Adesea ne gândim la cancer ca fiind o boală care afectează un singur organ sau o regiune a corpului. Însă, cancerul este o boală care are un impact puternic și asupra minții. 

Medicina integrativa adoptă o abordare holistică pentru gestionarea efectelor secundare care vin odată cu tratamentul, recuperarea și supraviețuirea cancerului. Combinând terapii alternative și complementare cu medicina convențională (chimioterapie, radiații și chirurgie), medicina integrativă are în vedere îngrijirea întregii persoane.

Medicii specializați în medicina integrativă propun tratamente de îngrijire care depășeșc diagnosticul și simptomele dvs., având totodată în vedere credințele culturale și spirituale și obiectivele dvs.

  1.            Ce este medicina integrativă?

Medicina integrativă, respectiv oncologia integrativă, este o abordare holistică centrată pe pacient pentru îngrijirea cancerului. 

Medicina integrativa utilizează atât tratamente convenționale, cum ar fi chimioterapie, imunoterapie, radioterapie și chirurgie, împreună cu tratamente din medicina complementară, cum ar fi medicina antroposofică, homeopatia, medicina ayurvedică, medicina tradițională chineză. Aceasta a fost concepută pentru a ușura suferința pacientului, pentru a aborda impactul emoțional și psihologic al cancerului, precum și pentru a atenua simptomele bolilor și a ușura efectele secundare ale tratamentelor convenționale. 

Mai multe studii au demonstrat beneficiile și potențialul medicinei integrative în reducerea suferinței pacienților și îmbunătățirea perspectivelor pe termen lung în ceea ce privește cancerul. De exemplu, Societatea pentru Oncologie Integrativă din SUA a realizat un ghid orientativ privind folosirea terapiilor integrative în timpul și după tratamentele pentru cancerul de sân. Terapiile minte-corp, cum ar fi meditația sau yoga, nutriția, acupunctura, aplicațiile de asistență medicală holistică, cum ar fi comprese, terapia prin artă și terapia euritmiei (o terapie de mișcare) fac, de asemenea, parte din această abordare, într-un mod multidisciplinar și coordonat.

Terapii complementare susținute de dovezi

Terapiile alternative și complementare folosite în tratarea cancerului sunt în creștere. Pacienții interesați de astfel de terapii se pot simți copleșiți de numărul de posibilități, însă nu toate sunt susținute de dovezi. Medicina integrativă are în vedere doar terapii care sunt susținute prin dovezi științifice. De exemplu, s-a dovedit că acupunctura poate ameliora durerea, oboseala și greața la adulți și copii care urmează un tratament pentru cancer, conform mai multor studii.

Yoga a fost examinată în mod similar: o revizuire publicată în Jurnalul Internațional de Yoga în ianuarie 2018 a inclus date de la peste 10.000 de pacienți cu o varietate de tipuri de cancer. Majoritatea studiilor au raportat că exercițiile de yoga, meditație și respirație au contribuit la reducerea anxietății, a insomniei și a oboselii. (Pacienții cu metastaze osoase ar trebui să se consulte mai întâi cu medicii lor oncologi pentru a evita pozițiile yoga care ar putea duce la fracturi.)

Unele studii sugerează că terapia prin muzică poate ajuta pacienții cu cancer să fie mai puțin anxioși. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la reducerea simptomelor și a efectelor secundare.

Nu cunoaștem încă toate modurile în care muzica ne poate afecta corpul. Dar știm că atunci când terapia prin muzică este utilizată în mod corect pentru fiecare persoană, aceasta o poate ajuta să se simtă mai bine. 

  1. Care sunt beneficiile medicinei integrative în tratarea cancerului?

Terapiile folosite în cadrul unui tratament oncologic integrativ sunt cele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente în a ajuta pacienții cu cele mai frecvente efecte secundare asociate cu cancerul și tratamentul acestuia. Medicina convențională, cum ar fi chimioterapia, chirurgia și radioterapia, au efecte secundare greu de tratat, în ciuda eforturilor noastre și a tuturor progreselor în domeniu.

Astfel de efecte secundare ale tratamentului convențional pentru cancer includ:

  • Greață și vărsături
  • Oboseală
  • Insomnie
  • Anxietate sau depresie
  • Durere

Utilizarea oncologiei integrative pentru a diminua simptomele cancerului

O abordare integrativă poate reduce simptomele și poate îmbunătăți calitatea vieții.

Când vă simțiți rău, este mai greu să vă recuperați și să rămâneți pozitiv pentru a continua tratamentul. Medicina integrativa vă oferă mai multe opțiuni pentru a vă ajuta. De exemplu, dacă simțiți durere, medicul integrator vă poate recomanda să luați în considerare acupunctura în locul sau împreună cu medicamentele pentru durere.

Oboseala este, de asemenea, un efect secundar comun al cancerului în sine și al multor tratamente. Corpul are multe de depășit. Activitatea fizică și yoga, în măsura în care sunteți capabili, vă pot ajuta să vă recâștigați puterea și energia.

Este important să vă asigurați că orice terapie integrativă, în special suplimentele, luate în considerare în timpul terapiei împotriva cancerului, este discutată cu medicul oncolog. Cancerul este o boală complicată și este cel mai bine gestionat de medicul oncolog și de echipa de îngrijire.

Doriți să aflați mai multe despre oncologia integrativă, inclusiv yoga și alte practici pentru pacienții cu cancer? Consultați site-ul NewMedicine.ro dedicat medicinei integrative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.