumit imobil construcţie „Baraj pentru acumularea apei (prag de fund)” în suprafaţa de 399 mp., situat pe malul drept al râului Someşul Mare în vederea realizării unei microhidrocentrale (MHC) şi totodată concesionarea barajului.

Pentru realizarea acestui MHC, Rus a primit, prin intermediul SC Acord Impex SRL, certificatul de urbanism – nr. 48 din 17.06.2013 – cu ZECE ZILE înainte de promovarea hotărârii de consiliu local. După alte ZECE ZILE, Acord Impex primeşte şi autorizaţia de construire, care însă nici în ziua de azi nu este făcută publică pe site-ul primăriei, deşi este un document public. Documentul ţinut la secret poartă numărul 30/26.06.2013, în luna iunie numerele autorizaţiilor publicate fiind de la 25 la 29, iar în iulie sunt eliberate doar două astfel de documente nr. 31 şi 32.

În 26 AUGUST 2013, SC Acord Impex SRL obţine avizul modificator nr. 256 din 26.08.2013, eliberat de Apele Române – Administraţia Bazinală Someş-Tisa.

EPIU dig-aparare MHC Romocea

Cu dedicaţie

În hotărârea aprobată în luna iunie cu privire la concesionarea barajului, în text nu se precizează şi cine va fi concesionarul. Existau doar doi potenţiali investitori – SC Acord Impex SRL şi UCGN, care deţinea un certificat de urbanism în acest sens. Pentru UCGN lucrurile s-au cam oprit în acest punct fiindcă i s-au băgat beţe în roţi cu nemiluita.

Odată ce Romocea a obţinut aprobarea consilierilor locali, ca să păstreze aparenta legalitate, lansează anunţul public pentru concesionarea pragului de fund de pe Someş, Cum la primele două strigări nu se prezintă mai mulţi ofertanţi, doar SC Acord Impex SRL, se trece la negociere directă.

Conform contractului încheiat între Primăria Năsăud şi SC Acord Impex SRL, redevenţa anuală pe care firma trebuie să o plătească administraţiei locale este una „FABULOASĂ” – 456 EURO/AN (1.961 lei/an), respectiv 38 EURO/ LUNĂ(164 lei/lună). Parcurgând textul caietului cu pricina se poate constata că este cu „DEDICAŢIE”.

Suma pe care Acord Impex SRL o plăteşte sub formă de redevenţă administraţiei locale este suma minimă de la care ar fi trebuit pornită licitaţia pentru concesionarea pragului de fund, cum însă în final a avut loc o negociere directă aceasta nu a mai crescut.

Partea cu „dedicaţia” reiese însă din capitolul VII „Obligaţiile privind protecţia mediului” din caietul de sarcini întocmit de Primăria Năsăud, unde este stipulată O CONDIŢIE DE BAZĂ. Mai precis, cel care ar fi dorit să concesioneze pragul de fund, trebuia să prezinte AVIZUL DE GOSPODĂRIRE A APELOR, emis de către Apele Române – ABAST. Or, la momentul respectiv cine avea deja un aviz de gospodărire a apelor emis de ABAST? Doar SC ACORD IMPEX SRL! În acest punct putem discuta despre încălcarea art. 13 din OUG 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune, articol în care sunt precizate principiile şi regulile generale pentru atribuirea unor astfel de contracte – transparenţa, TRATAMENTUL EGAL, proporţionalitatea, NEDISCRIMINAREA, LIBERA CONCURENŢĂ.

Mai mult decât atât, în capitolul VIII din acelaşi caiet de sarcini se spune că „pentru bunul care face obiectul prezentului caiet de sarcini nu se impun condiţii speciale, acesta nu se află în interiorul unei arii protejate (…)”.

