Training ținut de Bolea, prezentat drept „Excelența Sa” pe pagina de Facebook a Eurodemos

Atenție, acest material conține cuvinte ofensatoare și scene grafice care ilustrează forme de abuz sexual, abuz psihologic și acte de tortură. Sunt scene inimaginabile, pe care le povestesc trei dintre zecile de victime pe care Morel Bolea le-a atras în capcana unor fundații pentru tineret din Iași.

Zeci de fete, multe minore, au fost abuzate sexual de Morel Bolea, președintele a două fundații din Iași cu priză la tineri: Kasta Morrely (modă) și Eurodemos (proiecte civice).

Nucleul celor două asociații este comun. Morel Bolea este singurul bărbat acceptat. El are în subordine în jur de 15-20 de fete și femei.

În vârstă de aproximativ 60 de ani, foarte secretos în legătură cu datele concrete ale vieții sale, el se prezintă drept un expert, vizionar, intelectual, părinte și om cu influență la nivel înalt, cu puteri supranaturale. 

Pentru a fi acceptate în grup, fetele trebuie să fie virgine. Sunt racolate de la vârste fragede, rupte de familii, multe locuiesc la sediul fundațiilor.

Între regulile de oțel ale organizației, cel mai grav lucru pe care-l poate face o fată este să interacționeze cu un alt bărbat. 

Abuzurile sexuale au loc în fiecare zi, cu una sau mai multe fete, în funcție de dispoziția liderului. Foste membre ale organizațiilor spun că Morel Bolea a abuzat sexual, în repetate rânduri, fete aflate la pubertate, adolescente și femei mature.

Libertatea a vorbit cu cinci foste membre ale organizațiilor. Trei dintre ele au stat peste zece ani în interiorul grupului, iar de câțiva ani au reușit să evadeze. Ele au decis să vorbească pentru ca alte fete să știe ce riscă dacă se apropie prea mult de Kasta Morrely și Eurodemos.

Prima mărturie. Diana, cooptată la 17 ani: „Nu aveam voie să închidem ochii. Plângeam și ne uitam”

Diana* a plecat de acasă când era adolescentă și s-a mutat singură, fără părinți, în Iași. Când avea 17 ani, o prietenă a chemat-o la Eurodemos.

Fata a fost atrasă de grup pentru că avea probleme de apartenență la școală, colegii o hărțuiau și simțea că nu face parte dintr-un colectiv. Destul de repede a început să se implice în proiectele organizației. 

La prima impresie, Morel Bolea i se părea un personaj foarte convingător.

„Dacă zicea că soarele e albastru, o spunea foarte veridic, aproape că erai tentat să crezi că are dreptate. Unele fete spuneau că are puteri ezoterice, că poate să controleze energiile”, a spus Diana.

Tânăra a participat la crearea și alegerea numelui Kasta Morrely. Ea povestește că Morel Bolea pretindea că prin puterea energiilor i s-a arătat acest nume –  Kasta Morrely – și că a fost predestinat. 

„Zicea că bărbații strică musculatura vaginală și atacă creierul”

Astăzi, Diana râde ușor rușinată pentru că a crezut astfel de ficțiuni. E faza bună a relațiilor sale cu trecutul. Multă vreme, ceea ce s-a instaurat a fost trauma.

Morel Bolea ținea ședințe interminabile în care explica cum gândurile negative pe care fetele le au despre organizație sunt (ca niște) viruși. Această metaforă nu era folosită doar ca o figură de stil. Mentorul spunea că „acești viruși” intră în capul elevelor lui și le distruge șansa de a fi „zeițe“.

Alte lecții erau despre cum bărbații distrug femeile prin actul sexual. 

„Zicea că bărbații strică musculatura vaginală, deformează corpul și atacă creierul. Nu ne-a învățat nimeni despre lucrurile astea, nu știam mai bine, tot ce spunea suna ca și cum ar fi adevărat. Părea că doar el poate să facă chestii pe care alți bărbați nu pot să le facă”.

La scurt timp, Diana a înțeles că Morel Bolea întreține relații sexuale cu toate fetele din organizație, în jur de 15 la număr.

Zilnic, în funcție de dispoziția mentorului, cel puțin una dintre ele era abuzată sexual, își aduce aminte Diana. De multe ori se întâmpla să fie mai multe în același timp.