Cu toate acestea, porţiunea cu pricina face parte din SIT NATURA 2000 şi vorbim mai precis de zona Văii Ilvelor – Someşul Mare până la confluenţa acestuia cu pârâul Valea Caselor din Năsăud. Or, pragul de fund se află situat aproape de limita oraşului Năsăud spre comuna Rebrişoara, deci în interiorul sitului.

epiul distrus

Proiect apărat de CONFIDENŢIALITATE

Comparând acordul de mediu obţinut de SC Acord Impex SRL, în 2009, de la Agenţia de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, cu datele înscrise în documentele de la dosarul depus la ABAST, ies la iveală alte nereguli. Din proiectul depus la acea dată reiese ca investiţia să se deruleze pe ambele maluri ale Someşului, inclusiv în zona fostei uzine electrice a Năsăudului, ce se află pe terenul ce aparţine Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene (UCGN). Din documentele depuse la ABAST, reiese cu totul altceva, investiţia urmând să fie pusă pe picioare doar pe malul drept al râului.

UCGN a depus în luna august 2013, la Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa (ABAST), documentaţia necesară pentru obţinerea avizului de gospodărire a apelor. Aproximativ o lună mai târziu, conducerea Administraţiei Bazinale dă un răspuns UCGN-ului, prin care i se aduce în vedere că documentaţia „nu cuprinde toate elementele tehnice şi de conţinut precizate de Normativul aprobat prin Ordinul MMP nr. 799/2012 privind documentaţiile de fundamentare a avizului de gospodărire a apelor”. Printre elementele tehnice şi de conţinut pe care UCGN–ul nu le-ar fi specificat în documentaţia de avizare se numără şi CORELAREA funcţională sub aspect hidrotehnic cu lucrările existente sau programate în zonă şi ANALIZA INFLUENŢEI lucrărilor asupra altor lucrări hidrotehnice şi hidroedilitare din zonă, etc., având în vedere intenţia de promovare a unei investiţii similare pe malul drept al râului Someşul Mare, investiţie ce deţine aviz de gospodărire a apelor în valabilitate. În adresă însă nu stă niciunde precizat cine este celălalt investitor care a obţinut avizul de gospodărire a apelor, pentru ca Uniunea să poată lua legătura cu acesta în vederea corelării datelor solicitate de Administraţia Bazinală.

Drept urmare, UCGN trimite o nouă adresă către ABAST, solicitându-i acesteia să li se pună la dispoziţie un plan de situaţie şi o descriere a lucrărilor programate în zonă, inclusiv amplasarea obiectivului de pe malul drept al râului Someşul Mare – captare, priză, etc. – încastrarea pragului existent între cele două maluri şi eventual, alte detalii din avizul de gospodărire a apelor în valabilitate pentru investiţia similară de pe malul drept, care să poată fi luate în calcul în propria documentaţie, evitând astfel posibile suprapuneri sau soluţii tehnice neviabile pentru cele două investiţii.

După răspunsul primit la această adresă de UCGN, se poate trage concluzia că Apele Române acordă avize pe principiul primul venit, primul servit, iar restul rămân cu buza umflată dacă primul nu doreşte concurenţă în zona de acţiune, în condiţiile în care Acord Impex SRL s-a folosit de clauza de CONFIDENŢIALITATE. Astfel, în baza unei astfel de clauze solicitată de Acord Impex SRL, conducerea ABAST nu a dat UCGN niciun detaliu cu privire la cealaltă investiţie şi nici măcar nu numeşte numele investitorului, dar nici a proiectantului acestuia.

 

Nu avea Planul de apărare la dosar, başca a mai distrus şi epiul

După ce a obţinut avizul modificator, în august 2013, Acord Impex SRL trece la treabă, la scurt timp, cu toate că mai întâi avea de îndeplinit nişte condiţii impuse de Apele Române, printre care şi întocmirea unui PLAN DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INUNDAŢIILOR necesar pentru perioada de realizare a lucrărilor, plan care ar fi trebuit transmis spre aprobare Apelor Române. Ba mai mult decât atât, executantul lucrărilor de construcţie a microhidrocentralei – care este nimeni alta decât SC IONES SACIS SRL, firma lui Ionel Horj, prietenul bun al primarului Mircea Romocea – distruge EPIUL pragului de fund. Executantul lucrărilor nu avea niciun drept să se atingă de epiu, fiindcă acesta era o lucrare hidrotehnică aflată în proprietatea statului şi în administrarea Apelor Române Someş – Tisa, şi face parte din lucrarea „Regularizare râu Someşul Mare la Năsăud”. Cu toate acestea, Inspecţia Apelor Române venită în control, în toamna lui 2013, a dat doar un avertisment şi obligaţia de refacere a epiului. Odată cu acelaşi control, Inspecţia Apelor Române a descoperit că Acord Impex SRL nu avea depus încă la dosar Planul de apărare împotriva inundaţiilor, deşi acest document trebuia să existe în momentul în care s-a eliberat avizul.

După respectivul control, epiul a fost refăcut doar temporar, după care a fost din nou distrus şi înlocuit practic cu clădirea centralei. În toamna lui 2014, obiectivul este vizitat de reprezentanţii Apelor Române, care, culmea, nu găsesc nereguli, singurul element peste care nu au putut trece fiind lipsa de la dosar, şi la acea dată, a Planului de apărare împotriva inundaţiilor. Consecinţa a fost faptul că lucrările au fost sistate temporar. Cu toate acestea sistarea, lucrările au fost continuate, fără ca cineva să ia o măsură drastică.

control la mhc

Anticorupţia se mişcă

În urma unor sesizări făcute la DNA, din 2013 încoace, au început să apară diverse zvonuri cu privire la monitorizarea obiectivului de pe malul Someşului, însă părea că totul s-a oprit aici. Zilele trecute însă, mai precis pe 19 mai, procurorii Anticorupţie par să se fi trezit din amorţire, fiindcă au poposit la Năsăud şi au început să facă verificări la faţa locului. Anterior, au cerut spre verificare şi alte documente. Potrivit surselor noastre, lucrurile sunt extrem de grave, întrucât neregulile descoperite sunt extrem de mari.

(Va urma)

20 COMENTARII

  1. Cat are PSDul in spate nu are cine ce sa-i faca. Macar acuma avem de unde sa alegem. Si daca Vlasin are deja conspiratia aranjata cu Romocea,oricare dintre ceilalti doi sunt solutii bune pentru noi. Eu cred ca nu ne poate lua de prosti inca odata. De ce sa fim furati in continuare? De ce sa nu avem un primar corect?De ce sa ne temem ca cineva isi umple buzunarele cu banii nostri?Oare nu sta in puterea noastra sa dam votul unui om cinstit?OF, OF ca Nasaudul asta parca ii blestemat sa aiba numai primari cu probleme, cu imagine sifonata si interese obscure. Pacat, mare pacat, asa mi-as dori liniste, inteligenta, cinste si viziune de viitor la primarie, dar parca vad ce rezultat de caca/o vom avea.tare is curios ce spuneti voi, poate stie cineva daca exista un sondaj, ca am citit undeva ca Romocea ar avea 70%, dar nu cred, ca ar fi o mare tampenie.

  2. Apreciez articolele dvs., dar sunt de acord cu Adi , nu se va intampla nimic, mi-ar face mare placere sa ma ascultati si sa-l votam pe Farcas ,nu-l cunosc, dar din ce am auzit mi se pare cea mai fericita alegere,trebuie sa luam o hotarare unanima, trebuie sa schimbam primarul, apoi sa poata fi si anchetat pentru ce a facut. Mi-ar fi placut sa avem astfel de articole cu un an in urma, poate nu avea tupeul nerusinat sa mai candideze si lasa oamenii integrii sa-si dispute primaria. Acum are 1000 de voturi numai de la primarie, scoli, politie si alte institutii. Toata lumea il stia de cand era profesor, la ce v-ati asteptat, a supt atatia ani un liceu, doar lupul isi schimba numai parul, ca naravul ii ramane, acuma am auzit ca ii constrange pe oameni, cu sprijinul angajatilor din primariei, sa-l voteze. Asa sa-i ajute Iehova! A veni alt primar si apoi sa va vad cum zburati de pe acolo. Felicitari Gazeta pentru curaj si veniti si cu alte dezvaluiri ca toti vorbim pe la colturi, dar nu avem curajul sa il huiduim in fata pe hot.