Sexul în grup nu era doar o fantezie satisfăcută în mod curent de Morel Bolea, ci, prin prezența fetelor mai vechi, o inițiere. Nou-venita avea un fals sentiment de încredere și siguranță.

„Cum controlezi o victimă? O faci să te implore să o abuzezi”

Viața intimă era publică în acel colectiv și funcționa ca o formă de intimidare. Dacă o fată refuza abuzul sexual, era certată și batjocorită în fața celorlalte și, în cele din urmă, ceda presiunilor. Doar așa putea face parte din elită.

Diana își aduce aminte că Morel Bolea spunea în glumă că ea este iubita lui platonică. Fapt ce o deranja. Se simțea exclusă și voia să fie ca prietenele ei. 

Fata povestește că nu a durat mult până când Morel Bolea i-a zis „a venit timpul, simt în aer că ești pregătită”.

Prima oară

Abuzul sexual a început cu sex oral. Diana spune că se simțea „ambivalent”. „Pe de-o parte era dorința de a accede la ceva, de cealaltă parte eram speriată și scârbită. Era departe de mine plăcerea, era o chestie mecanică, la oră fixă, când îți zicea el. Era foarte important să te îneci, să-ți dea lacrimile, să-ți fie rău, să iasă toxicitatea din tine – așa spunea [Morel Bolea]”.

Tânăra își aduce aminte că abuzul se întâmpla de câteva ori pe săptămână. A mai durat încă patru ani până ce actul sexual a însemnat și penetrare vaginală.

În acest timp, fata se simțea „foarte nedemnă”. „Ca și cum nu eram pregătită”. Mult mai târziu și-a dat seama că era o formă de dominație. „Cum controlezi o victimă? O faci să te implore să o abuzezi”, explică ea.

„Pentru mine nu era o dorință să fac lucrul ăla [sex], era o dorință să fac parte din grup. Iar el voia doar să și-o bage și să și-o scoată. Dar avea o tehnică anume. Penetrarea lui era cu sexul moale, niciodată nu a fost o penetrare normală, cu penisul complet erect. Mi se pare relevant, pentru că așa ne-a prins: zicea că ne ține divine, că nu ne strică corpurile. Neavând educație sexuală, foarte important de menționat, credeam că așa stă situația”.

Dacă fata refuza însemna că era „infestată de viruși, spălată pe creier, indolentă și trădătoare”.

Ședințe de „educație sexuală” cu femeia tratată drept un obiect

Morel Bolea predica tinerelor fete propria versiune a educației sexuale. Diana își aduce aminte că unele dintre cele mai traumatizante episoade erau cele în care le obliga să se uite la filme porno extrem de agresive, în care femeia era dezumanizată.

„Nu aveam voie să închidem ochii. Plângeam și ne uitam, nimeni nu era fericit să se uite la așa ceva”. Scopul era de a le demonstra fetelor că bărbații, într-adevăr, distrug femeile prin sex.

Diana a devenit una dintre preferatele lui Morel Bolea. Asta însemna că avea statut special. S-a mutat la sediu împreună cu cea mai veche membră.

Rolul Dianei în colectiv era să scrie proiecte, să organizeze workshop-uri și training-uri, era designer și coregraf pentru spectacolele de modă. 

La un moment dat, a avut șansa să devină trainer într-un program european și să plece din România pentru scurte perioade.

Dependența financiară: „Și pentru chiloți trebuia să-i ceri lui”

Toți banii pe care Diana îi câștiga mergeau în contul asociației. Dar în programul european i s-a cerut un cont bancar personal, așa că și-a făcut unul. 

„În 2007, aveam 25 de ani și am început să am banii mei. Nu am mai cerut bani de la el, pentru că și dacă îți trebuiau chiloți trebuia să-i ceri lui”, explică fata.

Însă lui Morel Bolea nu-i convenea că Diana avea atât de multă libertate. După ce s-a întors de la un proiect european, mentorul a acuzat-o pe fată că s-a culcat cu un coleg. Ea i-a spus că acuzația era total falsă și că nimeni nu a atins-o. Îi era prea frică să se aproprie în acest fel de un băiat.

Acuzația i-a produs fetei un declic: poate că Morel Bolea nu este atât de atotputernic și atotștiutor pe cât se dă. 

Citește și Virginitatea, condiție de angajare în două organizații de tineret. Singurul act intim permis este abuzul sexual

Text preluat. Citește continuarea pe Libertatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here