      • Si atunci oare pe cine are in spate Romocea, oare chiar nu putem , noi nasaudenii sa facem ce nu face DNA-ul. Imi doresc sa luam toti o atitudine civica si sa facem o sfortare sa-l schimbam, ar trebui sa ne intelegem si sa votam toti acelasi candidat, indiferent de afinitati si prietenii. Haideti oameni buni sa facem ceva, comentam articolele curajoase, dar nu luam masuri curajoase, TREBUIE SA-L SCHIMBAM PE HOT. D-na Liana sunteti o curajpasa, va felicit si va multumesc ca ne deschideti ochii. Haideti nasaudeni sa ii aratam ca nu va castiga primaria cu acolitii lui din primarie, scoli, spitale si tot ce platim de la buget. Nu cred ca voi mai puteti suporta tacuti toate marsaviile, am schimbat regimuri, guverne, primministrii si nu-l putem schimba pe Corleone tatal mafiotilor? Ar trebui sa nu mai existe nici macar urma de consilier dintre acolitii lui.

  3. de treaba cu SIT NATURA 2000 nu spune nimeni nimica?
    totul este protejat in Somes si pe langa el
    cititi pe net ce inseamna sit natura 2000 si veti vedea

  4. Cand am inceput eu sa-l critic di sa-l demasc au sarit multi ca arsi. Lipsa unui zambet pe scest chip misogin denota problemme de personalitate. Cat era laISJ el taia dpanzura si numea directorii.
    Acum majoritatea directorilor de scoli ďr pe valea Somesului ii umplu mana de bale. Ca si cel de la noi din comuna. O adunatura de trogloditi betivani si afemeiati sunt toti acolitii lu dom’ profesor.

  5. Doamne, cata dreptate aveti!!!…sunt comentarii pertinente bazate pe probe reale si despre ochii umflati ai d-nei Romocea, doar i-am fost elev, si despre lingusitorii ajunsi directori de scoli, dar cel mai grav despre bugetul nostru local si cei care-i umplu mana de bale din primarie , D-lui Romocea. Poate a venit timpul sa ne facem treaba, in primul rand la vot, apoi in justitie. Ce s-or face lingaii cu un alt primar, cel putin doi oameni stiu ca nu vor accepta linguseli, nici Olteanu si nici Farcas, nu sunt genul de oameni care sa faca jocul parvenitilor, Dorel mi se pare putin cam incrancenat in lupta asta , Farcas, pare mai degajat, cu zambetul pe buze, nu are ce piersde, poate nici ce castiga daca iese primar, dar Doamne feri cand te f..e cu unul zambetul pe buze. Asa ca aviz lingailor, oricare din cei doi iese, tare ma tem ca va evaporati de pe acolo. Aici trebuie sa tragem tare cu voturile. Si eu lucrez in invatamant si am ajuns sa am un director de scoala de si la copii le este rusine cu el, nu se poate asa ceva, suntem calcati in picioare, nu conteaza cat am invatat, ca altii au promovat cu bautura si femei pentru toti baietii…lu Romocea. Pai ce exempu le dai copiilor, sa ajunga niste betivani ratati,d-leeeeeeee director? sau batausi de neveste, fustangii si hoti d-le primarrrrrrrrr. Implor nasaudenii sa nu mai accepte asa ceva , sa facem ceva, avem nevoie de oameni reprezentativi, cu coloana vertebrala si care nu put a coruptie, avem alte variante bune, haideti sa-i votam si de nu fac nimic , macar sa le sparga gasca minimafiei nasaudene. Doamne ajuta!

  6. In sfarsit s-a sparge buba, v-am citit toate articolele, dar parca acum vad reactii mai ferme si mai hotarate. Am o bucurie nemarginita ca l-am putea detrona pe misoginul fara zambet, daca ii punem un 666 in frunte seamana cu cineva, pe care sigur nu-l dorim in fruntea orasului, suntem oameni credinciosi si de treaba in Nasaud, voi vreti sa apara asta ca primar al orasului, vom fi asimilati cu el , adica hoti, corupti, curvari, cameleonici,batausi, trogloditi si toate celelalte atribute folosite pana acum de antescriitorii mei. Ne-a omorat si corupt scoala, ca din cauza lui nu am terminat liceu la Industrial si am ajuns la Singeorz, si acuma ne omoara si corupe orasul, cum vreti voi da eu aleg pe altcineva.

  7. In sfarsit, la toti ne vine randul dom profesor, ceam dat aia primim, amu 4 ani am fost in Spania, dar saptamana viitoare votez cu tata familia si va spun eu ca tata strada mea ii impotriva psd, oaminii is impartiti intre Olteanu si Farcas, apoi dupa cea fi alt primar nu stiu zau cine tia mmai tine spatile asigurat. 500 de lei mo costat corigenta, de o trebuit sa fur din banii de vitel a lu tata. Infractorul tot infractor ramane.

  8. dorinel ce nu intelegi oare?primarul sustinut de PSD ,” unsul ” Canta de la ABAST – al PSD-ului din nou,+ 2 – 3 pupatori de funduri inspectori pusi politic fac ce vor in tara asta cu apa,pamanturile si plicurile.Asa sa le ajute Dumnezeu dupa cum isi fac meseria

    • AHAAAAAAA, am priceput , dar din cate stiu el, primarul sustinut de PSD, are un alt Dumnezeu, ca al nostru sigur nu-l ajuta. Va spun sincer daca ies iar astia unsi cu tot c.c.tul din lumecare fac afaceri din primarie ca din propria firma nu mai recunosc ca sunt din Nasaud, ca acuma din ce vad si citesc parca ii triunghi amoros intre Romocea-Vlasin-Oltean, cu geloziile de rigoare, ca mi-ai dat, ba ca nu mi-ai dat, ba ca trebe sa-mi dai, ba ca mi-ai promis si nu te-ai tinut de promisiune, ba ca partidul meu ii mai rosu si-al tau mai albastru sau galben, Doamne fereste-ne de asa candidati, bine ca nu s-o bagat si Farcas intre ei, ca atunci chiar eram de rasul rasului, adica stand-up comedy cu candidatii minune

  9. Sa ne gandim ca in 2013 si 2014 la conducerea abast era un psdist iar biroul inspectie al abast era promovat de acesta iar cei ce au realizat vizite la acel obiectiv din partea apelor nu doar ca nu si au facut datoria ci cu buna stiinta la comanda politica au dat doar un avertisment cand situatia de distrugerea a epilului putea provoca un dezastru? La fel in toamna anului 2014 au stopat de forma lucrările si nu au mai verificat ca de fapt se lucra in continuare? Eu zic sa ne trezim si gandim la o posibila catastrofa care se putea intampla si sa fie cercetata si comisia care a condus controlul din partea celor de la ape. Acei care au condus si coordonat controalele cu buna stiinta au atentat la siguranta nationala ei fiind reprezentanții legali ai statului si apelor romane.

    • D-le Ion si ce naiba trebuie facut, ca in afara de faptul ca va iesi iarasi primar si noi ramanem cu povestile, altceva. Eu unul nu-l votez, m-am gandit ca Farcas ar fi cel mai potrivit, dar vine turma de la primarie si ne taie. Sper sa nu se razbune, ca-l stiu bine si Romocea ii un razbunator rautacios, asta nu uita.

  10. Ei doreluc doreluc, daca-ti primeai piata in 2012 acum ii pupai mana lui Romocea si era cel mai tare primar pentru tine…..

    • Si atunci ce facem, il schimbam pe dracu cu tatsu sau ne uitam in partea cealalta, la Vlasin si Farcas. Daca odata si-au facut socotelile cu impartitul orasului isi fac si a doua, de data asta poate ia Romocea piata si Olteanu scolile, hai sa mai schimbam ceva in primaria aia ca m-am saturat de ingamfati, afaceristi si rautaciosi, acuma chiar putem alege si nu avem voie sa ne plangem ca nu avem de unde. Imi vine sa rad de Oltean ca o bagat cred ca mai multi bani in campania lu Romocea de acum 4 ani decat in campania lui de acuma si ma gandesc ca fraier trebuie sa fii sa cheltuiesti bani pe asa ceva in loc sa fii pe plaja, da poate nu stiu eu avantajele, dl Romocea, dl. Oltean ce spuneti? Mai este de ros ceva ciolan, sau de supt ceva din bugetul Nasaudului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.